Refah Sınır Kapısı’ndan yardım geçişlerinin hızı artıyor mu?

Refah Sınır Kapısı, Gazze Şeridi sakinlerinin hayata açılan tek kapısı

Yardım taşıyan Mısırlı bir kamyon Refah kapısından Gazze Şeridi'ne doğru yola çıktı / Fotoğraf:  Mısır Kızılayı

Mısır'ın, yardım konvoylarından sorumlu kişilere tavsiyelerde bulunmak üzere Kuzey Sina'nın Ariş şehrine bir Birleşmiş Milletler (BM) ekibi göndermeyi onaylaması, Gazze'ye Refah üzerinden  gıda yardımının ulaşma hızında bir artış olup olmayacağı konusunda soruları gündeme getirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Mısır tarafından Refah kapısına varan yardım TIR'larında incelemelerde bulunarak, Refah Sınır Kapısı’nın Gazze Şeridi sakinlerinin hayata açılan tek kapısı olduğunu söyledi.

BM Komiseri, Mısırlı yetkililer tarafından, günlük olarak giriş yapan kamyonların miktarı ve Mısır devletinin bu konudaki hazırlıklarının kapsamı hakkında bilgilendirildi.

Mısır Kızılay’ına göre, 75 insani ve tıbbi yardım kamyonu, denetim prosedürlerini tamamlamak üzere İsrail ile olan el Avce ticari sınır kapısına geçti ve daha sonra BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ve Filistin Kızılayı'na teslim edilmek üzere tekrar Refah kapısına geri döndü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Sina'daki Mısır Kızılay Derneği Genel Sekreteri Raid Abdunnâsır, AWP’ye verdiği demeçte, Salı günü 81 TIR’ın girişinden sonra bugüne kadar Gazze’ye giren TIR sayısının 650 olduğunu söyledi. Ayrıca, Kahire'den ve Ariş Uluslararası Havalimanı'ndan yeni insani ve tıbbi yardımların gelmesinin ardından Ariş’te bulunan ve 6 bin 500 ton malzeme taşıyan 380 kamyon olduğunu bildirdi.

BM Sözcüsü, Mısır hükümetinin Mısır Kızılayı'na, Refah yakınlarındaki El Ariş şehrinde konuşlanacak Gazze'ye yardım ulaştırılması konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere uluslararası bir insani teknik ekip görevlendirmeyi kabul ettiğini aktardı.

Siyaset bilimi profesörü Dr. Noha Bekir, insani yardımları takip edecek bir BM ekibinin varlığının ‘uluslararası toplumun iradesinin bir tezahürü’ olduğunu söyledi. Şarku’l Avsat’a konuşan Bekir, bir BM ekibinin Ariş şehrinde bulunmasının Birleşmiş Milletler'in Mısır'ın Gazze'ye yardım ulaştırma konusunda karşılaştığı zorlukların farkında olduğu ve aynı zamanda İsrail'in yardım çabalarını engelleyen girişimlerinin de farkında olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Zorlukların üstesinden gelmek

Öte yandan Mısırlı yetkililer, Gazze'ye yardım girişini kolaylaştırmak için çabaların koordinasyonu da dahil olmak üzere, Birleşmiş Milletler kuruluşlarının bir dizi temsilcisiyle anlaşmalara vardı. Sosyal Dayanışma Bakanı Nevin el-Gabbac dün yaptığı açıklamada, başkent Kahire'de yapılan toplantı sonunda ‘bilgi alışverişinde bulunacak ve günün ilk saatlerinde öncelikleri belirleyecek sürekli bir iletişim mekanizması bulunması konusunda mutabakata varıldığını’ söyledi.

Mısır ve uluslararası kuruluşlar, her iki taraftan gelen tüm taleplerin görüşülmesi, yardım yöntemlerinin en üst düzeye çıkarılması için karşılaşılan zorlukların aşılması ve bunların krizin sonuna kadar sürdürülmesi için çalışılması konusunda da mutabakata vardı.

Toplantıya, Birleşmiş Milletler Mısır'daki Bölge Mukim Temsilcisi Elena Panova, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, UNRWA temsilcileri de dahil olmak üzere, Birleşmiş Milletler kuruluşlarından temsilciler katılım sağladı.

Kuruluşların temsilcileri Mısırlı yetkililerden, Ariş şehrinde sürekli temas noktalarının bulunması ve kurumların durumu sürekli olarak izlemesi gereken alanlar da dahil olmak üzere bazı lojistik tesisler talep etti. Ayrıca, BM organlarından gelen ziyaret heyetlerinin aynı gün gidip dönmek yerine Ariş şehrinde bir geceden fazla kalma olasılığını tartıştı.

Panova dün yaptığı açıklamada, son güncellemelerle Gazze’de tıbbi yardımın yüzde 30, gıda ihtiyacının ise yüzde 25’inin karşılandığına değinerek, yüzde 25 oranında çadır, mobilya, battaniye, kıyafet, sterilizasyon aletleri ve diğerleri gibi gıda dışı yardım malzemeleri ve yüzde 20 oranında su, yakıt, sanitasyon ve elektrik ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Mısırlı insan hakları aktivisti Nasır Emin, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, BM ekibinin varlığının, Gazze'ye yardım girişini hâlâ engelleyen İsrail üzerindeki baskıyı temsil ettiğine dikkati çekerek, ”BM  kuruluşlarının silahlı çatışmalardaki rollerinden biri de Cenevre Sözleşmeleri uyarınca yaralıların ulaşımını ve sivillere yardım ulaştırılmasını sağlamak” dedi. Emin, BM ekibini gerekli teknik eğitim alan yardım ekibi ve yardım ulaştırmak için çalışan mürettebatın eğiteceğini bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU