Güney Amerika gündeminde siyasi suikast var: Ekvador'da cinayet, Venezuela'da tehdit

Ekvador'da seçime 5 gün kala bir siyasi cinayet daha işlendi

Suikast tehdidinin ELN'den geldiği iddiası örgüt tarafından doğrulanmadı (Reuters)

Ekvador'da cumhurbaşkanı adayı Fernando Villavicencio'nun seçim kampanyasını yürütürken vurularak öldürülmesinin ardından, bir diğer Güney Amerika ülkesi olan Venezuela'da da siyasi suikast iddiaları gündeme geldi.

Venezuela'da gelecek yıl yapılacak seçimlerde Nicolas Maduro'nun rakibi olmaya hazırlanan 51 yaşındaki Delsa Solorzano'nun aldığı ölüm tehditleriyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Başsavcı Tarek Saab sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, konuyla ilgili soruşturma için insan hakları savcılarının görevlendirildiğini duyurdu.

Solorzano, Venezuela muhalefetinin ekimde yapacağı ön seçimlerin iddialı adaylarından biri olarak görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuelalı siyasetçi cumartesi günü kendisine Facebook ve X üzerinden gönderilen tehdit mesajlarını yayımlamıştı. Mesajlarda ölüm tehditlerinin Kolombiya merkezli silahlı sol grup Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) adına yapıldığı görülüyor.

Solarzano, geçen hafta Ekvador'da cumhurbaşkanı adayı Fernando Villavicencio'nun öldürülmesinin ardından kendisine gelen tehditleri paylaşmaya karar verdiğini söyledi.

Venezuelalı siyasetçiye gelen tehditlerde Villavicencio suikastının da hatırlatılması dikkat çekti.

Solarzano'ya ölüm tehdidi yolladığı iddia edilen Kolombiyalı Marksist grup ELN, geçen hafta Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Pedro'yla bir anlaşmaya vararak 6 aylık ateşkes kararı almıştı.

Petro hükümetiyle ELN arasındaki müzakerelerin bir sonraki turunun pazartesi günü Venezuela'nın başkenti Karakas'ta yapılması planlanıyor.

Delsa Solorzano
Delsa Solorzano​​​​​​​ (Reuters)


Ekvador'da bir siyasi suikast daha

Geçen hafta cumhurbaşkanı adayı Fernando Villavicencio'nun öldürüldüğü Ekvador'da 20 Ağustos'ta yapılacak seçimlere 5 gün kala bir siyasi cinayet daha işlendi.

Eski devlet başkanı Rafael Correa'nın kurucusu olduğu Yurttaş Devrimi hareketinin Esmeraldas bölgesi direktörü Pedro Briones'in öldürüldüğü parti tarafından açıklandı.

Yurttaş Devrimi'nin cumhurbaşkanı adayı Luisa Gonzalez cinayetle ilgili, "Ekvador en kanlı dönemlerini yaşıyor. Bunun nedeni beceriksiz hükümet ve mafyalar tarafından el geçirilen devlettir" diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Ekvador'da özellikle Kovid-19 pandemisinin ardından Meksika kartelleriyle bağlantılı uyuşturucu çetelerinin etkili hale geldiği ve cinayet oranlarında keskin bir artış yaşandığı biliniyor.


Independent Türkçe, Reuters, BNN

DAHA FAZLA HABER OKU