Yeni Suudi Arabistan: Heyecan devam ediyor

Bugünlerde yeni Suudi Arabistan'da bulunmuyorsanız, çok şey kaçırıyorsunuz!

Fotoğraf: AA

Yeni Suudi Arabistan'ı ziyaret etmeyen ve orada meydana gelen ve gelmekte olan radikal değişiklikleri kendi gözleriyle görmeyen herkes çok şey kaçırmış demektir.

İşiten, gören gibi olmaz. Beş yıldan fazla bir süredir yeni Suudi Arabistan'da olup bitenler, göz açıp kapayıncaya kadar gerçeğe dönüşen ve herkesin içinde hissettiği hakikate evrilen bilim kurgu gibidir.

Yeni Suudi Arabistan ve içinde yaşanan radikal dönüşümler, Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından başlatılan ve sadece bir vizyon değil, bir gerçeklik haline gelen 2030 Vizyonu'nun sonucudur.

Lansmanının yapıldığı ve duyurulduğu sırada Vizyon, en iyimser ve düşünceli insanların hayal gücüne meydan okudu.

Ancak çalışmanın ciddiyeti ve yeni Suudi Arabistan'daki genç neslin yeteneklerine olan hırs ve inancın tavanını yükseltmek gibi bütün bunlar, yeni Suudi Arabistan'daki büyük dönüşümün başarısının en önemli nedenlerinden biridir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'a inen tüm uçaklar, dünyanın dört bir tarafından çeşitli ekonomi, yatırım ve modern teknik alanlardaki en önemli ihtisas konferanslarına katılmaya gelen danışmanlar, mühendisler, hukukçular ve iş adamları ile dolup taşıyor.

Onlar, Neom şehri, Kiddiya eğlence şehri, Kızıldeniz adaları, Riyad metrosu ve dört büyük ekonomi şehri gibi dünyanın en önemli ve en büyük kalkınma projelerine mümkün olduğunca katkıda bulunmak için geliyorlar.

Bütün bunlar, yeni Suudi Arabistan'ı bölgesel diplomasinin varış noktası ve uluslararası siyasi hareketin en önemli merkezlerinden biri haline getiren çeşitli ve çok önemli düzeylerdeki öncü, liderlik ve proaktif diplomatik hareketlere değinmeden gerçekleşti.

Bu durum, yeni Suudi Arabistan'ın dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerinin ve içlerindeki en önemli siyasi liderler arasında sürekli toplantıları ve tüm bunlardan kaynaklanan kararların ve anlaşmaların etki ve değişim araçları haline gelmesini tamamen açıklıyor.

Bu sadece fotoğraf çekmek ya da hafıza ve tarih pozisyonlarını kaydetmek için bir fırsat değildir.

Tabii bu bizi yeni Suudi Arabistan'ın turistler ve yatırım için bir çekim noktası olarak dünya turizm haritasına yerleştirilmesinde yaşanan ciddi ekonomik ve yatırım dönüşümünden bahsetmeye götürüyor.

Hayal bile edilemeyecek, ciddiye alınamayacak bir konuydu, ama sayıların dili asla yalan söylemez.

Sayılar, çeşitli çekici etkinliklere katılmak ve ilginç turistik yerleri ziyaret etmek için yeni Suudi Arabistan'a gelen turist ve ziyaretçi sayısındaki sürekli artışı teyit ediyor.

Bu durum, turizm sektörünün günümüzde ciddi ve saygılı bir şekilde yatırım ve istihdam için cazip hale gelmesine neden olmuştur.

Yeni Suudi Arabistan, küresel turizm sisteminde ciddi bir oyuncu haline geldi ve bu durum, ülkenin belirleyici etkisine katkıda bulunmak için sanat, spor, gastronomi ve moda dünyalarına büyük yıldızların gelişini tam olarak açıklıyor.

Bu ilişkinin maddi yönü ne olursa olsun, mesele gerçek ve ciddi değilse, önemli ve etkili isimlerle sözleşme yapılamaz. Zira o isimler itibarlarını hiçbir şekilde feda etmezler.

Bugün yeni Suudi Arabistan, vatandaşa, ikamet edene ve ziyaretçiye sunduğu şeylerin gelişimi, etkisi ve etkinliği açısından da harika bir örnek sunuyor.

Bu, olağanüstü başarısıyla dünya çapında bir hakikat haline gelen, e-devlet sistemiyle ilgilidir.

Yeni Suudi Arabistan, ülkesi için yeni bir vizyon, tüm geleneksel fikir ve öneri kutularının dışında iddialı ve istisnai bir vizyon öneren cesur bir liderin inancı sayesinde doğdu.

Yumuşak ilişkilerde, aşırı görüşlerin kabulünde, idari yolsuzlukta ve geleneksel olmayan ekonomik eylem eksikliğinde çok değerli zamanın boşa harcandığını gören bir vizyon…

Bunlar tolere edilmemesi, tekrarlanmasına veya yeni biçimlerde yinelenmesine izin verilmemesi gereken yıkıcı konulardır.
 


2030 Vizyonu lansmanının ve beraberinde getirdiği önemli ve art arda gelen değişimlerin başlangıcında, değişimlerin çok hızlı olduğunu ve toplumun bunları sindiremeyeceği korkusu olduğunu söyleyenler oldu.

Zamanın kanıtladığı şey, ritmin hızlı görünebileceğidir. Ama aslında, yeni Suudi toplumunun tüm dünyaya ve her şeyden önce kendine, hayranlık uyandıracak ve inandırıcı bir şekilde uyum sağlayabildiğini kanıtlaması için, toplumu otuz yılı aşkın bir süredir durgunluk, kararsızlık ve tereddüt içinde telafi ediyordu.

Yeni Suudi Arabistan'daki bu yeni iklim, cesur ve iddialı bir iş modeli sunan Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu aracılığıyla yerel ekonominin ve küresel yatırımın en önemli motorlarından biri haline gelen cesaret ve güveni açıklıyor.

Genel olarak spor dünyasında, özel olarak da futbol alanında yaşanan heyecan, Suudi Arabistan'da yaşananların yalnızca Suudi Arabistan'da kalmadığını uygulamalı olarak dünyaya kanıtlıyor.

Bugünlerde yeni Suudi Arabistan'da bulunmuyorsanız, çok şey kaçırıyorsunuz!

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Muhammed Furkan Yeşil

Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU