Ukrayna medyası Rus güçlerinin kendi askerlerine ateş açtığı görüntüleri yayımladı

Rusya'nın geri çekilen askerleri engellemek için cephe hattı gerisinde özel birlikler kullandığı iddia ediliyor

Ukrayna medyası, Rus güçlerinin cephe hattından geri çekilen kendi askerlerine ateş açtığı iddia edilen bazı görüntüler yayımladı.

Savaşta ölen Rus askerlerinin akrabalarına kayıplarını bulmaları için yardım etme amacıyla kurulan İşi Svoiki'nin Telegram kanalında yayımlanan videoda, üç Rus askerinin geri çekilen 7 Rus askerini karşıladığı görülüyor.

14 saniyelik drone görüntülerinde geri çekilen askerlerin silahlarını bıraktıkları ve miğferlerini attıkları anlar da yer alıyor.

Silah arkadaşlarına müdahale eden 3 Rus askerinin önce havaya ateş açtıkları ardından geri çekilen iki askerin bulundukları yöne doğru silahlarını ateşledikleri görülüyor.

Silahsız askerlerin tamamı olay sırasında yere yatarken, olayda vurulan olup olmadığı bilinmiyor. 

Videoyu yayımlayan Telegram kanalı olayın yaşandığı yer ve zaman bilgisini paylaşmazken, Ukrayna merkezli haber ajansı UNIAN videonun doğru olduğunu ve görüntülerdeki askerlerin "bariyer birlikleri" olduğunu öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddialara göre Rusya ordusu aylardır cephe hattının gerisine savaşan askerlerin geri çekilmesini önlemek için "bariyer birlikleri" ismi verilen askeri grupları yerleştiriyor. Bu birliklere gerekirse geri çekilen askerleri vurmaları talimatı verildiği iddia ediliyor.

İlk olarak Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı geçen kasımda Rusya'nın Ukrayna'da bariyer birlikleri kullandığı yönünde bir istihbarat bilgisini kamuoyuyla paylaşmıştı.

Geçen ay Wagner lideri Evgeni Prigojin de, düzenledikleri saldırılar sırasında "korkakları" durdurmak için güvenlik birlikleri kullandıklarını doğrulamıştı.

Bariyer birlikleri ya da diğer adıyla geri çekilme karşıtı birlikler uzun yıllardır büyük orduların askeri disiplini sağlamak için kullandığı taktiklerden biri olarak biliniyor.

Kızıl Ordu'nun ilk olarak 1918'de Rusya İç Savaşı sırasında doğu cephesinde kullandığı taktik daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet ordusunun çözülmesini engellemek için geniş çapta kullanılmıştı. 1942'de yayıngın kullanımı sonlandırılan bariyer birlikleri, 1944'te Stalin'in emriyle resmi olarak dağıtılmıştı.

1937-1945'teki II. Çin-Japon Savaşı'ndaki Nanking Muharebesi'nde de Çin tarafından yaygın şekilde kullanılan bariyer birlikleri, savaş sahasında çözülerek emir gelmeden geri çekilen çok sayıda Çin askerine ateş açarak öldürmüştü.


Independent Türkçe, Kyiv Post, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU