Twitter'dan kavimler göçü: Mastodon ve Bluesky'a rekor ilgi, Meta'ın alternatifi yolda

Musk'ın getirdiği kısıtlamaların ardından Mastodon'un kullanıcı sayısı 13 milyonu geçerken Bluesky da trafik artışından dolayı yeni kayıtları durdurmak zorunda kaldı, Zuckerberg'in Meta'sının alternatif platformu Threads uygulama mağazalarında yerini aldı

Musk, Twitter'ın San Francisco'daki genel merkezinin kirasını da uzun süredir ödemiyor (AFP)

Elon Musk'ın 1 Temmuz'da Twitter kullanıcılarının bir gün içinde görüntüleyebileceği gönderi sayısına çeşitli kısıtlamalar getirmesi, alternatif sosyal medya platformlarına göçü hızlandırdı.

Gelen tepki üzerine koyduğu limitleri güncelleyen Musk, son olarak, mavi tikli Blue abonelerinin günde 8 bin, abone olmayan hesapların 800, platforma yeni kaydolmuş ve doğrulanmamış hesaplarınsa 400 paylaşımı görebilmesine karar vermişti.

Musk ayrıca bu değişikliğin geçici olduğunu da ifade etmişti. Ancak değişikliğin ne zaman geri alınacağına dair tarih vermemişti.

Bu esnada platformda küresel çapta bir çöküş yaşandı. Bazı kullanıcılar platforma halen erişim sağlayamıyor.

Bu da halihazırda Musk'ın Twitter'ı satın aldığı ekim ayından beri devam eden alternatif platform arayışını hızlandırdı. Kullanıcılar Mastodon ve Bluesky gibi merkeziyetsiz platformlara kaydolmaya yönelirken, Meta da Twitter alternatifi olarak geliştirdiği Threads uygulamasını Android uygulama mağazasına koydu.

Mastodon bir anda 100 bin yeni kullanıcı kazandı

Activitypub protokolü üzerinde işleyen merkeziyetsiz sosyal medya platformu Mastodon, şimdilik Twitter'ın en büyük rakibi gibi görünüyor.

Kısa süre önce resmi Android uygulamasına yeni özellikler ekleyen platformun kullanıcı sayısı an itibarıyla 13 milyon 104 bin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk'ın Tweet kısıtlamalarını duyurmasından sadece bir gün sonra platformun kullanıcı sayısında önemli bir artış yaşandı.

Mastodon'un kurucusu ve CEO'su Eugen Rochko'nun 2 Temmuz tarihli gönderisine göre, platformun aktif kullanıcı sayısı bir günde en az 110 bin arttı.

Mastodon'un arayüzü Twitter'la büyük benzerlik gösteriyor. Ancak bu platform, Twitter'ın aksine tek bir elden yönetilmiyor. Bunun yerine 9 binden fazla sunucuya ev sahipliği yapıyor.

Bu sunucuların her birinin kendi moderasyonu ve kuralları var. Kullanıcılar hesaplarını sunucular arasında taşıyabiliyor veya kendi sunucularını kurabiliyor.

Bu da platforma merkeziyetsiz yapısını kazandırıyor. Zira platformda bu sunucuların hepsini etkileyecek bir değişiklik yapmak mümkün değil.

Bluesky talep yoğunluğu nedeniyle kayıtları durdurdu

Dikkat çeken bir diğer alternatif de Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey'nin yeni projesi olan Bluesky.

Arayüzü yine Twitter'la ciddi benzerlikler taşıyan Bluesky da merkeziyetsiz olmasıyla öne çıkıyor. Dorsey'nin kendi geliştirdiği AT protokolü üzerine kurulu olan Bluesky'da Mastodon'un aksine sunucu karmaşası yok.

Bu da platformu kullanmayı daha kolay hale getiriyor ve işleyişin daha kolay anlaşılmasını sağlıyor.

Öte yandan platforma henüz sadece davetiye usulü üye olunabiliyor. Kullanıcılar, halihazırda platforma kayıt olmuş kişilerden bir davetiye şifresi alıyor ve bu şekilde Bluesky hesabı açıyor.

Belirli bir süre sonra yeni kullanıcılara da davet gönderme hakkı veriliyor ve onlar da istedikleri bir kişiye bu davetiye şifresini verebiliyor.

Ancak bu kısıtlamaya rağmen Bluesky'ın kullanıcı sayısı da 180 bini aştı. 1,9 milyondan fazla kişinin de bekleme listesinde olduğu biliniyor.

Ayrıca platform, Musk'ın tweet kısıtlamasını duyurmasının ardından rekor düzeyde trafiğe ulaştı. Ancak platform halihazırda ciddi bir trafiği kaldıracak durumda değil. Trafiği kaldıramıyor ve ciddi biçimde yavaşlayabiliyor.

Trafikteki artışın üzerine Dorsey, yeni kayıtları sistemle ilgili sorunlar düzeltilene kadar durduklarını açıkladı. 

Meta'nın Twitter alternatifinden yeni görüntüler

Bu arada önceki haftalarda Meta da Twitter'a alternatif bir uygulama geliştirdiğini duyurmuştu.

Arayüzü Instagram'a benzeyen, hem fotoğraf hem de metin paylaşmaya olanak tanıyan uygulama kısa süre önce Google Play uygulama mağazasında belirdi.

Uygulamayı indirmek şimdilik mümkün değil. Ancak uygulama mağazası aracılığıyla platformun arayüzüne dair yeni ipuçları elde edilmiş oldu.

Uygulama mağazasında yer alan görselleri gazeteci Alessandro Paluzzi, Twitter hesabından paylaştı.

 

 

Facebook, WhatsApp ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, Threads adını verdiği bu yeni uygulamayı 2023 başından beri geliştiriyor.

Şirket uygulamanın yayımlanacağı resmi bir tarih vermedi. Ancak Google Play uygulama mağazasında göründüğü için yakın zamanda Android kullanıcılarının uygulamayı indirebilir hale geleceği tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, The Verge, CNBC, Coin Telegraph, Donanım Haber

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU