Selena Gomez'in yeni "ilgi meraklısı" şarkısı kadınlara, özellikle de kendisine hakaret

"İlgi meraklısı" demek "deli" demektir. Erkekler bunu kadınları tanımlamak için kullanmamalı ve Gomez gibi kadınlar da kesinlikle kendilerini tanımlamak için kullanmamalı

Gomez flört ederken belirli standartlar belirlemesinin erkeklerin onun hakkındaki düşüncelerini etkilediğinde ısrarcı (AP)

Bir kadına söyleyebileceğiniz en kötü şey "deli"dir. Ama çoğu kişi artık bunu (umarım) bildiğinden, birkaç yeni yarışmacı var. Şahsen, bunlar arasında "bebek" (çocuklaştırma), "inek" (cinsiyetçi) ve "psikopat"ın (bkz. "deli") olduğunu düşünüyorum. Ancak daha az tartışılan başka bir terim daha ortaya çıktı ve yakın zamanda Selena Gomez tarafından yayıldı.

Özellikle yattığı bir erkek tarafından kendisine atfedildiğinde, her kadının en büyük korkusu haline gelen bir yafta olan "ilgi meraklısı" ile tanışın. Ya da belki sadece benim en büyük korkumdur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ifade hakkında her şeyi bildiğinizi düşünebilirsiniz. Kahretsin, belki de o kadar kötü olduğunu bile düşünmüyorsunuzdur. Belki de kendinizi tanımlamak için bile kullanıyorsunuzdur. Hal böyleyse, korkarım ki inkar durumundasınız.

Ancak Gomez'e geri dönelim. Oyuncu ve müzisyen, son şarkısı "Single Soon"un yayımlanmasının ardından bu hafta SiriusXM'in Hits 1 LA programına verdiği röportajda flört hayatından bahsetti. Görüşmede 31 yaşındaki şarkıcı, yeni şarkısının sözlerinde kendisinden "ilgi meraklısı" olarak bahsetse de kendisini böyle algılamadığını açıkladı.

Bunun yerine Gomez, flört ederken belirli standartlar belirlemesinin erkeklerin onun hakkındaki düşüncelerini etkilediğinde ısrarcı. Gomez "Standartlarım olduğunu düşünüyorum ve bence şu anda erkeklerin, standartları ilgi meraklılığıyla karıştırdığı bir dünyada yaşıyorum" dedi.

Ama bu dize gerçekten eğlenceliydi çünkü 'Benimle olman için gerçekten X, Y ve Z lazım' demekten utanmıyorum.

Şarkının asıl sözlerinde ("Biliyorum biraz ilgi meraklısıyım ama denemeye değerim") Gomez'in Haziran 2023'te bir futbol sahasının kenarında oturup oyunculara "Bekarım! Sadece biraz ilgi meraklısıyım. Ama sizi çok severim!" diye bağırdığı viral bir videoda söylediklerinden kopya çekilmiş.

Bununla ilgili her şey beni endişelendirdi. Bunun nedeni, Gomez'in flört hayatında yüksek standartlara sahip olduğunu düşünmesi değil. Bekar olduğunu bağırarak muhtemelen yabancılara duyururken görüntülenmesi de değil, hepimiz o yollardan geçtik. Hayır. Bunun nedeni ilgi meraklısı oluşuna takıntılı hale gelmiş gibi görünmesi. Bu da romantik ilişkiler bağlamında çok yüklü bir kavram olabilir, özellikle Gomez'in yaptığı gibi olumsuz bir özellik olduğu ima ediliyorsa.

Bu ifadenin gerçekte ne anlama geldiğini bir düşünün. Merriam-Webster "büyük miktarda ilgi veya bakım gerektirme" ve "sorunlara neden olma veya dikkat isteme eğilimi: son derece hassas, talepkar veya huysuz" diye tanımlıyor. Açık olmak gerekirse, bunlar olumlu davranış kalıpları değil. Ancak bu, ilişki içinde normal olmadıkları anlamına gelmez. Hepimizin böyle anları vardır, değil mi? Bilirsiniz, çok zorlu bir iş gününün ardından eve gelip biraz huysuz, buyurgan veya sinirli hissettiğimiz zamanlar. Bu sizi korkunç biri yapmaz, insan yapar.

Aşık olduğumuzda, hepimiz büyük miktarda ilgiye ve bakıma ihtiyaç duymaz mıyız? Bir ilişki bunların her ikisini de, hem de epey düzenli bir şekilde, gerektiren bir şey değil midir? Öyledir. O zaman Gomez, kendine atfettiği ilgi meraklılığı yaftasından neden utanır görünüyor?

Eğer analiz ederseniz, bir kadını tanımlamak için kullanıldığında ilgi meraklısının genellikle "deli" kelimesinin bir başka eşanlamlısı olduğunu göreceksiniz. Mutlaka zihinsel bakımdan iyi olmama anlamında değil, sizin dengesiz, aşırı ve biraz histerik özellikler barındırma anlamında... Bunların hepsi kadınları bağımsızlıklarından ve güçlerinden yoksun bırakan, onları sızlanan, bocalayan kabuslara indirgeyen terimler.

Kadınların (özellikle heteroseksüel kadınların) romantik bir ilişkiye girerken duygularını mümkün olduğunca belli etmemeye şartlandırıldığını düşündüğünüzde, tüm bunlar daha da karmaşık hale gelir. Büyürken, TV programları ve filmler bize umursamaz, rahat ve erkeklere karşı yumuşak olmayı öğretti. Başka herhangi bir şey (görüşler! beklentiler! endişeler!) onları korkutup kaçırırdı. Başka bir deyişle, hepimiz ağırbaşlı olmak istiyoruz.

Gomez'in, başkalarının onu arkasından kullanacağı korkusuyla bu yaftayı kendisi için kullandığını düşünmeden edemiyorum. Klasik bir savunma mekanizması, değil mi? Ve bağlam göz önüne alındığında, onu suçlamıyorum.

Ama ilgi meraklısı olmakta yanlış bir şey olduğunu sanmıyorum. Hem de hiç. Gerçek şu ki başarılı bir ilişkiye sahip olmak için, hiçbir şeyi sorgulamadan partnerinizi aşırı derece serbest bırakmak muhtemelen sizi hiçbir yere götürmeyecektir. Aslında, muhtemelen hepimiz biraz ilgi meraklısı olabiliriz.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU