"Bağlantısız" kadınlar Bakü'de bir araya geldi: Sömürgecilik, kadın hakları üzerinde olumsuz etki yarattı

Bakü'de düzenlenen konferansa, Bağlantısızlar Hareketi'ne üye ülkeler, gözlemci devletler, uluslararası kuruluşlar katıldı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Bağlantısızlar Hareketi'nin (Non-Aligned Movement-NAM) "Kadın Haklarının Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlenmesi" konulu ilk üst düzey uluslararası konferansı düzenlendi.

Bağlantısızlar Hareketi'nin dönem başkanlığını yürüten Azerbaycan'ın ev sahipliğini yaptığı konferans, Uganda ve Özbekistan cumhuriyetleriyle ortaklaşa gerçekleştirildi.

20-21 Kasım tarihlerinde düzenlenen konferansa, Bağlantısızlar Hareketi'ne üye ülkeler, gözlemci devletler, uluslararası kuruluşlar katıldı.

Konferansa onur konuğu olarak katılan Türkiye'yi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün temsil etti. 

2.jpg
Bağlantısızlar Hareketi temsilcileri, kadın hakları için Bakü'de bir araya geldi / Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​

 

Bağlantısızlar Hareketi, BM'den sonraki en büyük devletler topluluğu

Resmi olarak herhangi bir büyük güç bloğunun yanında veya karşısında yer almayan 120 ülkeden oluşan bir forum olan Bağlantısızlar Hareketi (Non-Aligned Movement/NAM) Birleşmiş Milletler'den sonra dünya çapındaki en büyük devletler topluluğunu oluşturuyor. 

Bağlantısızlar Hareketi'ne 2019 yılından bu yana liderlik eden Azerbaycan, yıl sonunda bu görevi Uganda ve Özbekistan'a devredecek.
 

Leman Yenigün 2.jpg
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün / Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​

 

Konferansta, kadın haklarının desteklenmesi, kadınların güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, ekonomik büyüme, barış ve güvenlik sorunları, cinsiyet eşitliğinin önündeki engeller, kadının iş ve sosyal hayata katılımı, şiddetle mücadele gibi konular ele alındı.
 

İlham Aliyev: Sömürgecilik, kadın hakları üzerinde de olumsuz etki yarattı

Konferansın açılışını, Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk İşleri Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in mesajını okuyarak yaptı. 
 

İlham Aliyev AA.jpg
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev / Fotoğraf: AA

 

Azerbaycan'ın dönem başkanlığında sömürgecilik karşıtı girişimlere önem verdiklerini belirten Aliyev, "Özellikle Fransa'nın küresel düzeyde yürüttüğü yeni sömürgecilik politikasını ifşa ettik ve bu utanç verici uygulamaya son verilmesi çağrısında bulunduk" dedi.

Sömürge politikalarının kadın hakları üzerinde olumsuz etkisine ve istikrarsızlaştırıcı rolüne dikkat çeken Aliyev, "Sömürgecilik kadın hakları üzerinde de olumsuz etki yarattı. Kadın haklarının savunulması ve güçlendirilmesi Bağlantısızlar Hareketi'nin gündeminin üst sıralarında yer alıyor" ifadelerini kullandı.
 

Bahar Muradova.jpg
Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk İşleri Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Muradova: Amacımız BM'ye alternatif olmak değil

Konferansta konuşma yapan Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk İşleri Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova da tüm dünyada kadınlar ve çocuklarla ilişkili pek çok problem olduğunu vurgulayarak, bu problemleri çözmek üzere hareketin imkanlarının genişletilmesi gerektiğini söyledi. 

Kadın refahı, katılımı, karar verme ve icra süreçlerinde adım atılabilmesi için tedbirler alınması ve tecrübelerin paylaşılmasının önemini vurgulayan Muradova, "Bu birliktelik hepimize lazım. Biz hem Bağlantısızlar Hareketi çerçevesinde hem de vasıtasıyla, bu meselede faaliyet göstermek istiyoruz. Burada amacımız BM'ye alternatif olmak değil, biz üye olduğumuz platformlarda çok aktif faaliyette bulunmayı önemsiyoruz" dedi.
 

5.jpg
Konferansa, Bağlantısızlar Hareketi’ne üye ülkeler, gözlemci statüsünde bulunan devletler, uluslararası kuruluşlar ve özel konuk olarak davet edilen ülke ve kuruluşların üst düzey yetkililerinin de aralarında bulunduğu 60’a yakın isim katıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​

 

"Türkiye tecrübesi bizim için çok önemli"

Türkiye-Azerbaycan işbirliğine dikkati çeken Muradova, "Türkiye tecrübesi bizim için çok önemli, Türkiye'yle artık çok sık faaliyet gösteriyoruz; ortak çalışma gruplarımız var ve bütün tedbirlerimizi karşılıklı görüşüyoruz. Bütün bunlar hükümetler arası ilişkilerimizde çok güzel tesir gösteriyor. Bu kadar yoğun ilişkimiz olmayan ülkelerle de bu tür ilişkilerimizin olması çok önemli. Eğer onlara yardımımız dokunabilecekse bizim için gurur, onlardan öğrenebileceğimiz bir şey olursa bizim için çok önemli bir kazançtır" şeklinde konuştu.
 

Leman Yenigün.jpg
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün / Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​

 

Yenigün: Kadınların hayatın her alanında katma değer oluşturmasını teşvik etmeye devam edeceğiz

Türkiye adına konferansa katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yenigün, ülkelerin uzun vadede kalkınma vizyonunu yakalaması, sürdürülebilirliğini sağlaması, vatandaşların refah düzeyinin artırılması için kadın ve erkeklerin kalkınma hamlesinin her sürecinde dayanışma içerisinde yer alması gerektiğini söyledi.

Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarının güçlendirilmesi için Türkiye'de yapılan çalışmaları anlatan Yenigün, "Hem özel hem kamu sektöründe kadınların karar alma mekanizmalarına etkin katılımları için yaptığımız çalışmalar sonucunda iş dünyası, siyaset, bürokrasi, akademi, hukuk ve askeri gibi alanlarda karar alma mekanizmalarında yer alan kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor" dedi.

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında etkin ve kalıcı tedbirlerin alınmasına dair çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini vurgulayan Yenigün, "Kadınların bilgi, yetenek ve tecrübelerinden faydalanmayan ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınma yarışında geride kalacağı gerçeğinden hareketle, sosyal ve ekonomik büyüme ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmak için kadınların hayatın her alanında katma değer oluşturmasını teşvik etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 

3.jpg
Konferansta, erken evlilik, kız çocuklarının eğitime erişimi, kadının iş ve sosyal hayata katılımı, şiddetle mücadele gibi konular ele alındı / Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​

 

Prof. Dr. Attar: Barışın tesis edilmesinde kadınların rolünü önemsiyoruz

Konferansın katılımcılarından Türkiye Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aygün Attar, "Bu konferansı çok önemsiyoruz, çünkü 30 senelik işgal sürecinde Azerbaycan kadınlarının karşılaştığı problemlerin yanı sıra, Gazze'de yaşanan insanlık suçu, mağdur olan anneler, daha dünyaya gelmeden hayatını kaybetmek mecburiyetinde kalan suçsuz yavrular; kadınların bir araya geldiği bu konferansta elbette gündem konusu olacaktır. Dünyanın daha da güzelleşmesi, daha yaşanabilir olması için kadın dayanışması çok önemli. Dünyadaki tüm önemli problemlerin çözülmesinde kadının ruhunu çok önemsiyoruz. Bu anlamda geçen hafta Sayın Emine Erdoğan başkanlığında bir toplantı gerçekleşti. Ve hemen o toplantının ardından dünya kadınlarının Bakü'de toplanmış olması çok kıymetli" dedi.
 

Prof. Dr. Aygün Attar.jpg
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aygün Attar / Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​

 

İlham Aliyev'in konferansa gönderdiği mesaj hakkında da konuşan Prof. Dr. Aygün Attar, "Sayın Aliyev, dünyada kadınların karşılaştığı problemlerin yanı sıra, savaştan rahatsızlık duyulmasının altı çizildi. Barışın tesis edilmesinde kadınların rolüne dikkat çekildi. Unutmayalım ki bütün şark dünyasında kadınların seçme ve seçilme hakkının ilk tanındığı ülke olan Azerbaycan'da böyle bir konferansın düzenlenmesi çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Her saat başı bir Filistinli kadın şehit oluyor"

Konferansın ilk günü yapılan sunumların değerlendirildiği panelde katılımcılar, değerlendirmelerini sundu. Panelin soru cevap kısmına geçildiğinde ise Filistinli gazeteci-yazar Dr. Zaher Albek'in, halihazırda Gazze'de devam eden savaşa vurgu yaptığı konuşması, salonda ilgi topladı.

7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarında Gazze'de her saatte bir kadının öldürüldüğünü hatırlatan Dr. Zaher Albek, kadınların konuşulduğu konferansta Filistinli kadınların durumunun yeterince dile getirilmediğini söyledi.

Dr. Albek, "Filistin, Bağlantısızlar Hareketi'nin üye ülkesi. Fakat bu konferansta Gazzeli kadınların yaşadığı durum anlatılmadı. Biz şu an burada toplanmışken, Gazze'de kadınlar şehit oluyor. Yalnızca bugün değil, Filistin 75 yıldır İsrail'in işgali altında. Kadınlarımız 75 yıldır şehit oluyor. Şu anda İsrail işgal hapishanelerinde 200'den fazla Filistinli kadın esir var. Gazze'deki durum çok kötü. Bu konferansta Filistinli kadınlar ve çocukların daha fazla dile getirilmesini beklerdim" diye konuştu.
 

Leman Yenigün 1.jpg
 Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​

 

"Kadınların olduğu tüm toplantılardan barış mesajı çıkmasını umuyoruz"

Konferansta Gazze savaşının ve Filistinli kadınların yeteri kadar konuşulmadığı eleştirileri hakkında konuşan Leman Yenigün, "Türkiye, Bağlantısızlar Hareketi'nin bir üyesi değil, burada konuk ülke olarak bulunuyoruz. Umarım kadınların olduğu tüm toplantılarda barış mesajı çıkar. Bunu ümit ediyoruz. Kadınların, çocukların, insanların bombalandığı bir savaşın olmadığı, barış olduğu bir dünyayı temenni ediyoruz" dedi. 


"Türkiye-Azerbaycan işbirliğinde Gazze için çalıştay düzenleyeceğiz"

Gazze'de yaşanan insanlık dışı dramın unutulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aygün Attar, Gazzeli kadınların dramını ele alan bir çalıştay düzenleneceğini söyledi.

Prof. Dr. Attar, "Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı olarak ben inanıyorum ki, bu konferanstan ilham alarak en kısa zamanda Türkiye'de dünya kadınlarının, sivil toplum kuruluşları ve medyanın katılımıyla 'kadın ve medya' medya konulu bir çalıştay düzenleyeceğiz. Ve hiç şüphesiz ki bu çalıştayın ana konusu, Gazze'de İsrail'in gerçekleştirdiği, tüm insan haklarını hiçe sayan, insanlık dışı muamelesi olacaktır" ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU