Kongre baskını soruşturması: Trump'ın Pence'in tanıklığını önleme girişimi başarısız oldu

Federal temyiz mahkemesi, eski ABD Başkan Yardımcısı'nı büyük jüri önüne çıkmaya biraz daha yaklaştırdı

(Alex Brandon/AP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, 2020 başkanlık seçimlerinin sonuçlarını tersine çevirme çabalarına yönelik özel savcının yürüttüğü soruşturmada eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ifade vermesini engelleme amacıyla yaptığı temyiz başvurusunun reddedildiği bildirildi.

6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'nda yaşanan ayaklanmaya kadarki olayları ve Trump'la yandaşlarının seçim sonuçlarını bozma çabalarını aylardır soruşturan büyük jürinin karşısına, Pence'in hangi gün çıkacağı henüz netlik kazanmadı.

Pence'in 2024 başkanlık yarışına girme ihtimalinin yavaş yavaş arttığı bir dönemde vereceği ifade, soruşturmada bir dönüm noktası olacak ve savcılara, araştırmalarını ilerletirken muhtemelen kilit önemdeki bir ifadeyi birinci ağızdan duyma imkanı verecek.

CNN'in haberine göre, Washington DC Temyiz Mahkemesi yargıçları Patricia Millett, Robert Wilkins ve Greg Katsas'ın oybirliğiyle aldığı karar, çarşamba gecesi mühürlü bir zarfta geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçeriği açıklanmayan temyiz başvurusuyla ilgili karar, Trump ekibinin itirazları üzerine bir alt mahkeme yargıcının eski ABD Başkan Yardımcısı'nı ifadeye çağırmasından sadece birkaç gün sonra verildi.

Pence'in temsilcisi konuyla ilgili yorum yapmadı. Reuters'ın bildirdiği üzere Trump'ın sözcüsü de haber ajansının yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Soruşturmayı yürüten Adalet Bakanlığı Özel Savcısı'nın sözcüsü de yorum yapmayı reddetti.

Trump'ın avukatlarının konuyu tüm temyiz mahkemesinin ele almasını isteyip istemeyeceği netlik kazanmadı. Pence önceki aylarda ifade vermek üzere mahkemeye çağrılmış ancak Trump'ın avukatları yürütme ayrıcalığını gerekçe göstererek buna itiraz etmişti.

Martta bir yargıç Trump'ın ifade vermesini engellemeyi reddetse de eski Başkan Yardımcısı'nın, Senato'nun 6 Ocak'ta oyların tescil edilmesine başkanlık yapmasıyla ilgili sorulara cevap vermeye zorlanamayacağı yönündeki, Anayasa'ya dayandırdığı iddialarını desteklemişti.

Pence'in sözcüsü daha sonra eski Başkan Yardımcısı'nın temyize gitmeyeceğini ve Kongre üyelerini resmi yasama faaliyetleri hakkında sorgulanmaktan korumayı amaçlayan, Anayasa'nın konuşma ve tartışma maddesiyle ilgili iddialarının haklı bulunduğunu söylemişti.

CBS News'un Face the Nation isimli programında pazar günü yayımlanan röportajında Pence, "Yasalara uyacağız, doğruyu söyleyeceğiz" dedi.

Ve ülkenin dört bir yanında Amerikan halkına anlattığım hikaye, anı kitabımın sayfalarına yazdığım hikaye, bu ortamda anlatacağım hikaye olacak.

 

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU