JPMorgan, Epstein'in 1 milyar dolar hacmindeki "insan kaçakçılığı" işlemlerini ABD'ye bildirmiş

Virjin Adaları, gelecek ay duruşması yapılacak ses getiren hukuk davasında en az 190 milyon dolar talep ediyor

(AP)

ABD Virjin Adaları'nın bir avukatı yakın tarihli bir celsede, JPMorgan Chase'in ABD Hazine Bakanlığı'na Jeffrey Epstein'in "insan kaçakçılığı"yla ilgili 1 milyar dolarlık işlemlerini Epstein'in 2019'daki ölümünden sonra bildirdiğini söyledi.

Avukat Mimi Liu, federal mahkeme yargıcı Jed Rakoff'a, Wall Street devinin Epstein'le ilişkisine dair CYA ("kendini koruma") amacıyla ABD Hükümetini devasa ödemeler hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duruşma tutanağına göre Liu, "Epstein'in JPMorgan'la ve JPMorgan'ın Epstein'le olan tüm işi insan kaçakçılığıydı" dedi.

"JPMorgan'ın 1 milyar dolarlık şüpheli işlemleri 16 yıl sonra rapor etmesinin tek nedeni Epstein'in tutuklanması ve ardından ölmesiydi" diye ekledi.

Epstein'in iki özel adaya sahip olduğu ABD Virjin Adaları, hayatını kaybeden finansçının reşit olmayan kız çocuklarına yönelik seks ticareti ve istismarına göz yumduğu iddiasıyla JPMorgan'a en az 190 milyon dolarlık dava açıyor.

Haziranda banka, onun cinsel suçlarını görmezden geldiği ve 2013'e kadar onunla iş yapmaya devam ettiği için Epstein'in kurbanlarına 290 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Hayatını kaybeden pedofil, 2018'de çocuk fuhuşu suçlamalarını kabul etmişti.

Liu, ekimde yapılması planlanan duruşma öncesinde ABD Virjin Adaları'na özet karar verilmesi gerektiğini savunurken 1 milyar dolarlık ödemeyi gündeme getirdi.

Avukat, mahkemeye bankanın çok sayıda tehlike işaretini görmezden geldiğini ve Epstein'in kendileriyle çalışmasına izin vermeyi sürdürdüğünü, bunun da onlara yüz milyonlarca dolar kazandırdığını ve diğer zengin müşterilere tavsiye edildiklerini söyledi.

Liu, "2006'ya gelindiğinde, banka Jeffrey Epstein'in çocuklara yönelik cinsel suçlarına kanıt teşkil eden yığınla mali bilgiye sahipti" dedi.

Liu yargıcın dikkatini, "JPMorgan tarafından imkan tanınan 20 bin yasadışı seks eylemi" anlamına gelen, kız çocuklarına ve kadınlara yapılan her biri birkaç yüz dolarlık şüpheli nakit ödemeler ve transferlerden oluşan 9 milyon dolara çekti.

JPMorgan adına avukat Felicia Ellsworth, Virjin Adaları'nın JPMorgan'ın herhangi bir seks ticareti yasasını çiğnediğine dair "en ufak" bir kanıt sunmadığını yargıca söyledi.

Ellsworth, Wall Street bankasının 2002'ye kadar 6 kez Hazine Bakanlığı'na şüpheli ödemeleri bildirdiğini ve bakanlığın harekete geçmediğini savundu.

Banka geçmişteki mahkeme başvurularında suç ortaklığı iddialarını reddetmiş ve Epstein'in suçlarının sorumluluğunu üst düzey yetkililerin üzerine atmaya çalışarak söz konusu toprakların onu hesap vermekten koruduğunu ve "servetinden faydalandığını" iddia etmişti.

Yargıç Rakoff'un taraflardan birine özet karar vermemesi halinde davanın 23 Ekim'de görülmesi bekleniyor.

66 yaşındaki Epstein, 2019'da çocukların seks ticareti suçundan yargılanmayı beklerken Manhattan'daki bir hapishane hücresinde kendini öldürmüştü.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU