Çin, Tayvan'a rekor sayıda savaş gemisi gönderdi

Çin'in Tayvan politikası, Batı'yı korkutuyor

ÇHKO, nisandaki büyük askeri tatbikatta Tayvan sularına birçok savaş gemisi göndermişti (Reuters)

Tayvan, Çin'in kendi karasularına rekor sayıda savaş gemisi gönderdiğini duyurdu.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (ÇHKO) ait 16 savaş gemisinin cuma ve cumartesi günleri karasularına girdiğini bildirdi.

Pazartesi günü yapılan açıklamada, geçen yıl ağustostan beri ÇHKO'nun ada etrafındaki faaliyetlerine dair günlük rapor tutulduğuna dikkat çekilerek söz konusu rakamın, bu tarihten yana Tayvan karasularında görülen en yüksek savaş gemisi sayısı olduğu belirtildi. 

Taipei yönetimi, geçen hafta ÇHKO'nun düzenlediği askeri tatbikatlarda Tayvan çevresine en az 73 savaş uçağı ve 9 savaş gemisi gönderdiğini de duyurmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jetler ve gemiler, Çin'le Tayvan arasındaki gayriresmi sınır ve tampon bölge olarak görülen Tayvan Boğazı'nın "orta çizgisine" kadar gelmişti. Söz konusu tatbikat 11-13 Temmuz'da gerçekleştirilmişti. 

Tayvan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, genellikle ada etrafında ÇHKO'ya ait ortalama 4 savaş gemisinin faaliyet gösterdiği belirtildi. Çin'in geçen yıl ağustosta ve bu yıl nisanda Tayvan etrafında yaptığı büyük çaplı askeri tatbikatlardaysa ada karasularına en fazla 14 savaş gemisi girdiği ifade edildi. 

Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times da olayı "ÇHKO savaş gemilerinin Tayvan adası çevresindeki faaliyetleri yeni bir rekor kırdı" başlığıyla haberleştirdi. Pazar günü yayımlanan haberde, askeri faaliyetlerin "ÇHKO'nun adanın etrafını kuşatma kapasitesini ortaya koyduğu" belirtildi. 

Pekin yönetimi, mevzubahis askeri faaliyetlere ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Öte yandan Global Times'ın haberinde, ÇHKO'nun "amfibik savaş eğitimi" düzenlediği yazıldı.

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı'ndan emekli analist Carl Schuster ise ülkenin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e, Pekin yönetiminin ada etrafındaki faaliyetlerini artıracağını düşündüğünü söyledi. Schuster, "Gelecek yıl daha kapsamlı askeri faaliyetler göreceğiz" dedi.
 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.


Independent Türkçe, CNN, Global Times

DAHA FAZLA HABER OKU