Yeni keşif, Roma İmparatorluğu'nun tam boyutunu ortaya çıkarabilir

"Hayrete düşüren bir başka şey de kalıntıların nispeten iyi korunması"

(ADA Zug/David Jecker)

Yakın zamanda İsviçre'de ortaya çıkarılan yeni ve "sansasyonel arkeolojik" bulgular, Antik Roma uygarlığının Avrupa'ya ne ölçüde yayıldığına dair yeni bilgiler sağlayabilir.

İsviçre'nin Zug Kantonu'ndaki bir çakıl ocağı sahasında çalışan arkeologlar Roma dönemine ait, yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edilmiş taş duvarları dikkatle gün yüzüne çıkarıyor. Görünüşe göre en az 500 metrekarelik bir alanı kaplayan duvarlar, farklı odalardan oluşan bir bina kompleksine ait.

Bulguların Orta İsviçre'nin dağlık Alp bölgesindeki Romalılar hakkında önemli bilgiler sağlayacağını ifade eden Zug Kantonu Anıtları Koruma ve Arkeoloji Ofisi'ne göre "bu keşif arkeolojik bir sansasyon niteliğinde".

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları bölgenin yüksek konumunun, bina kompleksinde yaşayanlara "çevredeki manzaranın görüntüsünü" sunmuş olabileceğini ifade ediyor.

Arkeologların alanda çok sayıda demir çivi de keşfetmesi, duvarın temelinde ahşap bir yapı olabileceği sinyalini veriyor.

Zug Arkeoloji Derneği Prehistorya ve Tarih Öncesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Gishan Schaeren şöye diyor: 

En üstteki tuğlaların yerden bile görülebilmesi de bizi hayrete düşürdü.

Duvarların çevrelediği devasa yapının ne gibi bir işlev gördüğü belirsizliğini koruyor.

Araştırmacılar "Manzaralı bir villa mı yoksa bir tapınak binası mı? Bunun bulunması ilerideki araştırmaların konusu olacak" diyor.

Dr. Schaeren, "Benzer boyutlardaki Roma yapıları en son neredeyse 100 yıl önce Cham-Heiligkreuz'da kazılıp çıkarılmıştı" diye açıklıyor.
 

Cham-Äbnetwald
Cham-Äbnetwald'da devam eden kazının havadan görünümü ve Alpler manzarası. Çadırın altında Roma dönemine ait binanın bir parçası var (ADA Zug/David Jecker)


Bilim insanlarına göre diğer bölgelerin aksine, dağlık Alp bölgesinde bugüne kadar bilinen, Roma dönemine ait bu türden sadece birkaç mimari kalıntı var.

Araştırmacılara göre yeni keşif, uygarlığın bölgede yayılması hakkında daha fazla bilgiyi açığa çıkarabilir.

İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nden Christa Ebnöther şöyle diyor:

Hayrete düşüren bir başka şey de kalıntıların nispeten iyi korunması.

 

Kalıntılar
Roma dönemine ait bulgulardan küçük bir seçki (sol üstten sağ alta doğru): Amfora kaidesi, ezme kabı parçası, kırmızı kaplamalı (Terra Sigillata) küçük bir Roma sofra kabının kenarı, bulundukları haliyle 4 sikke (biri Jül Sezar tarafından gümüşten yapılmış), altın bir nesnenin parçası, mavi camdan yapılmış kare bir şişenin parçaları ve yivli bir kase (ADA Zug/Res Eichenberger)​​​​​​​


Arkeologlar aynı bölgede Orta Tunç Çağı'na ait bir yerleşim yerinin yanı sıra Geç Tunç Çağı'na ait mezarlar da ortaya çıkardı. Bu da bölgenin tarih boyunca yerleşimcilerin ilgisini çeken popüler bir alan olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, "Oberwil yakınlarındaki çakıl tepesine Romalılardan binlerce yıl önce birkaç kez yerleşilmesi de bu yerin cazibesini kanıtlıyor" diye yazdı.

Ayrıca araştırmacılar bölgede gündelik eşyaların yanı sıra sofra takımları, ustalıkla yapılmış cam kaplar ve muhtemelen bir mücevhere ait olan altın parçaları da dahil daha özel nesneler de buldu.

Uzmanlar şöyle diyor:

Diğer şeylerin yanı sıra şarap, zeytinyağı ve balık sosunu Akdeniz'den Cham yakınlarındaki Abed Ormanı'na taşıyan amforanın parçaları, Roma dönemindeki uzak mesafelere uzanan ticareti kanıtlıyor.

Anıtları Koruma ve Arkeoloji Ofisi Başkanı Karin Artho, "Bu yapboz parçaları atalarımızın yaşamının izini sürmemizi ve tarihimizi daha iyi anlamamızı mümkün kılıyor" diye belirtiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU