Sivil Değerler İttifakı ilk konferansını Bağdat'ta düzenledi

Konferansın hedefinde 2003 yılından bu yana birbirini takip eden hükümetlerin benimsediği yaklaşımı değiştirmek var

Demokratik Güçler için ‘Sivil Değerler İttifakı’ ilk konferansını dün Bağdat'ta düzenledi / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Sivil Değerler İttifakı dün Bağdat'ta ilk kongresini düzenledi. Önümüzdeki aralık ayında yapılacak yerel seçimlere hazırlanmak için gerçekleştirilen kongrede ittifak kurucuları, ittifakın 'demokratik değişim güçleri için seçim çatısı' olduğunu bildirdi. Yeni ittifak, eski ve yeni 10 güç ve partiden oluşuyor. Bu partiler arasında Irak Komünist Partisi, Sosyal Demokratik Hareket, Ulusal Ev Partisi, Irak Sivil Hareketi ve ‘Hakkımı Almaya Geldim’ Hareketi yer alıyor. İttifakın eş başkanlığını, Sivil İttifak Başkanı Dr. Ali er-Rifai ve bağımsız milletvekili Seccad Salim üstleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yeni hareketlerin ve partilerin çoğunluğu, 2019 yılındaki 'Ekim Hareketi’nden' doğdu. Bir yıldan uzun süren bu hareket, eski Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetinin devrilmesine yol açmıştı. Protestolar en az 700 göstericinin ölümü ve yaklaşık 20 bin kişinin yaralanmasıyla sonuçlanmıştı.

‘Vatan’ bloğu milletvekillerinin dışında, yeni ittifaka katılan tüm parti ve güçler meclis temsiline sahip değiller. Ayrıca, Irak Komünist Partisi'nin mütevazı bir temsili dışında, yerel konseylerde de daha önce temsilleri yoktu.

Irak Komünist Partisi lideri Yasir Salim, Şarku'l Avsat’a verdiği demeçte, yeni ittifakın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hariç tüm Irak eyaletlerinde yerel seçimlere katılacağını söyledi. Bu, ittifakın, son yıllarda ülkeyi domine eden mezhepsel, etnik ve ulusal hiziplere rağmen genel ulusal yönelimini doğruluyor. Salim açıklamasını şöyle sürdürdü:

İttifakımızın seçim şansının iyi olacağını düşünüyorum. Sonuçta, ittifakımız, değişim isteyen sivillerden oluşan protestocu gençliğin büyük bir bölümünü çekmeyi başardı. Bu, ittifakın inşasında önemli bir faktördü. Çünkü biz, seçimlerde dengeli bir sonuç elde edebilecek güçler ve kişilere odaklandık. Bu nedenle, önümüzdeki seçimlerde bu ittifakın şansının mükemmel olmasını umuyoruz.

Komünist Parti Merkez Komitesi Sekreteri Raad Fehmi, konferansın oturum arasında yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

Niteliksel bir ittifak olduğuna inanıyorum. Daha önce parçalı ve kendi aralarında çatışan sivil güçlerin son yıllarda neredeyse ilk defa uyumlu bir ittifak ortaya çıkardı. İttifakımızın projesi değişimdir. 2003'ten beri iktidara gelen hükümetlerin benimsediği, çıkarları ve nüfuzunu paylaşmaya dayanan, devleti bir ganimet olarak gören ve bu yaklaşımın yol açtığı yolsuzluğa, kamu hizmetlerinin kötüleşmesine ve ulusal egemenliğin ihlal edilmesine yol açan yaklaşımı değiştirmek istiyoruz.

Bu ittifakın çoğunluğu söz konusu yeni seçim yasasını, iktidardaki partilerin ve güçlerin çıkarlarına hizmet etmek için tasarlandığı gerekçesiyle reddetmişti. Ancak yasanın parlamentodan geçmesini engelleyemediler. Ardından, gerçekçi bir şekilde hareket etmeye ve yasaya göre yerel seçimlerin yapılmasına karar verdiler.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU