Babacan: Türkiye olarak AB'nin yüksek standartlarına ulaşmak için özel bir gayret içinde olacağız

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Babacan, "Enflasyon en modern hırsızlık aracıdır. 86 milyonun gelirinden, kesesinden, cebimden yanlış politikalarla çalmanın adıdır enflasyon" dedi

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bugün Kocaeli Gebze’de sanayicilerle bir araya geldi. 

Babacan konuşmasında, ülkedeki ekonomik kriz ve hayat pahalılığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunudu.

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Babacan şunları söyledi:

"Enflasyon en modern hırsızlık aracıdır"

Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde, fiyat artışlarından kazanan az sayıda insan olabilir ama toplum topyekûn kaybeder. Enflasyon en modern hırsızlık aracıdır. 86 milyonun gelirinden, kesesinden, cebimden yanlış politikalarla çalmanın adıdır enflasyon. Şu son 4-5 yılda cumhuriyet tarihinin en yüksek enflasyon oranlarını yaşadık. Bakın istatistikler tutulmaya başladığı günden bugüne kadar üretici fiyat endeksi, üretici enflasyonu Türkiye’de hiçbir zaman bu kadar yükselmemişti. 1994 ve 2001 krizleri dahil bu kadar yüksek bir enflasyon yaşamamıştık. Tüketici enflasyonunda, üretici enflasyonunda iki haneye, üç haneye çıktık.

"Bütün vatandaşlarımız kaybetti, bankada parası olan kazandı"

Sabit geliri olan Türk lirası cinsinden maaşı olan herkes, işçisi, memuru, emeklisi, sosyal yardım, sosyal destek alan bütün vatandaşlarımız kaybetti. Bankada parası olan kazandı. Bankada parası olanın aldığı faiz yetmedi, hükümet, ‘Sen faiz alıyorsun ama kur daha fazla arttı. Sen burada mağdur oldun. Gel, sana kur artışı kadar daha para ödeyeceğim, kur farkını ödeyeceğim’ dedi. Böyle bir şey olur mu? Rahmetli Özal’dan önce de Dövize Çevrilebilir Mevzuat Hesabı (DÇM) diye böyle bir sistem varmış. Özal gelmiş, bunu kaldırmış. Bir basın toplantısı yapmış, demiş ki ‘Bu ülkede yıllarca enflasyon yüksek seyretti, en önemli sebebi bu DÇM’dir. Ve gençlere vasiyetimdir: Böyle yanlış işleri bu ülkede bir daha asla tekrar etmeyin.

"Kur korumalı mevzuat Özal'ın tabiriyle 'kendini uyanık zannedenlerin dalaveresidir"

Bu DÇM yani kur korumalı mevduat hesabı rahmetli Özal’ın tabiriyle, ‘kendini uyanık zannedenlerin dalaveresidir.’ Siz tutun, enflasyon yoluyla alın teriyle, bileğinin gücüyle çalışan herkesin kesesinden toplayın, gidin, bankada zaten parası olan bir avuç insana verin. TÜİK’in istatistiklerine bakın, milli gelirden alınan payda, son 4 yılda muntazam olarak sermayenin payı artıyor iş gücünün payı azalıyor. Yani, ‘Ben çalışıyorum, maaş alıyorum’ diyen herkes, son 4 yılda kaybetmiş, milli gelirden aldığı pay düşmüş. Sermayenin, zaten parası olanın aldığı pay yükselmiş sonuç bu.

"Kurulacak hükümetteki 20 bakanın 5 yıllık ev ödevi hazır"

22 eylem planımız, Cumhuriyet tarihinde bir ilk. İlk defa bir siyasi partinin her alanda, hiçbir alanı atlamadan hazırladığı bir çalışma bu. Biz bu çalışmayı Altılı Masa’ya koyduk. Altı parti olarak politikalarımızı ortaklaştırdık, diğer siyasi partiler de çok kıymetli kendi çalışmalarını koydu masaya ve en sonda Ortak Mutabakat Metni çıktı. Tam 2 bin 300 madde, her bir kelimesinde altı partinin yüzde yüz mutabakatı var. Bu da bir ilk, daha önce örneği yok. Ve böylece altı siyasi parti, ortak bir hükümet programıyla seçime gidiyor. Seçimden sonra kurulacak hükümetteki 20 bakanın 5 yıllık ev ödevi hazır. Kimse ben nereden başlayacağım diye şaşırmayacak.

"Türkiye olarak AB'nin yüksek standartlarına ulaşmak için özel bir gayret içinde olacağız"

Türkiye’nin her alanda yüksek standartlara ulaşmasının en önemli ve kestirme yolu Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinden geçiyor. Kestirme yol diyorum çünkü aynı bizim yaptığımız bu 22 fasiküllük çalışma gibi AB de 33 fasıllık bir müktesebatı var. Her alanda standartlar var ve bu standartların tamamı, ‘önce insan’ diyen standartlar. Türkiye olarak AB’nin o yüksek standartlarına ulaşmak için, 33 alanda birden Türkiye’yle AB standartları arasındaki farkı kapatmak için özel bir gayret içinde olacağız. Bu müzakere sürecinin tekrar canlandırılmasıyla da mümkün ama müzakere süreci olsun ya da olmasın Türkiye’nin kendi iradesiyle de yapılması mümkün bir konu.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU