Tecavüzcü piyango talihlisi, 15 yılın ardından ikramiyesine kavuştu

Hoare, 1973'e kadar uzanan 7 ayrı tecavüz ve diğer cinsel suçtan hüküm giydi

Hoare, kazanan Lotto Extra biletini hapishaneden hafta sonu izniyle çıktığında aldı (Reuters)

Tecavüzden hüküm giyen 70 yaşındaki kişiye, piyangoda kazandığı 7,2 milyon sterlinlik (yaklaşık 173 milyon 145 bin TL) ikramiyeye 15 yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından tam erişim hakkı verildi.

Aslen Birleşik Krallık'ın Leeds şehrindeki Seacroft bölgesinden olan Iorworth Hoare, kazanan Lotto Extra biletini Ağustos 2004'te Gloucestershire'daki Leyhill Açık Hapishanesi'nden hafta sonu iznine çıktığında satın almıştı.

Hoare, 1989'da öğretmen Shirley Woodsman'a saldırdıktan sonra tecavüzden müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Woodsman geçen yıl 92 yaşında hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2005'te hapishaneden tahliye edilen Hoare'a, tahliye koşullarının bir parçası olarak kazancına tam erişim imkanı sağlanmamıştı. Bunun yerine şartlı tahliyesinin ardından aylık 8 bin 666 sterlin (yaklaşık 208 bin 400 TL) ödeme alıyordu.

Woodsman'a tecavüz girişiminden hüküm giydiğinde Hoare, 1973'e kadar uzanan 6 ayrı tecavüz ve diğer cinsel suçtan hüküm giymişti.

2008'de başlayan uzun bir hukuk mücadelesinin ardından artık Hoare'a, hapishanede geçirdiği süre boyunca biriken faizler de dahil, kazancına tam erişim hakkı tanındı. Hoare'un kazancını denetlemek üzere atanan yedieminlerinse İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Hoare'un avukatı ve muhasebecisinden oluştuğu bildirildi.

Shirley Woodsman'ın, piyangoyu kazanmasının ardından Hoare'a açtığı tazminat davası başarıyla sonuçlanmış ve Hoare, 50 bin sterlin (yaklaşık 1 milyon 202 bin TL) tazminat ve 800 bin sterlin (yaklaşık 19 milyon 240 bin TL) yasal masraf ödemek zorunda kalmıştı.

Woodsman'ın hukuk mücadelesi, Jimmy Saville'in cinsel saldırıda bulunduğu kişiler de dahil diğer cinsel istismar mağdurlarının tazminat talep edebilmesine yol açan bir emsal oluşturdu.

Hoare'un kazancına erişimini engelleme çabalarına rağmen İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, The Mirror'a "sonuçta" yapılabilecek "yasal bir şey" olmadığını söyledi. Mağdurun ailesi o zamandan bir Hoare'dan kazancını hayır kurumlarına bağışlamasını talep ediyor.

Woodman'ın 67 yaşındaki kızı Shelley Wolfson, Hoare'un 7,2 milyon sterlinlik ikramiyesine artık tam erişimi olduğunu öğrendikten sonra The Mirror'a şunları söyledi:

Annem tüm parayı hayır kurumuna verdi ve Hoare'un da parasıyla yapması gereken şey bu. Annem gibi o da bu parayla iyi şeyler yapabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU