İlk kez standart bir akıllı telefonla uzay tabanlı sesli arama gerçekleştirildi

SpaceMobile'ın patronu, atılımın "bir zamanlar pek çok kişinin imkansız olarak gördüğü bir şeyi" ortaya koyduğunu söylüyor

AST SpaceMobile'ın BlueWalker 3 test uydusu alçak Dünya yörüngesinde (AST SpaceMobile)

ABD'li bir şirket, ilk kez üzerinde değişiklik yapılmamış bir akıllı telefonla uzay tabanlı sesli arama gerçekleştirdi.

AST SpaceMobile alçak Dünya yörüngesinde duran ve iki yönlü telefon görüşmesi yapmayı sağlayan bir uyduyu kullanarak ortakları Vodafone, Rakuten ve AT&T'yle birlikte bir dönüm noktasına ulaştı.

İlk test çağrılarının, AST SpaceMobile'ın küresel nüfusun hücresel geniş banda erişimi olmayan yaklaşık yüzde 50'sine uzay tabanlı bağlantı sağlama hedefinin başlangıcı olması bekleniyor.

AST SpaceMobile'ın CEO'su Abel Avellan, "Bir zamanlar pek çok kişinin imkansız olarak gördüğü bir şeyi başararak, uzaydan küresel hücresel geniş bant sunma amacımızda bugüne kadarki en önemli dönüm noktasına ulaştık" diyor.

Bu muazzam başarıyı kutlamak için bir dakika ayırırken, önümüzdeki yola ve bizi dünyanın bağlantı kurma şeklini dönüştürme hedefimize yaklaştıracak sonraki çok önemli adımlara odaklanmaya devam ediyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AST SpaceMobile şu anda uzayda standart, üzerinde oynanmamış mobil cihazlarla çalışan küresel bir hücresel geniş bant ağı kuran tek şirket.

Karadaki cep telefonu baz istasyonlarına bel bağlamak yerine, kullanıcılar normal telefonlarını kullanarak uydular aracılığıyla doğrudan bağlantı kurabilir.

AT&T ve Vodafone gibi ağlar, uzay tabanlı hizmeti mevcut planlarına ekleyerek müşterilerin kör nokta olarak adlandırılan yerlerde arama yapmasına ve almasına olanak tanıyacak.

AST SpaceMobile, Avrupa'da Orange, Güney Amerika'da Telecom ve Avustralya'da Telstra dahil dünya çapında yaklaşık 2 milyar kişiye hizmet veren mobil ağ operatörleriyle "anlaşmaları ve uzlaşmaları" olduğunu belirtti.

Çoğu bölgede ticari faaliyetlerin başlayabilmesi için yasal izinlerin alınması gerekecek.

İlk başarılı arama 20 Nisan'da Samsung Galaxy S22 model bir akıllı telefonla yapıldı ve AT&T ağını kullanan Teksas'taki bir arayanla Rakuten ağını kullanan Japonya'daki bir alıcı, AST SpaceMobile'ın BlueWalker 3 uydusu aracılığıyla birbirine bağlandı.

Vodafone'un CEO'su Margherita Della Valle şunları söyledi:

Vodafone'un dünyanın ilk kısa mesajını göndermesinden 30 yıl sonra, AST SpaceMobile'ın uydu iletişimini kullanarak ilk doğrudan akıllı telefona yapılan test aramasını başarıyla gerçekleştirmesine destek olduk.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU