Er 'Salah', yeni bir 'Hater' mi yoksa sıradan bir genç mi?

Tabii ki kendileri bu kışkırtmanın sonuçlarını uzaktan izleyecekler

Fotoğraf: Sosyal medya

 

Mısırlı genç acemi erin (22 yaşındaki Muhammed Salah) Mısır-İsrail sınırının diğer tarafına geçtikten sonra 3 İsrail askerini öldürmesinin ardından kendisinin de öldürülmesiyle sonuçlanan olay, birçok duygu, tartışma ve yorumun önünü açtı.

Mısır tarafına göre Salah -şu ana kadar- İsrail sınırını geçen bir uyuşturucu çetesinin peşine düşen ve yanlışlıkla İsrail sınır muhafızlarını vuran bir asker.

İsrail'e gelince, genç Salah'ın bunu bilerek ve önceden planlayarak yaptığına dair ipuçları var.

Orada Başbakan Netanyahu soruşturmayı 'sonuna kadar' sürdürmeyi taahhüt etti.

Genç Salah'ın arkadaşlarına göre o, ne politize olmuş ne de bir parti ve akıma bağlı, sıradan, basit bir Mısırlı genç. Onlar için de olay yapılan ilk resmi açıklamadaki gibi oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısırlı aktivistlerin ve -uzaktan- Arap 'direnişçilerin' büyük bir bölümüne gelince, Salah büyük bir Mısırlı kahraman, sebat ve direnişin simgesi.

O yeni bir Süleyman Hater ve yeni bir Nasır İbrahim. İlki, Ekim 1985'te Nuveyba'daki Ras Barka olarak bilinen olayda aralarında çocukların da bulunduğu bir İsrailli grubu ve bir Mısırlı subayı öldüren Mısır Merkezi Güvenlik mensubuydu. İkincisi, Aralık 2012'de 2 İsrailliyi öldüren Ürdünlü bir asker.

Mısırlı asker (Hater) ve Ürdünlü meslektaşı, özellikle de Hater, Mısır ve Ürdün'deki (onun da sınırı olmasına rağmen Suriye zikredilmedi) diğer sınır muhafızlarının ve tüm ordunun izinden gitmesi gereken kahraman 'şehitlere' dönüştüler.
 


Son olaya, Kalyubiye şehrinin evladı Mısırlı genç asker Salah'ın hikayesine dönersek, Kahire'nin Ayn Şems semtinde er Salah'ın komşularından biri olan Mahmud Rıza, Şarkul Avsat'a, yakın zamanda geldiği son izninde acemi er Muhammed Salah ile karşılaştığını ve çok normal davrandığını vurguladı.

Sınır bölgesinin doğası gereği komşusunun askerlik görevine başladığı dönemde ölümden korktuğuna dikkati çekti.

Er Salah'ın dostlarından ve sınıf arkadaşlarından biri olan Muhammed Abdo ise Şarkul Avsat'a Salah'ın İsrail'in yönelttiği radikallik iddiasından tamamen uzak olduğunu ve hiçbir dini veya siyasi bağlantısı olmadığını açıkladı.

Son anlatının ne olduğunu bilmiyoruz. Eylemi gerçekleştirmesi için genç adamın örgütler tarafından uzaktan görevlendirilmiş olması mümkün.

Keza bunun gerçekten sadece 'kasıtsız bir kaza' olması da mümkün. Ancak burada dikkat çeken, İsrail ile barış çözümünün destekçisi olduğunu iddia eden, dahası İsrail ile 'daha erken bir dönemde' ilişkileri olan ülkelerin sahip olduğu Arap medyasının, güçlü bir şekilde savaşa ya da en azından Mısır ve İsrail arasında bir askeri gerilime teşvik etmeye hazır olmasıydı.

Tabii ki kendileri bu kışkırtmanın sonuçlarını uzaktan izleyecekler.

Bu sözlerle Mısır'ın içindeki ve dışındaki azmettiricileri kastediyorum:

"Baskıcı", "işgalci", "zalim" İsrail ile savaş mı istiyorsunuz?

O halde ekonomi, kalkınma ve refah istemeyin.

Sadece ter, gözyaşı ve kan isteyin.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU