Yeni Kovid varyantı Eris'in Hindistan'da aylar önce görüldüğü iddia edildi

Uzmana göre, Hindistan'da ilk kez mayısta tespit edilen varyantın vakalarda artışa yol açtığı henüz tespit edilmedi

(AP)

Birleşik Krallık'taki (BK) vakalarda fırlamaya neden olan ve ABD'de de görülen yeni Kovid varyantı Eris'in birkaç ay önce Hindistan'da saptandığını öne süren bir uzman, varyantın henüz daha hızlı bir yayılma belirtisi göstermediğini de ekledi.

Maharaştra eyaletinin genom dizileme koordinatörü olan ve Pune kentindeki BJ Tıp Fakültesi'nde çalışan kıdemli bilim insanı Dr. Rajesh Karyakarte genelde Eris diye bilinen EG.5.1 varyantının Hindistan'da ilk kez mayısta, batıdaki Maharaştra eyaletinde tespit edildiğini söyledi.

Öte yandan Karyakarte, The Times of India (ToI) gazetesine varyantın keşfinin ardından görülen vakalarda "kayda değer bir fırlama" yaşanmadığını belirtti.

Karyakarte, ToI'a "Tespit edilmesinden bu yana iki ay geçtiğinden ve haziran ve temmuzda Kovid'de kayda değer bir fırlama olmadığından, bu alt varyant bir etki yaratmamış gibi görünüyor" dedi.

Maharaştra'da hâlâ XBB.1.16 ve XBB.2.3 [Omicron'un diğer alt varyantları] hakim durumda.

Hindistan merkezli medya kuruluşu The Print'in aktardığı üzere ismi açıklanmayan bir yetkili, varyant halihazırda iki yerde (Bangalor ve Pune şehirleri) tespit edilse de herhangi bir kümelenmenin saptanmadığını belirtti.

Hindistan'ın SARS-CoV-2 Genomik Konsorsiyumu INSACOG'u yöneten Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi'ne bağlı yetkili, "Ortaya çıkan virüsün genetik özelliklerini ve klinik belirtilerini yakından takip ettik fakat henüz endişelenmek için bir neden yok" dedi.

Yeni Eris varyantının Hindistan'da fırlamaya yol açtığı henüz görülmese de ülkedeki Kovid vakalarının sayısında son haftalarda artış yaşanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maharaştra Sağlık Departmanı verilerini aktaran ToI, haberde eyaletteki Kovid vakalarının temmuz sonunda 70'ken 6 Ağustos'ta 115'e çıktığını belirtiyor.

Gazetenin bir başka haberine göre eyaletteki hanelerin yaklaşık yüzde 16'sında yaşayanlarda "viral ateş" ya da Kovid benzeri semptomlar görülüyor.

Bu varyant halihazırda ABD'de hastaneye yatanların sayısının artmasına ve BK'de yeni enfeksiyonların ortaya çıkmasına yol açtı.

BK Sağlık Güvenliği Ajansı'na göre Eris'in 31 Temmuz'da BK'de keşfedilmesinden bu yana en az 10 enfeksiyon teyit edildi ve halihazırda yüzde 39,4'le tüm enfeksiyon vakalarının neredeyse yarısını oluşturan Arcturus varyantından sonra BK'deki en yaygın ikinci varyant.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) mutasyona uğramış virüsü temmuzda "takibe alınan varyant" diye sınıflandırmıştı.

Hindistan, Kovid pandemisinde en yüksek ikinci ölü sayısını kaydettiğinden 1,4 milyar nüfuslu ülkedeki endişeler de yüksek. Özellikle Delta varyantının 2021'deki ikinci dalgası sırasında hastaneler ve krematoryumlar yeni vaka ve ölümlerin yükü altında felç olmuştu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU