Ronaldo'nun milyonlarının İklim Fonu ile ilişkisi nedir?

Tuhaf bir yazı ve tuhaf bir mantık ama işin güzel yanı Ronaldo'nun Suudi Arabistan'ın spor projesine dikkat çekmeyi başarmış olması

Suudi Al Nassr kulübünün yıldızı Cristiano Ronaldo / Fotoğraf: Reuters

Bölgede devam eden çatışmaların ve Filistin halkının İsrail tarafından maruz bırakıldığı insanlık dışı şiddetin yanı sıra, 2023 yılının en önemli olaylarından biri şüphesiz ki Cristiano Ronaldo'nun Suudi Arabistan'ın el-Nasr Kulübü'ne transfer edilmesiydi.

Ancak bu anlaşmanın, gelişmekte olan ülkelerin iklim politikalarından kaynaklanan herhangi bir zarara uyum sağlamalarına yardımcı olacak bir fona katkıda bulunması amacıyla Batı tarafından Suudi Arabistan'a baskı yapmak için bir bahane olarak kullanılmasını anlamak mümkün değil.

Bu bilginin kaynağı Financial Times'ta yayımlanan "Batılı ülkeler, Birleşmiş Milletler Yeşil İklim Fonu konusunda Suudi Arabistan ile bir çekişme yaşıyor veya karşı karşıya bulunuyor" başlıklı bir makale.

Söz konusu makalede Suudi Arabistan'ın fona nasıl katkıda bulunacağı net görünmediği için fon ile ilgili müzakerelerde ilerleme kaydedilemediğinden bahsediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tarz gazetecilik ve makaleler her rasyonel insanı cevap vermeye zorluyor. Burada vatanseverlikten bahsetmiyorum çünkü konu tüm insanlığı ilgilendiriyor ve sadece vatanseverlik üzerinden konuşulamaz.

Dolayısıyla rasyonellik beni şunu düşünmeye zorluyor:

Yazının başlığı neden sadece Batı ile Suudi Arabistan arasındaki çekişmeyi konu alıyor?

Bu fon, gelişmiş sayılan, onlarca yıldır dünyanın ucuz doğal kaynaklarından yararlanan ve bunları temel alarak bugüne kadar dünyanın en büyük ekonomilerini inşa eden tüm bağışçı ülkeler için kurulmuş bir fon değil mi?

Evet, Suudi Arabistan zengin bir ülke, ancak BM tarafından gelişmekte olan bir ülke olarak sınıflandırıldığından daha aktif bir bağışçı olmasını talep etmenin bir anlamı yok.

Bundan daha da kötüsü, gazetenin Batılı bir yetkiliden, eğer Suudi Arabistan'ın Cristiano Ronaldo'ya bu milyonları ödeyebiliyorsa, iklim fonuna da ödeyebileceğini aktarmasıydı.

Bir yetkilinin gazeteye bu mantığa dayanan bir şeyler söyleyebilmiş olmasını hayal edemiyorum. Genel olarak olaya bu açıdan bakacak olursak, fona en çok İngiltere'nin katkıda bulunması gerekiyor.

Çünkü ülkenin küresel karbon emisyonundaki payı yüzde 1'den az olmasına rağmen, İngiliz Ligi diğer ligler arasında en yüksek harcamaların yapıldığı lig.
 


Çevreye en çok zarar veren ülkeler Çin, ABD, Rusya, Hindistan ve Japonya'dır.

Bu ülkeler birlikte dünyadaki karbon emisyonlarının yarısını oluşturuyorlar ve Avrupa Birliği ile birlikte bu oran yaklaşık yüzde 60'a veya biraz daha fazlasına yükseliyor.

Suudi Arabistan'ın küresel emisyonlardaki payı ise yüzde 1 buçuğu geçmiyor.

Bu, Suudi Arabistan'ın dünyaya karşı bir sorumluluğu olmadığı anlamına gelmiyor, ancak bu hedef alınabileceği veya bu fonun hayata geçmesinin gecikmesi suçunun sorumlusu olarak gösterilebileceği anlamına da gelmiyor.

Tuhaf bir yazı ve tuhaf bir mantık ama işin güzel yanı Ronaldo'nun Suudi Arabistan'ın spor projesine dikkat çekmeyi başarmış olması.

Sadece bu da değil, Portekiz'in en büyük bankalarından birinde çalışan bankacılardan biri bana Ronaldo'nun Portekiz'in Suudi Arabistan'daki en iyi büyükelçisi olduğunu ve onun aylar içinde yaptıklarını Portekiz diplomasisinin on yıllar içinde yapamadığını söyledi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Muhammed Furkan Yeşil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU