Gazze savaşı, seçimlerin eşiğinde olan Avrupa solunda bölünmeleri artırıyor

İsrail yanlısı siyasi sağın işine yarayacak eleştiriler, istifalar ve suçlamalar

İspanya'nın başkenti Madrid'de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada ölen Filistinlilerin anısına düzenlenen protesto sırasında göstericiler / Fotoğraf: Reuters

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının devam etmesi ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Avrupa ülkelerinde, özellikle savaş karşıtı gruplardan ve bu ülkelerin sol siyasi partilerinden halk protestoları giderek yaygınlaşıyor.

Ancak, 7 Ekim'de Gazze Şeridi dışındaki yerleşim yerlerine düzenlenen ve yerleşimciler ve askerler dahil olmak üzere İsraillilerin öldürülmesi ve kaçırılmasına yol açan Filistin direniş gruplarının saldırıları, iktidardaki sol siyasi partileri, İspanya örneğinde olduğu gibi, zor bir duruma sokuyor. ,

Özellikle İsrail, çoğu Avrupa ülkesinde "terör örgütü" olarak kabul edilen Hamas hareketiyle savaşını terörizmle mücadele olarak görüyor.

Geleneksel olarak İsrail'i destekleyen ve Hamas ile terörü reddeden sol akım bile, yüzlerce Filistinlinin, özellikle de kadınların ve çocukların, hastaneleri, ibadethaneleri, okulları ve mülteci kamplarını hedefine alan İsrail bombardımanı karşısında zor durumda.

Savaşın devam etmesiyle birlikte, Birleşik Krallık gibi bazı Avrupa ülkelerinde halk protestolarının artmasıyla birlikte, Avrupa solu iç krizini derinleştiriyor ve siyasi sağ ile ayrışıyor.

Hatta, sağ içinde de bölünme belirtileri var, ancak bunlar sol krizinden daha az şiddetli.
 

İsrail'in Gazze'yi bombalamaya devam etmesiyle birlikte Avrupa ülkelerinde özellikle savaş karşıtı gruplardan gelen halk protestolarının kapsamı genişliyor Reuters.jpg
İsrail'in Gazze'yi bombalamaya devam etmesiyle birlikte Avrupa ülkelerinde özellikle savaş karşıtı gruplardan gelen halk protestolarının kapsamı genişliyor / Fotoğraf: Reuters

 

İsrail'i kınayan veya en azından ateşkes talep ederek sivil kayıpları azaltmak için baskı yapan insan hakları örgütleri, barış elçileri ve savaş karşıtı grupların karşısında, İsrail'i destekleyen, Yahudi örgütler de dahil olmak üzere, İsrail'i eleştiren veya hatta ateşkes talep edenlere 'antisemitizm' suçlaması yönelten gruplar aktif hale geliyor.

Ateşkes talep edenlerin, yasaları ihlal etmek ve terör örgütü Hamas'ı desteklemekle suçlanmasından duydukları endişe artıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşçi Partisi krizi

İki gün önce Sky News ile yaptığı röportajda, Birleşik Krallık'ta (BK) muhalefetindeki İşçi Partisi'nin lideri Sir Keir Starmer, Ortadoğu'daki savaşa ilişkin tutum konusundaki farklılıkların partiyi çökertme tehdidinde bulunduğunu yalanladı.

Starmer'ın, 2020 yılında eski lideri Jeremy Corbyn'in 'Yahudi karşıtı' söylemleri nedeniyle görevden alınmasından sonra parti lideri seçildiği biliniyor.

Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin güçlü bir rakibi haline gelmişti.

Muhafazakar Parti'nin sorunları 2019'dan beri artıyor ve bu da İşçi Partisi'nin iç sorunlarını aşmasına ve yeni lideri Starmer etrafında toplanmasına olanak sağladı.

Ancak İşçi Partisi'ndeki fikir birliği son iki hafta içinde, parti liderlerinin Starmer'in ateşkes çağrısını reddetme tutumuna ve Başbakan ve Muhafazakar Parti lideri Rishi Sunak ile tam anlaşmasına karşı ön sıralardan gelen muhalefetle çatırdamaya başladı.

İşçi Partisi'nin önde gelen isimlerinden Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ve İskoçya İşçi Partisi lideri Anas Sarwar, açıkça Starmer ile çelişen bir şekilde ateşkes çağrısında bulunuyor.

Parti liderleri arasındaki anlaşmazlık, Khan ve Sarwar ile sınırlı değil. Andy Burnham gibi önde gelen liderler de Starmer'ın tutumuna açıkça karşı çıkıyor.

Ayrıca, Jess Phillips, Imran Hussain ve Yasmin Qureshi gibi İşçi Partisi'nin gölge hükümetinin bakanları da Starmer'ın tutumuna karşı çıkıyor.

Starmer, televizyon röportajında bu anlaşmazlığın 'partiyi tamamen parçalamayacağını' defalarca vurguladı.

Ayrıca, şimdiye kadar Starmer'ın ateşkes çağrısına karşı çıkan liderlere herhangi bir yaptırım uygulanmadı.

Ancak, İşçi Partisi, Gazze'deki savaşa karşı düzenlenen bir gösteriye katıldığı için Milletvekili Andy McDonald'ın üyeliğini askıya aldı.

McDonald, açıklamasında "Filistinliler ve İsrailliler dahil herkesin, nehirden denize barış ve özgürlük içinde yaşayabilmesi için adalet sağlanana kadar susmayacağız" dedi.

"Nehirden denize" ifadesi hemen İsrail'e bir eleştiri olarak görüldü. Hatta Muhafazakar Parti hükümetinin İçişleri Bakanı Suella Braverman, "bu ifadenin genellikle İsrail'in yok edilmesine işaret ettiğini" söyledi.

Muhafazakarların McDonald'ın açıklamalarını İşçi Partisi'ne saldırmak amacıyla kullanmasını önlemek için parti, milletvekili görevden alındı. 


Bölünmeler ve seçimler

İşçi Partisi lideri Starmer'ın tutumuna yönelik kamuoyundaki açık itirazların devam etmesi, Starmer'ın Corbyn'i devirdikten sonra sol eğilimlerden kurtularak elde ettiği uyumun tam olarak doğru olmadığını gösteriyor.

Bu, İşçi Partisi için gerçek bir endişe kaynağıdır, çünkü Gazze'deki savaş öncesi yapılan anketler, partinin iktidardaki Muhafazakâr Parti'nin önünde olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle Starmer, gelecek yılın 2024 ortasından önce seçimleri kazanmak için gereken desteği kaybetmemek amacıyla, kendisine karşı çıkan parti üyeleri arasında henüz pozisyon almak istemiyor.

Ancak Starmer'ın pozisyonu giderek zayıflıyor. Partiden istifa etmeye başlayan üyeler arasında, yerel seçimlerde iktidardaki Muhafazakâr Parti'nin yerine geçen parti tarafından seçilen yerel meclis üyeleri de var.

Örneğin, Oxford yerel meclisinde seçilen dokuz İşçi Partisi üyesi, partinin ateşkes çağrısını reddeden ve Filistinlilere insani yardım girişine izin vermeyen tutumuna itiraz ederek istifa etti.

Bu istifa edenlerden biri de Dr. Ammar Latif. The Guardian gazetesine göre, Latif, BBC radyosuna verdiği bir röportajda, sunucunun kendisine Gazze'deki ablukanın haklı olup olmadığını sorduğunda 'Evet' cevabını veren Starmer'ın açıklamasının ardından istifa etti.

Starmer, röportajın ardından açıklamalarının şiddetini hafifletmeye çalışsa da birçok parti üyesi tarafından "uluslararası hukuku görmezden geldiği" gerekçesiyle eleştirildi.

Oxford yerel meclisinden istifa eden İşçi Partisi üyeleri, bir bildiri yayımlayarak parti liderlerini "savaş suçlarına ortak olmakla" suçladı.

Bu eleştiriler, suçlamalar, bölünmeler ve istifalar devam ederse, İşçi Partisi ve lideri Starmer, önümüzdeki yılki seçimlerde zafer kazanmak ve hükümeti kurmak için seçmenler arasında sahip olduğu avantajı kaybedebilir.

Bu, iktidardaki Muhafazakâr Parti'nin kazanması anlamına gelmese de seçimlerin büyük olasılıkla "kararsız bir parlamentoya" yol açacağı ve hiçbir partinin çoğunluğu elde edemeyeceği anlamına gelir.

Bu durumda, herhangi bir büyük parti, hükümet kurmak için ittifak ve koalisyonlara ihtiyaç duyar.

Atlas Okyanusu'nun ötesinde bile, ABD'de iktidardaki Demokrat Parti ve Başkan Joe Biden, Avrupa'dakinden, örneğin BK ve İspanya'da olduğu gibi, daha az şiddetli olsa da anlaşmazlıklar ve bölünme olasılıkları ile karşı karşıya.

Çünkü Demokrat Parti'nin sol kanadı, Beyaz Saray liderliğinin Gazze'deki savaşla ilgili tutumunu açıkça reddediyor.

Hatta Demokrat Parti grupları, örneğin Müslüman Demokratlar gibi, ateşkesin reddedilmesinden dolayı 2024 seçimlerinde Başkan Biden'a oy vermeyeceklerini liderliğe bildirdiler.
 


Avrupa solunun krizi

Ancak, kriz, özellikle yaklaşan herhangi bir seçimde iktidarda olan veya iktidara doğru yükselen sağcı akımlar karşısında, Avrupa solu için daha büyük ve daha derin bir kriz olmaya devam ediyor.

Sağ, İsrail'in kendini savunma ve 'Hamas terörünü' ortadan kaldırma hakkını açıkça destekliyor.

Ateşkes çağrısı veya Gazze ablukasının kaldırılması, hareketin ortadan kaldırılmasına izin vermeden devam etmesine fırsat tanır.

Bu, sağın tutumu. Ancak sol, seçmen oylarını korumak için siyasi çıkarcılık ile temelde ilerlemeci tutumlar arasında gidip geliyor.

Avrupa solu krizi, şu anda Sosyalistlerin başkanlığında ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile birlikte "geçiş hükümeti" tarafından yönetilen İspanya'da daha belirgin görünüyor.

Hükümetin tutumu, Hamas'ı terörist olarak tanımlamasa da İsrail'i destekliyor ve Filistin'de iki devletli çözüme bağlı kalıyor.

Ancak koalisyon hükümetinin bazı müttefikleri, İsrail'i eleştirmede çok ileri gitti ve Gazze'de olanları Filistin halkı için 'soykırım' olarak nitelendirdi.

Geçici koalisyon hükümetinin Sosyal Haklar Bakanı Ione Belarra, X platformunda yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

İsrail, hastaneleri, mülteci kamplarını, savunmasız yaşlıları ve çocukları bombalayarak insanlığın en çirkin yüzünü gösteriyor. Avrupalı liderler bizi daha ne kadar bu barbar uygulamalara ortak edecek?


Bakan, İspanyol hükümetinin Bolivya gibi İsrail ile ilişkilerini kesmesi için baskı yapıyor.

Bakanın bu tutumunu, İspanya Eşitlik Bakanı Irene Montero ve Tüketici İşleri Bakanı Alberto Garzón gibi diğer bakanlar da paylaşıyor.

Bu durum, hükümetini genişleterek iktidarda kalmaya çalışan Başbakan için gerçek bir kriz yaratıyor.

Başbakan, bu amaçla İspanyol Komünist Partisi ile bir anlaşmaya vardı ve parti, geçici hükümetin sonunda koalisyona katılacak. Ancak, parti genel sekreteri ve solcu 'Soñar' İttifakı Milletvekili Anarki Santiago, Hamas'ı terörist olarak tanımlamayı reddetti ve işgal altındaki herhangi bir halkın kendini savunma hakkını savundu.

Santiago, X platformundaki hesabında yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Ukrayna için bir uluslararası hukuk varken, Filistin için yok. Yasal olmayan şekilde işgal edilen bir halkın kendini savunma hakkı, ancak bağımsızlık kazandığında sona erer. Uluslararası toplum, İsrail'i Birleşmiş Milletler yasalarını uygulamaya zorlamalıdır.


Avrupa solunun krizi, Fransa gibi bir ülkede daha da derinleşiyor. Savaşın durdurulması için birkaç bin kişinin katıldığı gösteriler ve protestolara rağmen, tarihi sol liderler, İsrail karşıtlığı veya terörist grupla sempati duyma suçlamalarından korkarak açık bir tavır göstermekten çekindiler.

Ancak, savaşın devamıyla bazı sol semboller tutumlarını değiştirmeye başladı ve sivillerin korunması ve insani yardımların girişi için çağrıda bulundu.

Almanya'ya gelince, İsrail'i kesinlikle destekleyen ve sadece Filistinli gruplardan değil, tüm Ortadoğu'daki herhangi bir direnişten veya benzer hareketten daha sert bir pozisyon alan genel atmosferin ışığında solun tamamen zayıf bir etkisi var gibi görünüyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU