İklim değişikliği turizm haritasını yeniden mi çiziyor?

Bazıları turizmle ilgili öncelikle sıcaklığın değil, uçak yolculuğunun yüksek maliyetinin bir sorun olduğuna inanıyor

Turistler için en çekici bölgeler, iklim değişikliğinin etkilerine en açık olanlardır / Fotoğraf: AFP

İklim değişikliği, sıcak hava dalgaları, 40 dereceyi geçen sıcaklıklar, yıkıcı yangınlar ve bölge sakinlerinin tahliyesi gibi olumsuz etkiler özellikle Akdeniz bölgesinde turizm haritasını yeniden mi çizecek?

Turistler için en çekici bölgeler, iklim değişikliğinin etkilerine en açık olan bölgeler olarak kabul ediliyor. Örneğin, Yunanistan'da Rodos ve Korfu adalarında sıcak hava nedeniyle çıkan yangınlar nedeniyle binlerce turist tahliye edildi.

Rodos Uluslararası Havaalanı da tatilcilerin barındığı geçici bir kamp haline dönüştü, binlerce turist sıcak hava dalgasından etkilenerek buraya sığındı. Alman turist Daniel Kladen-Schmid   şunları söyledi: "Çok yorgunuz ve şaşkınız, yaşananları tam olarak anlayamıyoruz."

Aşırı sıcaklar diğer Akdeniz ülkelerini de etkiledi; İspanya'da mevsimsel ortalamanın 15°C üzerine çıkan sıcaklıklar görüldü ve İtalya'daki Sardinya adasında sıcaklık 48°C'ye yaklaştı.

Geçen pazartesi günü Tunus'ta sıcaklık 49 santigrat dereceye ulaştı ve turizm, özellikle gayri safi yurtiçi hasılanın Yunanistan'da dörtte birini, İspanya'da yüzde 12'sini oluşturduğu bölge ekonomisine büyük katkıda bulunuyor.

Sektörde çalışanların uyardığı gibi, yaz mevsimindeki yüksek sıcaklıklar ziyaretçileri belirli bölgelere gelmekten alıkoyabilir.

"Daha az çekici"

Voyager du Monde Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Francois Real, küresel sıcaklık artışıyla ilgili şunu dile getirdi: "İklim değişikliği bu destinasyonları daha az çekici hale getirecek. Avrupalılar için ana varış noktası olan Akdeniz bölgesinin tamamı endişe içerisindedir."

Madrid'deki IE Business School'da öğretim üyesi olan Juancho Yantada, şu sözlere dikkati çekti:

İspanya'da turistler yazı Akdeniz kıyılarında geçirmenin uygun olup olmadığını sormaya başladı. Moody's ajansı da son raporunda, sıcak hava dalgalarının Güney Avrupa'yı daha az çekici hale getirebileceği veya en azından yaz aylarında talebi azaltabileceği ve kesinlikle ekonomik olarak olumsuz etkilere neden olabileceğine işaret etti."

Sıcaklık mı yoksa uçuş maliyeti mi?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Hikmet Kök, şöyle konuştu: Antalya bölgesi için sıcak sorun değil. Avrupalı turistler güneşin tadını çıkarmaya geliyor.

Tunus Oteller Birliği Başkanı Dora Milad, aynı durumun Tunus'ta da geçerli olduğunu şu sözlerle ifade etti:

"Sıcaklığın turizme etkisi yok, henüz 2019'da mevcut olan faaliyet seviyesine geri dönmedik, ancak bu durum daha çok yüksek uçak bileti fiyatlarından kaynaklanıyor."

Fransa'daki danışmanlık firması Protoresque'nin direktörü Didier Arenoux de aynı fikri şu sözlerle onayladı: "Turistler tatil için soğuk bir bölge hayal etmiyor, güzel bir hava istiyorlar".

Yunanistan'da ise yangınların turistleri etkileyip etkilemeyeceği kesin değil. Dodikanisos bölgesi yönetim kurulu başkan yardımcısı Kostas Khristouhoyidis, Rodos adasına pazar ve pazartesi günleri "24 bin tatilcinin geldiğini ve sadece birkaç rezervasyonun iptal edildiğini" belirtti.

Eğer Atina gibi bir şehir turistler için çekici olmaktan çıkarsa, turistler başka destinasyonları tercih edebilirler. Jean-François Réal, yaklaşık 10 yıl önce, "Kuzey Avrupa'nın destinasyonlarının popülerlik kazandığını" ve İngiltere ile İrlanda'nın da bundan faydalanabileceğini belirtti.

Daha serin yerler

Belçika'da, Vallonia turizm kuruluşunun yetkililerinden Pierre Kongrachts, Belçika'da daha serin yerler arayışının "ziyaretçi taleplerinde düzenli olarak ortaya çıktığını" ve bunun da İspanyol ve İtalyan turist sayısındaki artışa yansıdığını söyledi.

Sektördeki aktörlerin turizmin değişeceği konusunda hemfikir olduğu bir nokta var. Örneğin, turistlerin önemli bir kısmının emekli olması sebebiyle bu bölgelerin yaz dışındaki mevsimlerde daha fazla ziyaretçi çekmesi beklenmektedir.

Hikmet Kök, turizmdeki değişikliklerle ilgili şunu dile getirdi: "Küresel iklim değişiklikleri artmaya devam ederse, mevsimleri yeniden düşünmemiz lazım, Kasım'ı yaz sezonuna, Nisan'ı ise kış sezonuna dahil etmemiz gerekebilir."

Jean-François Réal de konuyla ilgili görüşlerini şöyle özetledi: "Bu, yaz aylarında turist sayısındaki düşüş ve diğer dokuz aydaki artış nedeniyle aşırı turizmi azaltmak için bir fırsat oluşturabilir."

Didier Arino ise turizm sektörünün iklimle uyumlu hale gelmek zorunda kalacağını ve "şehirlerimizin ve turistik tesislerin daha çevre dostu ve önerilen aktivitelerin de daha yenilikçi olması gerektiğini" vurguladı.

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU