ABD ve İran'ın takas görüşmesine dahil edilmeyen Şahab Dalili, oğluyla açlık grevine başladı

"Amerikan hükümetinden bir yanıt bekliyorum"

Darian Dalili, açlık grevini ne kadar sürdüreceğini söylemedi (AFP)

ABD - İran arasındaki esir takası görüşmelerine dahil edilmeyen Şahab Dalili, oğluyla birlikte açlık grevine gitti.

Şahab Dalili'nin 28 yaşındaki oğlu Darian Dalili, Beyaz Saray'ın önünde babasının fotoğrafının yer aldığı bir pankart açarak perşembe günü eylem başlattı.

Oğul Dalili, Washington ve Tahran arasındaki takas görüşmelerinde babasının adının geçmemesinin haksızlık olduğunu savunarak, açlık grevine başladığını ve cumartesinden beri sadece su içtiğini söyledi.

Darian Dalili, babasının kendisini Tahran'daki Evin Hapishanesi'nden arayıp eylemden vazgeçirmeye çalıştığını belirtti. Ancak oğlunun vazgeçmesini sağlayamayan Şahab Dalili de cumartesi günü açlık grevine başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray civarındaki Lafayette Parkı'nda eylemini sürdüren Darian, pazartesi günü Fransız haber ajansı AFP'ye "Amerikan hükümetinden bir yanıt ve bir hamle bekliyorum. Bu sadece çaresizlikten yaptığım bir eylem" dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ise Washington'ın İran Özel Temsilcisi Abram Paley'nin Dalili ailesiyle görüştüğünü bildirdi.

Konuşmaya dair detay paylaşmayan Patel, Washington ve Tahran arasındaki takas sürecinde sadece İran'da "haksız yere tutuklanan ABD yurttaşlarının" dosyalarının görüşüldüğünü, Şahab Dalili hakkında resmi olarak böyle bir tanımlama bulunmadığını söyledi. 

Esir takası görüşmeleri

Tahran ve Washington arasındaki takas görüşmelerinin ardından İran, ülkede tutuklu 5 ABD yurttaşını perşembe günü ev hapsine almıştı. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de ertesi günkü açıklamasında müzakerelerin devam ettiğini ve henüz anlaşmaya varılmadığını bildirmişti.

İki ülke arasında anlaşma sağlanması durumunda, İran'ın Güney Kore'de dondurulmuş 6 milyar dolarının serbest bırakılması karşılığında tutuklu takası yapılması öngörülüyor. 

Takas sürecinde İran kimleri hapisten çıkardı?

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times, ev hapsine transfer edilen iş insanları arasında 51 yaşındaki Siamak Namazi, 58 yaşındaki Emad Şargi ve 67 yaşındaki Murad Tahbaz'ın olduğunu aktardı. Diğer iki kişinin kimliğiyse ailelerinin talebi üzerine ABD tarafından gizli tutuluyor. 

İran'da doğan ve ABD pasaportuna sahip Namazi, 2015'te Washington yönetimi adına casusluk yaptığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezası almıştı.

Aynı şekilde çifte vatandaşlığı bulunan Tahbaz, 2019'da; Şargi ise 2020'de casusluk suçlamasıyla 10'ar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Şargi'nin ayrıca BK pasaportu da var.
 


Şahab Dalili kimdir?

60 yaşındaki Şahab Dalili, İran devletine ait yük taşımacılığı firması İran İslam Cumhuriyeti Yük Taşımacılığı Hattı Grubu'nda (IRISL) 26 yıl çalıştıktan sonra 2012'de emekli oldu. IRISL, İran'ın nükleer silah ve balistik füze geliştirme programlarına destek verdiği gerekçesiyle ABD, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından yaptırım listesine alınmıştı. 
 

Şahab Dalili.jpg

Ailesi, Şahab Dalili'nin de haksız yere hapis yattığını savunarak İran'dan çıkarılmasını istiyor (Al-Monitor)


2014'te ABD'ye göçen ve burada bir denizcilik şirketi kuran Dalili, ülkede kalıcı oturum izni de aldı. 2016'da babasının cenaze töreni için Tahran'a giden Dalili, burada gözaltına alındıktan sonra Washington yönetimi adına casusluk yaptığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Dalili'nin eşi ve iki oğluysa 2020'de ABD pasaportu aldı. Aile, ABD'nin Virginia eyaletinde yaşıyor.


Independent Türkçe, AFP, United Aganist Nuclear Iran

DAHA FAZLA HABER OKU