İklim krizinde "dehşet senaryosu": Yolda sıcaktan düşüp ölenler olacak, 2 milyar iklim mültecisi ortaya çıkacak

Günlerdir sıcaklık rekorları kırılıyor. Prof. Kurnaz'a göre Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkeler en riskli yerler arasında. Türkiye nispeten iyi durumda ama böyle giderse 50 yıl sonra Antalya, Adana ve Hatay'da sıcaklık kaynaklı ölümler yaşanacak

La Nina, Pasifik Okyanusu’nun ekvatoral bandındaki okyanus suyu sıcaklığının 3-5 derece arası düştüğü; El Nino ise aynı derecelerle arttığı iklim olayı anlamına geliyor. Mevcut durumda La Nina'dan El Nino'ya geçiliyor ve bu yüzden sıcaklıkların daha da yükseleceği uyarısı yapılıyor. Kimileri bu durumu, "El Nino kabusu geri dönüyor" şeklinde yorumluyor / Fotoğraf: iStock

Küresel ısınmanın etkisiyle günlerdir üst üste hava sıcaklığı rekoru kırıldı ve 3 - 6 Temmuz arasını içeren dönem kayıtlara 'en sıcak hafta' olarak geçti.

Dünya genelinde 16.6 derecelerde seyretmesi gereken ortalama sıcaklık 17 dereceyi aştı; 5 Temmuz tarihinde ise 17.23 dereceye kadar çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 15 Ağustos'a kadar en yüksek dereceler görüleceğini, Türkiye'deki kimi yerlerde sıcaklığın 50 dereceyi geçeceğini dile getirdi.

"Sıcaklığın bu kadar yükselmesi korkunç, seneye küresel ortalama bir derece daha artabilir"

Ortalama sıcaklığın bu denli artmasını "korkunç bir durum" olarak niteleyen Kurnaz, 2024 yılının çok daha kötü olacağı uyarısında bulundu.

Sıcaklıkların artmasının ağırlıklı olarak okyanus akıntılarıyla ilişkili olduğunu vurgulayan Kurnaz, Pasifik'teki La Nina'dan El Nino'ya geçişin etkisiyle okyanus sularının ısınacağı uyarısını yaptı.
 

Prof. Dr. Levent Kurnaz Twitter leventkurnaz.jpg
Prof. Dr. Levent Kurnaz, 1970'lerin ortasından sonra ekonominin de çevrenin de rayından çıktığını, kâr odaklı düzenin dünyayı bu hale getirdiğini ve harekete geçilmezse, ileride dünya üzerindeki pek çok yerin yaşanmaz hale geleceğini savunuyor / Fotoğraf: Twitter / @leventkurnaz

 

"Güney Asya'da sıcaklık ve nem kaynaklı yüz binlerce ölüm gerçekleşebilir"

Küresel ısınmanın ağırlıklı olarak hangi bölgeleri etkileyeceği ve iklim krizinin Türkiye'ye yansımalarının nasıl olacağını da sorduğumuz Prof. Dr. Kurnaz, kıta ortasına ve karasal tarafa yakın olunduğu için dünya genelindeki kadar hızlı etkilerin görülmeyeceğini kaydetti. Kurnaz,  Güney Amerika ve Afrika kıyılarının yanı sıra İspanya, Birleşik Krallık, Hindistan, Bangladeş ve Avustralya gibi ülkelerin Türkiye'den çok daha hızlı şekilde etkileneceğini ifade etti.

Ancak Kurnaz'a göre dünya genelindeki sıcaklık artışı bu hızla devam ederse 2030 sonrasında bazı Güney Asya ülkelerinde yaşam giderek zorlaşacak:

"Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi Güney Asya ülkelerinde 50 derecenin üstündeki sıcaklığın tropik nemle birleşmesi, yüz binlerce kişinin ölümüne neden olabilir. Tıpkı filmlerdeki gibi yolda yürürken düşüp ölenleri görebiliriz." 

 

Küresel ısınma dünya yangın Pixabay.jpg
Fotoğraf: Pixabay

 

"Güneydoğu Anadolu'da sıcaklık 50 dereceyi geçecek"

Bu yıl Türkiye'ye yaz geç de gelse kavurucu sıcakların etkisi hissediliyor. 

Şırnak Cizre'de 49.1 ile rekor sıcaklık kaydedildi. 

Levent Kurnaz'a göre Güneydoğu Anadolu'daki kimi şehirlerde hava sıcaklığının 50 dereceyi geçmesi bekleniyor. Ancak nem olmaması ve halkın sıcak havaya alışkın durumu sayesinde istisnai durumlar dışında ölümcül etkiler görülmüyor.

"Böyle giderse 50 sene sonra Antalya, Adana ve Hatay'da sıcaklık kaynaklı ölümler yaşanacak"

 

Prof. Dr. Kurnaz yine de böyle giderse ileride farklı bir tablonun ortaya çıkması ve 50 yıl sonra Antalya, Adana, Hatay gibi kentlerde sıcaklık kaynaklı ölümlerin yaşanacağını düşünüyor.

 

küresel ısınma sıcaklık kuraklık ölüm Twitter.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

"2 milyara yakın kişi iklim mültecisi olabilir"

Genellikle iç karışıklık, savaş, kriz ve yoksulluk gibi sebeplerle gündeme gelen mültecilik kavramına, son yıllarda iklim mültecileri de eklendi. 

Birleşmiş Milletler (BM), "iklim göçü" nedeniyle milyonlarca kişinin ülke değiştirebileceği uyarısı yaptı.

Cezayir'de 39.6 dereceyle en düşük sıcaklık rekorunun kırıldığını ve insanların gece bile serinleyemez hale geldiğini aktaran Kurnaz, daha serin bir ortam ve daha iyi yaşam şartı arayışındaki 2 milyara yakın insanın gelecekte iklim mültecisi olacağı uyarısını yaptı. 

"İklim göçü" kıskacındaki Türkiye: “Bir gün sınıra 30 milyon kişi yüklenebilir"

Göç yolları üzerinde bulunan Türkiye'nin insan seliyle karşılaşma riskini değerlendiren Kurnaz, "Çok uzağa gitmeye gerek yok, 2025 bile olabilir. Bir gün sınıra 30 milyon kişi yüklenebilir" şeklinde konuştu.

 

IOM'un 2022 tarihli raporuna göre dünyada bir milyon göçmen mevcut .jpg
Fotoğraf: Reuters


"Sıcaklığın temel sebebi kömür, petrol ve doğal gaz kullanımı"

Dünya genelindeki ısınmanın beklenenden yüksek olmasının temel sebebini ise kömür, petrol ve doğal gaz kullanımına bağlayan Kurnaz, iklim krizinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerinin de katlandığını, kuraklık nedeniyle toprağın su ihtiyacının arttığını, rekoltenin ise düştüğünü belirterek, çıkış yolunun "doğru bitki deseni", "onarıcı tarım" ve "doğru sulama yöntemlerinden" geçtiğini söyledi.

"Elektrik açısından temmuz ayının son haftası kritik"

Artan sıcaklık, klima ve vantilatör kullanımını artırdığından elektrik kullanımı had safhaya yükseldi.

Türkiye'nin en yüksek enerji talebinin, sıcaklığın en yüksek olduğu temmuz ayının son haftasında gerçekleşeceğine dikkat çeken Kurnaz, kesintilerinin yaşanmaması için önlem alınması çağrısı yaptı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU