Birleşik Krallık'ta enflasyonun sorumlusu bulundu: Zelda'nın son sürümü

Çekirdek enflasyon son 31 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı

Nintendo'nun dünyaca ünlü oyun serisi The Legend of Zelda'nın son sürümünün piyasaya çıkması, Birleşik Krallık'ta beklentilerin üstünde gelen enflasyonun sorumlularından biri ilan edildi.

HSBC'nin üst düzey ekonomistlerinden Chris Care, rekor seviyeye gelen enflasyon rakamının konser etkinlikleri, paket tatil satışları ve bilgisayar oyunları nedeniyle arttığını söyledi.

Hare, "Eğlence ve kültürden 0.06 puan değerinde yukarı dönük katkı var. Bilgisayar oyunu fiyatlarındaki artışın 12 Mayıs'ta piyasaya sürülen ‘The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom'dan kaynaklanması muhtemel" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanyalı ekonomist, "Bunun yanı sıra restoranlar, oteller, sağlık hizmetleri, ikinci el otomobiller ve havayolları da enflasyona pozitif katkı sağladı" diye konuştu.

Birleşik Krallık'ta dün yüzde 7,1 olarak açıklanan çekirdek enflasyon rakamı son 31 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçmişti.

Enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarının hesaba katılmadığı çekirdek enflasyon oranının mayıstaki 6,8 seviyesinden 7,1'e tırmanması ekonomistler arasında şok etkisi yarattı.

Çekirdek enflasyondaki artış Birleşik Krallık'ta büyüyen mortgage krizine dair endişeleri de artırdı. 

Enflasyon rakamlarını kontrol almak isteyen Birleşik Krallık Merkez Bankası faiz oranlarını yarım puan artırarak yüzde 5 seviyesine çekti.

Britanya'da en çok oynanan oyunlardan biri olan Zelda'nın yeni sürümü geçen ay satışa çıkmış, 3 Haziran itibariyle de Birleşik Krallık'ın en çok satılan oyunu olmayı başarmıştı.

Benzer şekilde İsveç'teki yüksek enflasyon rakamından da Amerikalı şarkıcı Beyonce'un ülkede verdiği konser sorumlu tutulmuştu.

Geçen ay beklentileri aşarak yüzde 9,7'ye ulaşan İsveç enflasyonunun Beyonce konserinin otel ve restoranlarda talep patlaması yaratması nedeniyle arttığı öne sürülmüştü.


Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU