TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı

CHP'nin olağanüstü çağrısıyla toplanan TBMM Genel Kurulu'nda yeterli çoğunluk sağlandı

Fotoğraf: AA

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin, "KDV ve ÖTV oranlarının yükselmesi ve temel ihtiyaç üzerindeki fiyat artışı nedeniyle oluşan sorunlara çözüm bulunması amacıyla genel görüşme yapılması" önergesini ele almak üzere olağanüstü toplandı.

Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Adan, yapılan elektronik yoklamada, toplantı yeter sayısının bulunduğunu belirterek, genel görüşme önergesi üzerinde ön görüşmelerin başlayacağını söyledi.

Özdağ: İktidar 2023 bütçesini tüketti

Önerge üzerinde ilk sözü, Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ aldı.

Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri üzerinden yaklaşık iki aylık bir sürenin geçtiğini aktaran Özdağ, iktidarın seçim öncesi olan olmayan ne varsa "saçıp savurduğunu" iddia etti. Özdağ, "Olmayan petrolleri 'traktörünüze doldurun gidin' dedi, olmayan doğalgazı güya hanelere gönderdi. Saçma sapan vaatlerle halkımızı kandırıp durdu. Sırf seçim kazanmak uğruna Hazine ile Merkez Bankası kaynaklarını har vurup harman savurdu. Karşılıksız para bastı. Kredi ve Swap adı altında yüksek faizlerle borç alarak ülkemizi borçlandırdı. Uyguladığı bu seçim ekonomisi yüzünden daha yılın yarısında 2023 bütçesini tüketti." dedi.

İktidarın, memurun ve emeklinin maaşlarını ödeyebilmek için yeni kaynak arayışına girdiğini ileri süren Özdağ, bulunan fikrin "vatandaşa yeni vergi ve harçlar salarak günü kurtarmak" olduğunu savundu. Özdağ, bu nedenle TBMM kapanmadan hemen önce yeni vergilerin TBMM'den geçtiğini söyledi.

 

Beştaş:  Emekçilere verilen zamlar, kaşıkla verilip kepçeyle geri alınıyor

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Toplumun yüzde 50'sinden fazlasının asgari ücretle çalıştığı Türkiye'de insanlar en temel ihtiyaçlarını borçlanarak karşılamak durumunda kalıyor." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda  CHP'nin, "KDV ve ÖTV oranlarının yükselmesi ve temel ihtiyaç üzerindeki fiyat artışı nedeniyle oluşan sorunlara çözüm bulunması amacıyla genel görüşme yapılması" önergesi üzerindeki müzakerelerde Yeşil Sol Parti Grubu adına konuşan Beştaş, şöyle konuştu:

Artık tencereler kaynamıyor, sepetler boş kalıyor. Şu sıralar insani koşullarda barınma sorunu da çıktı. Normal bir evde yaşamak artık bir lüks haline geldi. Emekçilere verilen zamlar, kaşıkla verilip kepçeyle geri alınıyor. Toplumun yüzde 50'sinden fazlasının asgari ücretle çalıştığı Türkiye'de insanlar en temel ihtiyaçlarını borçlanarak karşılamak durumunda kalıyor. Türkiye yurttaşları mutsuz diyeceğim de mutluluk bir lüks olarak kalıyor. Sadece mutsuzluk değil açlıkla boğuşuyor, yarınını göremiyor.

Dervişoğlu: Milletimizin çektiği cefa ne zaman sona erecek?

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, hükümetin ekonomi politikalarındaki başarısızlığının akademi literatüründe incelenmesi gereken bir vaka olarak tarihteki yerini alacağını ileri sürdü.

Dervişoğlu, Motorlu Taşıtlar Vergisinin bu yıl içinde ikinci kez alınması ile ilgili kanunlaşan teklifin daha imzası kurumadan şimdi de akaryakıtın pompa fiyatına 6 lira birden zam geldiğini, 14 Mayıs'taki seçimden itibaren benzine yüzde 65, mazota ise yüzde 66 zam yapıldığını kaydetti.

Yumurtadan şeker ve zeytine kadar her ürüne zam yapıldığını vurgulayan Dervişoğlu, "Bu zamların arkası ne zaman kesilecek? Milletimizin çektiği bu cefa ne zaman sona erecek?" sorusunu yöneltti.

MHP'li Aksu: İlave tedbirler alma zaruriyeti doğdu

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, depremlerin ertelenemez maliyetinin, ekonomide ilave tedbirler alma zaruretini ortaya çıkardığını belirterek, "Depremlerin yol açtığı felaketin ekonomik etkilerinin devletimizin kudreti ve milletimizin desteğiyle hızla ortadan kaldırılması için olağanüstü bir gayret gösterilmektedir." dedi.

Türkiye ekonomisinin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulandığı son 5 yılda, ortaya çıkan birçok olumsuz gelişmeye rağmen büyüdüğüne işaret eden Aksu, şunları kaydetti:

"Bu süre içinde vatandaşlarımızın alım gücünü enflasyona karşı korumaya dönük politikaların uygulanmasına da devam edilmiştir. Terörle mücadelede destan yazılmış, diplomaside önemli bir aktör haline gelinmiş, etrafımızdaki ateş çemberine rağmen Türkiye, huzur ve güven adası olmuştur. Ancak depremlerin ertelenemez maliyeti, ekonomide ilave tedbirler alma zaruretini ortaya çıkarmıştır."

CHP'li Özel: Meclis'te, sokakta, meydanda, Akbelen'de, Silivri'de de mücadele edeceğiz


CHP Grup Başkanı Özgür Özel, "Saray rejimi 'ben yaptım, ben ettim, ben yedim, hesabı garibanlar ödesin' diyor. Biz bu garibana hesap ödeten, yoksulu bir kenara iten anlayışı kökünden reddediyoruz." dedi.  Özel, cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay ve gezi tutukluları ile iktidarı rahatsız ettikleri için tutuklandıklarını öne sürdüğü Merdan Yanardağ ve diğer gazetecileri de selamladığını belirtti.

Özel şöyle konuştu:

Başımız dik, dimdik ayaktayız. Kimsesizlerin kimsesiyiz, yoksulların, işsizin, kadınların, gençlerin yanındayız. Kimsesizlerin kimsesi olmaya, yoksulların yenilen haklarını savunmaya, esnafından memuruna, çiftçisinden emeklisine, bugünler olmasın diye bize oy verip buraya yollayanların haklarını sonuna kadar savunmaya, tatil yapanların keyfini bundan sonra da sıkça kaçırmaya, tatil yapamayanların, karnını doyuramayanların, çocuğunun yüzüne bakamayanların haklarını aramak için buradayız. Meclis'te, sokakta, meydanda, Akbelen'de, Silivri'de de mücadele edeceğiz. Bu milleti size ezdirmeyeceğiz.

MHP lideri Bahçeli: Sınıf arkadaşım devam etmezse Ekrem'e karşı Özgür derim

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı değerlendirdi.

Bahçeli, Meclis'te olağanüstü toplanan Genel Kurul sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Olağanüstü toplantının TBMM'de kabul görmediğini belirten Bahçeli, "1 Ekim'de açılacak olan Meclis'e kadar, siyasi partilerin kendi faaliyetleri olacaktır. Onun için yararlı olduğu kanaatindeyim." dedi.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in konuşmasını da değerlendiren Bahçeli, "Özgür Bey'in konuşması çok heyecanlı yapılmış bir konuşma. Aynı zamanda bir kongre konuşması havasındaydı. Kongre konuşmasına benzer bir konuşma usulüyle oldu. O bakımdan kendi kendime sordum; Cumhuriyet Halk Partisi'nde sınıf arkadaşım devam etmezse Ekrem'e karşı Özgür derim." ifadelerini kullandı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU