BAE ve Türkiye arasında ekonomik işbirliği ve ticareti geliştirmek için yeni yollar mı açılıyor?

BAE ile Türkiye arasındaki kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşması, iki ülkedeki küçük ve orta ölçekli şirketler ile girişimciler arasında işbirliği ve ortaklık için bir platform başlatmak yeni yollar açıyor

Fotoğraf: AA

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, sürdürülebilir büyüme ve karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatları için yeni bir yol başlatma konusunda önemli bir itici güç oluşturuyor.

İki ülke, en hayati ekonomiler arasında yer almaları nedeniyle uluslararası ticaret akışını kolaylaştırmada çok önemli bir rol oynuyor ve bu durum ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ışığında bölgesel ilerleme ve refahı artırıyor.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, gelişmekte olan e-ticaretin gelişimini desteklemek için ortaklığın yanı sıra ileri teknoloji ve lojistik hizmetler de dahil olmak üzere kilit sektörlerde işbirliğine ve milyarlarca dolarlık yatırım fonlarının yaratılmasına tanık oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BAE ile Türkiye arasındaki kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşması, iki ülkedeki küçük ve orta ölçekli şirketler ile girişimciler arasında işbirliği ve ortaklık için bir platform başlatmak yeni yollar açıyor.

Şarku'l Avsat'ın BAE resmi haber ajansı WAM'dan aktardığı habere göre, BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Sani bin Ahmed Ez-Zeyudi, yaptığı açıklamada, iki dost ülke liderlerinin ilişkileri daha geniş bir ortaklık düzeyine ve ekonomik işbirliğini artırma konusundaki ortak arzusu sayesinde BAE ve Türkiye'nin yakın ticaret ve yatırım ilişkilerine sahip olduğunu söyledi.

Zeyudi söz konusu açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

BAE ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, son iki yılda art arda olumlu gelişmelere tanık oldu ve geçen Mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al-Nahyan'ın video konferans yöntemiyle bağlandığı imza töreniyle Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasıyla sonuçlandı.


Yeni bir ortaklık ve ekonomik entegrasyon çağını başlatan bu anlaşmanın iki ülke arasındaki güçlü ticaret ve yatırım ilişkilerinin sağlam temellerinden kaynaklandığını söyleyen Zeyudi şöyle devam etti:

İki ülke arasında petrol dışı ticaret, 2022'de yüzde 40 artarak 18,9 milyar dolara ulaştı. Böylece Türkiye, BAE'nin petrol dışı dış ticaretinde yüzde 3'ten fazla bir paya sahip olarak, ülkenin dünyadaki ilk 10 ticaret ortağı arasında yer aldı. Türkiye'deki doğrudan yabancı yatırımları 5 milyar doları aşarak, BAE'yi ülkeye yatırım yapan ilk 15 ülke arasına soktu. BAE-Türkiye Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, petrol dışı ticaretin yüzde 93'ünden fazlasını temsil eden mal ve ürünlerin yüzde 82'sindeki gümrük vergilerini kaldırarak veya azaltarak her iki ülke için karşılıklı fayda sağlamayı ve uzun vadeli, sürdürülebilir ve kapsamlı ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi hedefliyor. Ayrıca anlaşma, inşaat, metaller ve ürünleri, polimerler ve diğer mamul ürünler gibi ana sektörler de dahil olmak üzere BAE'li ihracatçıların Türkiye'ye pazar erişimini artırıyor.


Zeyudi, anlaşmanın petrol dışı ticaretin beş yıl içinde yılda 18.9 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkarılmasına, BAE'nin Türkiye'ye ihracatını yüzde 21,7 artırmasına ve lojistik, e-ticaret, gıda güvenliği ve yenilenebilir enerji gibi kilit sektörlerde yatırım akışını artırmasına katkıda bulunacağını ve 2031 yılına kadar 25 bin yeni iş fırsatı yaratacağını söyledi.
 


İki ülke liderlerinin desteği ve ilgisi ile BAE-Türkiye ilişkilerinin sürekli gelişimine dikkat çeken Zeyudi, “Bu, iki dost halkın yararına olacak karşılıklı çıkarlara ve ortak ekonomik refaha dayalı yeni bir stratejik ortaklık çağının eşiğinde olduğumuzu vurguluyor” dedi.

Zeyudi ayrıca finansal hizmetler, gayrimenkul, ulaşım, yenilenebilir enerji, limanlar ve lojistik dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde Türkiye'deki BAE yatırımlarının toplam hacminin 2021 sonunda yaklaşık 7,8 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

Türkiye'de yatırım yapan önde gelen BAE şirketleri arasında ADQ, Emirates NBD Bank, Emaar, International Holding Company (IHC), Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) ve Mubadala yer alıyor.

Türkiye'deki BAE yatırımları arasında, finansal hizmetler sektöründe 2,84 milyar dolarla Emirates NBD Bank, gayrimenkul sektöründeki yatırımlar 2,5 milyar dolarla Emaar Properties, ulaştırma ve haberleşme sektöründe yaklaşık 555 milyon dolarla Mubadala, yenilenebilir enerji sektöründe 480 milyon dolarla Al-Alamiah Holding, limanlar ve lojistik hizmetler sektöründe 351 milyon dolarla Dubai Port World ve teknoloji sektöründe 300 milyon dolarla ADQ yer alıyor.

Ayrıca Türkiye'de, gayrimenkul sektöründe 282 milyon dolarla Deyaar, yapı malzemeleri sektöründe yaklaşık 200 milyon dolar ile Al Ghurair, 24,2 milyon dolarla Etihad Havayolları ve turizm ve otelcilik sektöründe yaklaşık 5,5 milyon dolarla Rotana şirketinin yatırımları bulunuyor.

 

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU