Calcalist gazetesi: Hamas ile savaşın İsrail’e maliyeti 51 milyar dolara ulaşabilir

Maliye Bakanlığı’nın ön verilerine göre, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü savaş maliyetinin 200 milyar şekele (51 milyar dolar) ulaşacağı bildirildi

Filistinli bir kadın, yakıt ve yemeklik gaz sıkıntısı nedeniyle yakmak için ağaç dalları topluyor (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın İsrail merkezli ekonomi gazetesi Calcalist’ten aktardığı habere göre, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 10’una denk gelen bu tahmin, Hizbullah, İran veya Yemen’in tam katılımı olmaksızın, savaşın Gazze ile sınırlı kalması ve 8 ila 12 ay arasında sürmesi ihtimaline dayanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca bu tahmin, yakında yedek kuvvetlere alınan yaklaşık 350 bin İsraillinin hızlı bir şekilde işe dönme ihtimalini de içeriyor.

Söz konusu haberde, maliyetin yarısının günde yaklaşık 1 milyar şekel tutarındaki savunma harcamalarından kaynaklanacağına dikkat çekildi.

Diğer 40-60 milyar şekelin gelir kaybından, 17-20 milyar şekelin işletmeler için tazminattan ve 10-20 milyar şekelin ise rehabilitasyon kaynaklı olacağına vurgu yapıldı.

 Maliye Bakanı Bezalel Smotrich daha önce yaptığı bir açıklamada, İsrail hükümetinin, saldırılardan etkilenenler için yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sırasında olduğundan ‘daha büyük ve daha kapsamlı’ bir ekonomik yardım paketi hazırladığını söylemişti.

Başbakan Binyamin Netanyahu ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail’in durumdan etkilenen herkese yardım etmeye kararlı olduğunu bildirdi.

Netanyahu açıklamasında ayrıca şunları söyledi;

Benim talimatım açık: Muslukları ve fonları ihtiyacı olan herkese açın. Tıpkı Covid döneminde e yaptığımız gibi. Son 10 yılda burada çok güçlü bir ekonomi inşa ettik ve savaş bizden ekonomik bedeller talep etse bile, ki şu anda da bu bedeli tereddüt etmeden ödeyeceğiz.

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard & Poor’s, savaşın başlamasının ardından İsrail’in notuna ilişkin beklentilerini negatife düşürürken, Moody’s and Fitch, İsrail’in notunu olası düşürme için incelemeye aldı.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

 

DAHA FAZLA HABER OKU