Paşinyan, Azerbaycan'la barış anlaşması için şartını açıkladı

Ermenistan lideri ayrılıkçı Dağlık Karabağ yönetimiyle diyalog kurulmasını istiyor

Eski bir gazeteci olan Nikol Paşinyan, Mayıs 2018'de Ermenistan Başbakanı olarak göreve başlamıştı (Reuters)

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesiyle Azerbaycan arasında yıl sonuna kadar imzalanacak bir barış anlaşmasının Bakü'nün ayrılıkçı Dağlık Karabağ yönetimiyle doğrudan diyaloğa girmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

Erivan'ın ayrılıkçı yönetimin kadeerini belirleyecek pozisyonda olmadığını belirten Paşinyan, çatışmaların Azerbaycan'la Dağlık Karabağ yönetimleri arasında varılan anlaşmayla durabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paşinyan, iki taraf arasında diyalog kurulması durumunda yıl sonundan önce bir barış anlaşması imzalanabileceğini söyledi.

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki "fiili" yönetimi tanımadığı ve müzakerelerin bir parçası olarak görmediği ancak Karabağ Ermenilerinin haklarını garanti etmeye hazır olduğu biliniyor.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın açıklamaları, Moskova'nın arabuluculuğunda yapılan barış görüşmelerinin gerçekleştiği bir dönemde geldi. 

Tüm taraflar, büyük farklılıklara ilişkin bir değişiklik olmasa da, müzakerelerde belli oranda ilerleme kaydedildiğini kabul etmişti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, salı günü yapılan toplantının öncesinde, "Müzakere sürecinin dinamikleri oldukça hareketli. Elde edilen sonuçların ikinci derece sonuçlar olduğunu dürüstçe söylemeliyiz. Yine de hiçbir pozitif sonuç alınmadığını söylemek yanlış olur" diye konuşmuştu.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da benzer bir açıklama yapmış ve müzakerelerin gündemindeki tüm konularda görüşmelerin oldukça yoğun olduğunu söylemişti. 


Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU