Derne'nin ünlü "yasemin çocuğu" fırtınada hayatını kaybetti

Sosyal medya platformları Abdurrahman’ın ve şehrin yasını tutuyor

Mesleğine sadıktı, müşterilerinin yüzlerine gülümsemeye hevesliydi / Fotoğraf: Twitter

Libya'nın Derne kentinde neredeyse her ev ya da sokakta ağaç, gül ve yasemin bulunuyor. Bu nedenle Libya'nın kuzeydoğusunda yer alan bu kıyı kentine "çiçek kenti" deniyor.

Öyle ki halk bahar mevsiminde bir meslek olarak sattığı ya da damıtarak gül suyuna dönüştürdüğü gülleri çeşitli Derne yemeklerinin yapımında kullanıyor. 

Ancak kısa süre önce vuran Danyal Fırtınası şehri ikiye böldü ve cadde ve sokaklarının yüzde 25'ini denize doğru süpürdü.

Her ne kadar fırtına sokakları kazımayı başarsa da şehrin sakinlerinin ve ziyaretçilerinin hafızasını yok etmeyi başaramadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güzellik satıcısı

Yasemin satıcılığı yapan Abdurrahman el-Cazevi, fırtına kenti silip süpürmeden önce kentin sembollerinden biriydi.

Kent sakinleri ve kente gelen ziyaretçiler onun şehrin ara sokaklarındaki varlığına alışmıştı, ancak fırtına henüz 14 yaşındaki bu gencin hayatına salı günü son verdi.

Ölümünden sonra bazı sosyal medya sayfaları Abdurrahman adına yapılan yas paylaşımlarla doldu.

Senden sonra bu çirkinlik ve hayal kırıklığı devrinde kim güzellik satacak ey güzel Abdurrahman? 


Şehir dışında olduğu için fırtınadan kurtulan Derneli Erva el-Amami, "Abdurrahman el-Cazevi adı, çiçeklerini sevenleri asla terk etmeyen Yasemin şehrinin hafızasına kazınmış olarak kalacak. Burası el-Cazevi güllere ve güzelliğe olan içten sevgisiyle biliniyordu" dedi.

Ümmü Muhammed de el-Cazevi'nim gidişine ağladı ve şöyle yazdı:

Yasemin satıcısı Abdurrahman tüm aile fertleriyle birlikte vefat etti. Kalbim, sana yakîn gelinceye kadar sabret.
 


Yasemin tasmaları

İnsan hakları aktivisti İsam el-Abbasli, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada, doğum yeri olan el-Merc şehrinden, genç yaşına rağmen yasemin çocuğun sembollerinden biri haline geldiği Derne'ye gittiğinde onun varlığına alıştığı için el-Cazevi olmadan Derne'yi hayal edemediğini söyledi.

El-Abbasli, el-Cazevi'yi boynu yasemin çiçekleriyle örülü olarak görmeye alıştığını, özellikle düğün arabalarının onun sattığı çiçeklerle süslendiğini ve Derne'ye gelen bazı ziyaretçilerin boyunlarına bu çiçekleri astıklarını belirtiyor.

El-Abbasli, el-Cazevi'nin mesleğine olan sadakatini, dış görünüşüne olan ilgisini ve kendisine bağlılıklarını ifade eden müşterilerinin yüzlerine gülümsemeye olan hevesini vurguluyor ve bunun kanıtı olarak da sosyal medya platformlarındaki takipçilerinin onun ölümünden etkilenmiş olmasını gösteriyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU