Gürültü şikayeti dikkate alınmayan kiracı kendini öldürdü

"Londra'da sessiz evde oturmayı bekleme"

İntihar eden kiracının, gürültüden "çok bunaldığı ve hiçbir çıkış yolu göremediği" aktarıldı (Unsplash)

Birleşik Krallık'ta (BK) gürültü şikayetleri ev sahibi tarafından dikkate alınmayan kiracı kendini öldürdü. 

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'ın haberinde, ülkenin en büyük konut sağlayıcısı Clarion'a ait sosyal konutlarda kalan ve adı paylaşılmayan kiracının, kuruluşa evdeki gürültüyle ilgili 9 ayda 20 kez şikayette bulunduğu bildirildi.

Konut ombudsmanı Richard Blakeway, kiracının benzer şikayetler nedeniyle iki kez intihara kalkıştığına dikkat çekerek, Clarion'un kanunlara uygun hareket etmediğini ve politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, başkent Londra'da yaşayan kiracının, üst kattan gelen gürültü nedeniyle firmadan eve ses yalıtımı yapılmasını talep ettiği yazıldı. 

İlk şikayetlerin 2020 sonlarında başladığı, kiracının üst kattaki tadilat seslerinden ve çocuk gürültülerinden rahatsız olduğunu söylediği aktarıldı.

Kiracının, firmayla iletişime geçerek anksiyete bozukluğundan ve depresyondan mustarip olduğunu, gürültünün kendisini rahatsız ettiğini belirttiği bildirildi.

Clarion'ndan yetkililerin, 11 Eylül 2021'de eve ses ölçüm cihazı taktığı fakat ek yalıtımla ilgili adım atılmadığı belirtildi. 

Kuruluştan bir kişinin, kiracıya seslerin normal seviyede olduğunu ve "Londra'da sessiz evde oturmayı beklememesi gerektiğini" söylediği de ifade edildi. 

Bölgedeki bir ruh sağlığı kuruluşunun, kiracının gürültü nedeniyle akıl sağlığının bozulduğuna dair Clarion'a bilgi verdiği belirtildi. 
 


9 aylık şikayet ve inceleme sürecinin sonunda kiracıya sorunla ilgili daha fazla adım atılmayacağı bildirildi. Bunun üzerine kiracı geçen yıl 22 Eylül'de intihar etti.  

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Clarion, BK'de 125 bin sosyal konuta sahip. Yıllık geliri 1 milyar sterlini (yaklaşık 34,5 milyar TL) bulan firmanın olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Sunduğumuz hizmetteki tüm eksiklikler için koşulsuz özür diliyoruz. İletişim sürecimizin çok daha iyi olması gerektiğinin farkındayız" dendi.


Independent Türkçe, Guardian, Housing-Ombudsman

DAHA FAZLA HABER OKU