Avustralya'da bir gazete, 1838'deki Aborjin kırımı haberleri için özür diledi

"Gerçek şu ki Myall Creek'te rezilce çuvalladık"

(AFP)

The Sydney Morning Herald, Myall Creek katliamına ilişkin geçmişte yaptığı haberler dolayısıyla bir özür yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En az 28 Avustralya yerlisi üzerlerinde silah yokken Yeni Güney Galler'in kuzeyindeki Gwydir Nehri yakınlarındaki Myall Creek'te 12 kolonyalist tarafından 1838'de öldürülmüştü.

Gazetenin 9 Haziran'daki sayısının başyazısında, "Herald, katliamla ilgili olarak 1838'in sonlarında Sidney'de görülen iki duruşma öncesinde, sırasında ve sonrasında yayımladığı çeşitli başyazılarda, toplu katliamcı olmakla suçlanan 11 kişinin yargılanmaması için kampanya yürüttü" ifadesi kullanıldı.

Sonrasında bu erkeklerden 7'sine verilen idam cezasına da karşı çıktı.

Herald, Aborijinlere yönelik yasal korumalar konusunda kamuoyunda tartışmalar yürütülürken, duruşmalar öncesinde yayımladığı bir başyazıda şöyle diyordu: Bu siyah hayvan çetesinin tümü, zaten çok fazla zaman harcadığımız aptalca belgeleri basmak için sömürgecilerin ödemek zorunda kalacakları paraya değmez.

Gazete, okurlarını "kendilerini tehdit altında hissetmeleri halinde Aborijinleri vurarak öldürmeleri" için de yüreklendirmişti.

Yapılan hataları kabul edip haberleri için özür yayımlayan gazete şu ifadeleri kullandı:

Herald, Avustralya'nın hikayesini anlatmak konusunda uzun ve gurur verici bir geçmişe sahip. Ancak gerçek şu ki Myall Creek'te rezilce çuvalladık.

The Sydney Morning Herald, yaptığı haberler nedeniyle daha önce de özür dilemişti.

The Herald, 1978'deki Mardi Gras sırasında tutuklanan kişilerin isimlerini, adreslerini ve mesleklerini yayımladığı için 2016'da özür dilemişti.

Gazetenin eski genel yayın yönetmeni Darren Goodsir o dönemde bir açıklama yayımlayarak şunları söylemişti:

Yayınlarımızın neden olduğu zararı geri alamayız, Herald'ın o dönemdeki ihlallerinden kaynaklanan acı ve ıstırabı silemeyiz. Her ne kadar cahilce bir habercilik geleneğine uysalar da bu yayınların ardından gelen ayrımcılık ve tacizi silip atamayız.

Ancak Herald'ın genel yayın yönetmeni ve Fairfax Media'nın üst düzey bir yöneticisi olarak benim aracılığımla nihayet bu hataları üstlenebilir ve bu gece burada sizlerden, arkadaşlarınızdan ve ailelerinizden içtenlikle özür dileyebiliriz.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU