The Legend of Zelda'nın canlı aksiyon filminin berbat bir fikir olmasının bir nedeni var

Video oyunlarından film yapma "laneti" kaldırıldı... en azından gişe konusunda. Nintendo'nun Süper Mario'yu bir canlı aksiyon Zelda filmiyle takip etme planı kesinlikle hit olacak ama bazı karakterlerin filmler için tasarlanmadığı da basit bir gerçek

Devlet adamı Zelda: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom oyununa adını veren prenses (Nintendo)

Filme asla uyarlanamayacak en ünlü hikaye The Legend of Zelda (Zelda Efsanesi) mı? Kesinlikle o seviyede. Nintendo'nun hit video oyunu serisi, neredeyse 40 yılda 150 milyondan fazla kopya sattı ve gelmiş geçmiş en beğenilen oyunlardan bazılarını içeriyor. Yine de Nintendo'nun hazırlandığını 7 Kasım'da duyurduğu canlı aksiyon filmiyle, bu hikaye resmen ilk kez ekrana uyarlanacak. Gerçi bu, yapılanın iyi bir fikir olduğu anlamına gelmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nintendo'nun demir tavında dövülür diyerek video oyunlarından film yapma patlamasından hızlıca faydalanmak istediği açık. Geçmişte, video oyunları uzun zamandır Hollywood için bir çıkmaz anlamına geliyordu ve endüstrinin onları başarılı (veya bilhassa kârlı) bir şekilde uyarlayamama yönünde gösterdiği temel yetersizlik "lanet" söylentilerine yol açıyordu. Ancak oyun dünyasının en büyük isimlerinden bazılarının beyazperde uyarlamaları son birkaç yılda büyük başarı kazanırken Kirpi Sonic (Sonic the Hedgehog) ve bu yılın Süper Mario Kardeşler Filmi (Super Mario Bros. Movie) başı çekti. Ancak aşırı kârlı gişe rakamlarına rağmen (Dünya çapında 1,36 milyar dolar kazanan Süper Mario Kardeşler, Barbie'nin hemen arkasına geçerek bu yılın en yüksek hasılat yapan ikinci filmi unvanını aldı) bu yeni filmler her zamanki gibi yaratıcılıktan uzaktı. Evet, Mario görsel olarak parlak ve neşeli ama hikayesi tamamen derme çatma. Bunların çocuk filmleri olduğu söylense de çocuklar bile yanardöner renkli şekerleriyle biraz olsun beslenmeyi hak ediyor. Bir Zelda filminin kârlı bir çaba olacağı kesin. Ancak beslenmek başka bir konu.

Nihayetinde The Legend of Zelda'nın hikayesi nedir? Detaylar yıllar içinde değişmiş, zikzak yapmış ve kendini tekrarlamış olsa da birkaç kilit önemdeki husus neredeyse her zaman mevcut. Kahramanımız (oyunlarda oyuncunun karakteri) kılıç sallayan, yeşil kıyafetli ve Link diye bilinen bir maceracı. Link, tuhaf homurdanmalar veya bağırmalar dışında her zaman sözlü iletişimden uzaktı; filmin onu önemli ölçüde daha konuşkan hale getireceğini varsaymak doğru olur. Sonra, Link'in sık sık kötü Ganon'dan kurtarmak zorunda olduğu bir prenses olan Zelda var. Ganon ise Tyson Fury'nin vücut ölçülerine sahip ve domuzu andıran bir canavar. Fantezi türüne sağlam bir şekilde kök salmış seri, diyelim ki Super Mario'dan çok daha zengin bir bilgi birikimine sahip. Hyrule krallığı, her zaman esasen görünüşe özen gösteren Super Mario dünyalarının çoğundan çok daha detaylı bir ortam sunuyor. Ancak Zelda, Mario'nun ölümcül kusurunu paylaşıyor: Bir kahramanın olması gereken merkezdeki boşluk.

Zelda serisinin ana adamı olsa da Link nihayetinde boş bir levha. En iyi video oyunu karakterlerinin çoğunda durum böyledir ve mecrayı diğerlerinden ayıran şeylerden biri de budur. Kamera önünde olması gerektiği gibi, karakterlerin "motivasyon" veya "kişilikle" tanımlanmasına gerek yoktur. Sadece nasıl göründükleriyle ve ne yaptıklarını kontrol etme kapasitemizle tanımlanırlar. Gerçek karakterine bakarsak Link'in insan sayılması bile zor. O "cesur". "Ulu". "Vefakâr". Uzun metrajlı bir filmin tamamını etrafında kurmak için pek de çekici bir figür değil. Diğer figürler de benzer şekilde tek boyutludur. Mario filmini bozan da bu sorundu: O kadar geniş ve basit bir dünya görüşü ki nüans, varlığını sürdürebileceği oksijene sahip değil.

Projeden sorumlu yaratıcı ekip, bu şüpheleri büyütüyor. Labirent (Maze Runner) serisiyle tanınan Wes Ball yönetmen koltuğunda, Jurassic World'den Derek Connolly de senaryoda olacak. Marvel Stüdyoları'nın kurucusu Avi Arad filmin yapımcıları arasında yer alıyor. Filmin başarısının büyük kısmı kesinlikle oyuncu kadrosuna, yani düz pikselleri ete kemiğe büründürüp onları gerçek bir şeye dönüştürmekten sorumlu kişilere bağlı olacak. Link ya da Zelda'yı kimin oynayacağı meselesi hâlâ havada. Sosyal medyada Jacob Tremblay ve Jacob Elordi gibi isimler dolaşıyor; Link'in karakteri o kadar basit ki 30 yaşın altındaki herhangi bir oyuncuya yakışıyor gibi görünüyor.

Nintendo kalite, yenilik ve istikrar söz konusu olduğunda video oyunlarında endüstri standardını onlarca yıldır neredeyse belirledi. The Legend of Zelda sanatın, mecranın sınırlarının ötesine uzandığını kanıtlamak için bir şans. Bu şansı değerlendirecek mi yoksa boşa mı harcayacak, henüz belli değil.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Eren Umurbilir

 
Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU