Wagner lideri Prigojin, ateşkes çağrısıyla "askeri mizah" yaptığını söyledi

Rusya, Ukrayna güçlerini engellemek için savunma barikatı görevi gören "Şeytan Dişleri" isimli tanksavarı kuruyor

Perşembe günü Ukrayna'nın Mikolayiv kentine yapılan Rus füze saldırısı sonucu oluşan krater (Reuters)

Rusya'nın paralı asker grubu Wagner'in lideri, kuşatma altındaki Bahmut'ta Ukrayna güçlerine yönelik topçu ateşini askıya almayı teklif ederken espri yaptığını söyledi.

Wagner geçen yazdan bu yana Rusya'nın, savaşın en uzun ve en kanlı muharebesinin yaşandığı bu Ukrayna kentine yönelik saldırılarına öncülük ederken, Ukrayna güçleri şu ana kadar Rusların tam kontrolü ele geçirme girişimlerini engelledi.

Yevgeni Prigojin, sesli bir mesajda şöyle dedi:

ABD'li gazetecilerin güvenli bir şekilde Bahmut'u çekip evlerine dönebilmesi için topçu ateşinin askıya alınmasına karar verildi.

Ancak Prigojin daha sonra "Beyler, askeri mizah bu. Mizah yani, başka bir şey değil... Espri yapıyordum" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiev'den gelen tahminlere göre Bahmut'taki çatışmalarda en az 4 bin sivil ve her iki taraftan binlerce asker öldürüldü.

Ayrıca 4 Rus seyir füzesinin güneydeki Mikolayiv şehrini vurması sonucu bir sivil öldü ve aralarında bir çocuğun da bulunduğu 23 kişi yaralandı.

Bu olay, Rusya'nın Ukrayna'nın ilkbaharda gerçekleştirmeyi planladığı karşı saldırı öncesinde cephe hattı boyunca, savunma barikatı görevi gören "Devil’s Teeth" (Şeytan Dişleri) isimli tanksavarı yerleştirmesiyle aynı zamanda meydana geldi.

Ukrayna'nın güneydoğusunda yer alan işgal altındaki Polohi kenti yakınlarındaki tanksavar hendekleri yaklaşık 30 kilometre boyunca uzanıyor. Onun arkasındaysa sıra sıra beton barikatlar var. Bunların da arkasında Rus birliklerinin konuşlanacağı savunma siperleri yer alıyor.

Bu savunma hatlarının görüldüğü uydu görüntüleri, Rusya'nın batısından Ukrayna'nın doğusuna ve Kırım'a kadar uzanan ve Ukrayna'dan gelecek büyük bir saldırıya hazırlık amaçlı inşa edilen Rus tahkimatlarını gözler önüne seriyor.

NATO, müttefiklerinin ve ortak ülkelerin Rusya'nın istilasına karşı mücadele etmesi için Ukrayna'ya söz verdikleri savaş araçlarının yüzde 98'inden fazlasını halihazırda teslim ettiğini açıkladı.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın müttefiklerinin 1550'den fazla zırhlı araç, 230 tank ve diğer teçhizatın yanı sıra "muazzam miktarda mühimmat" gönderdiğini ve 9'dan fazla yeni Ukrayna tugayını eğitip donattıklarını söyledi.
 


Yeni tugaylarda 30 binden fazla askerin yer alacağı tahmin ediliyor. İsveç ve Avustralya gibi bazı NATO ortağı ülkeler de zırhlı araçlar verdi.

Stoltenberg, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle dedi: 

Bu, Ukrayna'yı işgal altındaki toprakları geri almayı sürdürmesi açısından güçlü bir konuma getirecek.

Rusya'nın bir yıldan uzun süre önce başlattığı geniş çaplı istiladan bu yana Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin, Çin lideri Şi Cinping'le bilinen ilk temasında "uzun ve anlamlı" bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini söylemesinden bir gün sonra Stoltenberg bu açıklamaları yaptı.

Putin perşembe günü Rus devletine ait nükleer enerji şirketi Rosatom'un inşa ettiği, Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin açılışı için yapılan sanal törende Türkiye'yle gelişen ekonomik bağları övdü.

Türkiye bir NATO üyesi fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna'daki savaşa rağmen Putin'le yakın ilişkilerini sürdürmeyi başardı.

Reuters ve Associated Press'ten de yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU