Kim Jong-un'un Rusya'dan aldığı hediyeler 115 bin parçalık koleksiyona ekleniyor

Müzede Michael Jordan'ın imzaladığı top da var, Fidel Castro'nun hediye ettiği tüfek de...

Kim'e hediye edilen şapkanın boyutunu belirlemek için Rusya'nın Pyongyang Büyükelçisi Aleksandr Matsegora'nın kafa ölçüsü kullanıldı (Reuters)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, çok konuşulan Rusya ziyaretinin ardından bugün ülkesine döndü.

Kim'e Rusya ziyareti sırasında tüfek, astronot eldiveni ve askeri drone'lar hediye edildi. Kuzey Kore liderinin ülkesine götürdüğü hediyelerin, üç nesildir devlet başkanlarına verilen hediyelerin tutulduğu Dostluk Müzesi'nde sergilenmesi bekleniyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'un açıklamasına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmenin ardından Kim'e Rus yapımı "en kaliteli tüfek" hediye edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kim'in de Putin'e Kuzey Kore yapımı bir tüfek hediye ettiği belirtildi.

Putin'in Kuzey Koreli meslektaşına uzayda giyilmiş bir astronot kıyafetinin eldivenini de hediye ettiği duyuruldu.

TASS haber ajansında yer alan habere göre, Kim'e ayrıca 5 adet kamikaze saldırı drone'u ve Geranium-25 tipi keşif drone'u hediye edildi. 

Rueters, Ukrayna'da kullanılan bu modellerin Kuzey Kore liderine hediye edilmesinin Moskova'nın da onayladığı en az iki BM yaptırımını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ise Kim'e kürk bir şapka hediye ettiği ifade edildi.

Kim'lerin "Dostluk Müzesi"

Üç nesildir Kuzey Kore'yi yöneten Kim ailesi, yabancı devlet başkanlarından gelen hediyeleri sergileme konusundaki hassasiyetleriyle de tanınıyor.

Kim Jong-un, babası Kim Jong-il ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim Il Sung'a gelen tüm hediyeler, Pyongyang'ın 160 kilometre uzağındaki Myohyangsan dağının eteklerindeki Uluslararası Dostluk Müzesi'ne konuluyor.

1978'de açılan müzede 100'den fazla sergi salonu ve 200'den fazla ülkeden gelen yaklaşık 115 bin hediye yer alıyor.

Kuzey Kore medyasına göre müzede yer alan eserlerin önemi ve sayısı Dostluk Müzesi'ni, Paris'in simge müzelerinden Louvre'la kıyaslanabilir hale getiriyor.

Müzenin koleksiyonunda hangi hediyeler var?

Dostluk Müzesi'ndeki koleksiyonda eski ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından gönderilen kristal eşyalar ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Francois Mitterrand'ın hediye ettiği çay fincanı seti gibi parçalar bulunuyor.

Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın 2000'de ülkeye yaptığı ziyaret sırasında yanında getirdiği Michael Jordan imzalı bir basketbol topu ve Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro tarafından hediye edilen bir tüfek de yer alıyor.

Müzede ayrıca başkanlık döneminde Pyonyang'a yönelik barış politikaları izleyen Güney Kore lideri Kim Dae-jung'dan gelen bir televizyon seti ve Hyundai'nin Kuzey Kore doğumlu kurucusu Chung Ju-yung'un Kim Jong Il'e hediye ettiği bir Dynasty model araba da sergileniyor.


Independent Türkçe, Reuters, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU