37 yaşındaki Ukrayna istihbarat şefi nasıl Rusya'nın bir numaralı hedefi haline geldi?

Kiev'e yönelik saldırıda yaralandığı iddia edilen Budanov'un nerede olduğu bilinmiyor

Kirilo Budanov, 2019'daki suikast girişiminden aracına konulan bir bombanın erken patlaması sonucu kurtulmuştu (Reuters)

Ukrayna'nın 37 yaşındaki istihbarat şefi Kirilo Budanov, Ukrayna savaşıyla birlikte yerel olarak saygı gören bir subaydan Moskova'nın öncelikli hedeflerinden biri haline dönüştü.

Ukrayna'nın karşı taarruz harekatı başlamadan önce 30 saniyelik bir video çeken Budanov, kamerayı aşağıya doğru indirerek, "Planlar sessizlik sever" diyordu.

Bu görüntülerin ardından Budanov'u bir daha gören olmadı. Rus basını, Budanov'un geçen ay Ukrayna istihbarat servisinin Kiev'deki merkezine düzenlenen füze saldırısında ağır şekilde yaralandığını öne sürdü.

Buldonov'un şu an nerede ve nasıl olduğu bilinmiyor. Telegraph'a konuşan yardımcıları Ukrayna istihbarat şefinin yaşadığını ve iyi durumda olduğunu söylese de bunu kanıtlayacak bir fotoğraf sunmadı.

2014'te Donbas'taki çatışmalar kapsamında gizli operasyonlar yürüten Budanov, Ukrayna'nın en genç iki yıldızlı generali olmayı başarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna savaşıysa Budanov'a "inanılmaz derecede acımasız" askeri istihbarat başkanı ününü kazandırdı.

Budanov, detaylara ilişkin bilgi vermese de, Kremlin'e yakın propagandacıları öldürenlerin kendi ajanları olduğunu teyit etmişti. Pentagon'dan sızan gizli belgelerde de, savaşın birinci yılında Rusya topraklarına geniş çaplı saldırı yapılması fikrinin de ondan çıktığı belirtiliyordu.

Son olarak Rusya'nın sınır bölgesi Belgorod'a yönelik sınır ötesi milis harekatının da Budanov'la bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Telegraph'a konuşan "Putin’s Wars: from Chechnya to Ukraine" (Putin'in Savaşları: Çeçenistan'dan Ukrayna'ya) isimli kitabın yazarı Mark Galeotti, Budanov'la ilgili, "Bu sıradan casusluk kurallarını kabul eden bir adam değil" ifadelerini kullandı.

Zelenski soru sormuyor

Budanov'un başında bulunduğu askeri istihbarat servisini kendi uygun gördüğü şekilde yönettiği biliniyor.

Telegraph'a göre bu konuda Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'yle de aralarında bir anlaşma mevcut. Buna göre Zelenski, Budanov'a operasyonel detaylarla ilgili soru sormuyor, Ukraynalı istihbarat şefi de Zelenski'ye bilgi vermiyor. İkili, Zelenski'nin operasyonlarla ilgili daha az bilgi sahibi olmasının Ukrayna'nın çıkarına olacağına inanıyor.

Bu yaklaşımla birlikte Zelenski, Rus topraklarına yapılacak herhangi bir saldırının sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalmıyor.

Bağımsız dış politika analisti James Rushton, Buldonov'la ilgili, "Budanov teşkilatını kendi bildiği yolla yönetiyor. HUR'un çok etkili hale gelmesinden dolayı, Ukrayna yönetimi tarafından ona ciddi bir serbestlik de verilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Rusya'da paranoya, ABD'de hayranlık yarattı

ABD yönetiminin şu ana kadar Rusya, Moldova ve Ortadoğu'daki Rus hedeflerine yönelik bazı saldırıları engellediğine inanılıyor.

Bu saldırı planlarının birçoğunun altındaysa Budanov'un imzası var.

Ukraynalı istihbaratçı 2021'de Wagner savaşçılarının doldurulduğu bir uçağı zorla Kiev'e indirmeyi planlanmıştı. Mali ve Suriye'deki Wagner güçlerine yönelik saldırı planları da onun eseriydi.

Ancak bu planlar Zelenski tarafından diğer hükümetleri kızdırmamak adına durduruldu.

Moskova'yla gerilimi tırmandıracak bu planlar politikacıları rahatsız etse de Budanov'a Amerikan istihbaratı içinde hayranlar kazandırdığı öne sürülüyor.

Sızan belgelerden ABD istihbaratının Budanov'un iletişimini takip ettiği anlaşılıyor. Ancak Ukraynalı istihbaratçının özellikle Moskova'da rahatsızlık yarattığı ve baş hedef haline geldiği biliniyor.

Telegraph'a göre Rus güçleri Budanov'a yönelik 10'dan fazla kez suikast girişiminde bulundu ancak bunların hiçbiri başarılı olamadı. Moskova'da bir mahkeme de Budanov hakkında "terör saldırıları düzenlemek" suçlamasıyla yakalama karardı.

Bu gelişmelerden kısa süre sonra 29 Mayıs'ta Kiev'e yönelik gerçekleştirilen füze saldırısında Budanov'un öldürüldüğü iddiası Kremlin'e yakın medyada kendine yer buldu. Rus medyası geçen hafta bu iddiayı hafifleterek, Budanov'un tedavi için Almanya'ya gönderildiğini öne sürdü.

Budanov'un sözcüsü ise Ukraynalı istihbaratçının iyi durumda olduğunu söyleyerek Moskova'dan gelen iddialara yanıt verdi.


Independent Türkçe, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU