Aralıklı orucun kalori kısıtlaması kadar etkili bir kilo verme yöntemi olduğu belirlendi

Aralıklı oruç tutmanın kilo vermekte kısa vadenin ötesinde kalori kısıtlaması kadar işe yarayıp yaramadığı belirsizliğini koruyordu

(Unsplash)

Genellikle aralıklı oruç diye bilinen zaman kısıtlamalı beslenmenin, geleneksel kalori sayımıyla kıyaslandığında obez yetişkinlerde benzer kilo verme sonuçları sağlayabildiği yeni bir araştırmada ortaya kondu.

Sonuçları salı günü Annals of Internal Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan küçük çaplı klinik çalışmada, 8 saatlik zaman kısıtlamalı yemek yiyen katılımcıların insülin duyarlılığının, kalorilerini günde 10 veya daha fazla saat boyunca herhangi bir zamanda alan kontrol grubundakilere kıyasla arttığı bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya genelinde 1 milyardan fazla kişi obez ve bu hastalığın küresel yaygınlığının artacağı tahmin ediliyor.

Obezitenin ayrıca tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanser türleri gibi diğer metabolizma hastalıkları bakımından da ciddi risk faktörü olduğu saptandı.

Kişinin tükettiğinden daha fazla kalori yakması kilo vermekte yaygın benimsenen denenmiş bir yöntem. Bireyler bu amaçla genellikle her gün yedikleri yiyeceklerin kalorilerini sayıyor.

Kilo vermeye yönelik bu geleneksel yaklaşımda kalori sayılırken, bunun yapılmadığı zaman kısıtlamalı beslenme de takibi daha kolay olduğundan artık popüler bir strateji.

Ancak aralıklı oruç tutmanın kilo vermekte, özellikle de kısa vadenin ötesinde, kalori kısıtlaması kadar işe yarayıp yaramadığı belirsizliğini koruyordu.

Yeni araştırmada Şikago Üniversitesi'nin Illinois kampüsünden bilim insanları, kalp hastalığı riskini azaltmakta ve kilo kontrolünde aralıklı oruç tutmanın mı yoksa kalori sınırlı beslenmenin mi daha etkili olacağını belirlemek için Şikago metropolitan bölgesinden 90 obez yetişkinle çalıştı.

Araştırmacılar katılımcıları rastgele üç gruptan birine atadı: Kalori sayımı yapmadan sadece öğlen 12.00'den akşam 8.00'e kadar 8 saatlik kısıtlı zamanda yiyenler; günlük kalorilerinin 4'te birini azaltanlar; ya da gün boyunca 10 saat veya daha uzun süre yemek yiyerek kalori tüketiminde değişiklik yapmayanlar.

Zaman kısıtlamalı beslenen ve kalori kısıtlamasını benimseyen katılımcılar düzenli biçimde bir diyetisyenle görüştü.

Çalışma, zaman kısıtlamalı beslenen katılımcıların kontrol grubuna göre günde 425 kalori daha az yediğini ve bir yıl sonra yaklaşık 4,5 kg daha fazla kilo verdiğini ortaya koydu.

Öte yandan kalori kısıtlaması uygulayan grup günde 405 kalori daha az alırken bir yıl sonra yaklaşık 5,5 kg daha fazla vermişti. Her iki gruptaki katılımcılar da beslenme düzenlerine yüksek bağlılık gösterdi.

Bilim insanları yeni çalışmanın ve bulgularının, yalnızca daha etkili olabilecek bir diyeti seçmektense bireysel tercihleri de göz önünde bulundurarak daha bilinçli klinik kararlar alınmasını sağlayabileceğine inanıyor.

Ayrıca araştırmacılar, diyetisyenlere erişimin katılımcıların muhtemelen daha sağlıklı gıda seçimleri yapmalarını sağladığına da dikkat çekiyor.

Söz konusu beslenme düzenlerini takip eden katılımcılar arasında kilo verme çeşitliliği kişiden kişiye önemli ölçüde değiştiğinden, bilim insanları bu diyet seçeneklerinden en çok kimlerin faydalanabileceğinin belirlenmesi adına daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU