Greta Thunberg sponsor gerekçesiyle kitap festivaline katılmaktan vazgeçti

İklim aktivisti, İskoç kültür festivaline katılımını iptal etti

Thunberg, geçen ay polise itaatsizlik gerekçesiyle para cezasına çarptırılmasının üzerinden henüz saatler geçmişken Malmö'deki bir iklim protestosundan zorla çıkarıldı (AFP)

Greta Thunberg, fosil yakıtlara "yoğun" yatırım yaptığını iddia ettiği bir kuruluşun sponsorluğu nedeniyle bu ay katılmayı planladığı Edinburg Kitap Festivali'nden çekildi.

20 yaşındaki İsveçli iklim aktivistinin İskoçya'daki kültür etkinliğinde "Dünyayı Değiştirmek İçin Çok Geç Değil" başlıklı bir panelde 13 Ağustos Pazar günü konuşması bekleniyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Thunberg, festivalin yatırım yönetimi şirketi Baillie Gifford'un desteğini kabul etmesi nedeniyle katılımcı kadrosundan çekildiğini 4 Ağustos Cuma günü açıkladı.

Thunberg, şirketin festivale katılımının bir "yeşil göz boyama" (bir kuruluşun kendisini olduğundan daha çevre dostu göstermesi) örneği olduğunu ve bunu dert ettiğini belirtti.

Thunberg festival aracılığıyla yaptığı açıklamada şunları yazdı:

Ne yazık ki Edinburg Kitap Festivali'ne katılamıyorum. Bir iklim aktivisti olarak, fosil yakıt endüstrisine yoğun yatırımlar yapan Baillie Gifford'dan sponsorluk alan bir etkinliğe katılamam.

Fosil yakıt endüstrisinin (kültür etkinliklerine sponsorluk gibi) yeşil göz boyama çabaları, faaliyetlerini sürdürmek için gerekli toplumsal onayın devamını sağlıyor.

Bu tür sponsorlukları kabul eden etkinliklerle ilişkilendirilemem ve ilişkilendirilmek istemiyorum.

Baillie Gifford, 2004'ten beri Edinburg Kitap Festivali'ne sponsor oluyor.

Thunberg'in açıklamalarına cevap veren şirket sözcüsü, kaydadeğer bir fosil yakıt yatırımcısı olduklarını reddederken müşterilerinin paralarının yüzde 2'sinin fosil yakıtlarla ilgili bazı işletmelere yatırıldığını söyledi. BBC'ye göre piyasa ortalaması yüzde 11.

Yatırım şirketinin açıklamasında, "Bu şirketlerden bazıları işlerinin çoğunu halihazırda fosil yakıtlardan kaydırmış durumda ve birçoğu da temiz enerjiye geçişi yürütmeye katkıda bulunuyor" ifadeleri kullanıldı:

Şu anda müşterilerimizin parasının yüzde 5'i, yegane amacı temiz enerji çözümleri geliştirmek olan şirketlere yatırılıyor.

Kitap festivalinin direktörü Nick Barley, Thunberg'in ilkelerini takdir etmekle birlikte, iklim acil durumu gibi meselelerin tartışılması için bir platform sağlamanın ancak bu tür şirketlerin katılımıyla mümkün olduğunu belirtti.

Barley "Baillie Gifford gibi kuruluşların uzun vadeli desteği olmadan bu platformu sağlayacak konumda olmazdık" dedi:

Baillie Gifford'un iklim acil durumunda çözümün bir parçası olduğuna yönelik inancımız kuvvetli. Onlar, ilerici iklim-pozitif şirketlerin erken yatırımcıları olarak, bu şirketlerin büyümelerine katkı için fon sağlıyor.

Thunberg en son, her yıl düzenlenen iklim konferansının 2021'deki versiyonu COP26 kapsamında, İskoçya kamuoyunun önüne çıkmıştı.

Geçen aysa polise itaatsizlik gerekçesiyle para cezasına çarptırılmasının üzerinden henüz saatler geçmişken Malmö'deki bir iklim protestosundan zorla çıkarıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU