“Trump Grönland’ı satın almak istiyor” haberlerine Grönland’dan tepki: Satılık değiliz

ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı satın almak istediği yönünde çıkan haberler üzerine Grönland yönetimi “satılık değiliz” şeklinde tepki gösterdi

Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Grönland adasını satın almak istediği yönünde çıkan haberlerle ilgili konuşan Grönland Dışişleri Bakanı Anne Lone Bagger, “Yatırıma, iş yapılmasına hazırız ama satılık değiliz” sözleriyle Trump’a tepki gösterdi.

Grönland hükümeti de internet sitesinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

ABD’yle iyi bir işbirliğimiz var. Biz bunu ülkemize yatırım yapmaya ve sunduğumuz olasılıklara duyulan büyük bir ilgi olarak değerlendiriyoruz. Tabii ki Grönland satılık değil.”

56 bin nüfuslu Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki Grönland, Danimarka Krallığı'na ait özerk bir bölge.

1867’de Alaska’yı Rusya’dan 7.2 milyon dolara satın alan ABD, Grönland'ı, ulusal güvenlik çıkarları açısından önemli bir coğrafi bölge olarak kabul ediyor.

Gelecek ay Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ı ziyaret etmesi beklenen ABD Başkanı’nın Danimarka ve Grönland başbakanlarıyla yapacağı görüşmeler sırasında, Kuzey Kutup Bölgesi'nin statüsünü de gündeme getirmesi bekleniyor.

Donald Trump’ın Grönland’ı satın almak istediği yönünde haberler ilk olarak Wall Street Journal’da çıktı. Reuters'a konuşan iki Beyaz Saray kaynağı, “Trump'ın Grönland'ı satın almaya niyetli olduğu haberi başta bazı danışmanlar tarafından kahkahalarla karşılansa da bazı danışmanları bu fikri ciddiye aldı” şekline konuştu.

Eski Nato Genel Sekreteri ve eski Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, Twitter hesabından ABD Başkanı’nın Grönland'ı almak istediği şeklindeki haberlere tepki gösterdi. Rasmussen, “1 Nisan şakası olmalı ama mevsimi de değil”  ifadelerini kullandı.


“Bunu gerçekten düşünüyorsa delirmiştir”

Danimarka Halk Partisi Dış İlişkiler Sözcüsü Soren Esbersen ise "Bunu gerçekten düşünüyorsa, bu delirdiğini gösteren nihai kanıt olur. Danimarka'nın 50 bin vatandaşını ABD'ye satacağını düşünmek saçma" dedi.

Truman da satın almak istemişti

Alaska’nın Rusya’dan satın alınmasının ardından Grönland Adası’nı satın almak isteyen ilk ABD Başkanı Trump değil. Eski ABD Başkanlarından Harry Truman da 1946'da Grönland'ı 100 milyon dolara satın almak istemiş ancak bu isteği Danimarka tarafından reddetmişti.

Danimarka 500 milyon dolarlık kaynak bulmakta zorlandığı için...

Wall Street Journal'a göre Donald Trump, bir yemekte Danimarka'nın özerk statüdeki adaya her yıl aktardığı 500 milyon dolarlık kaynağı bulmakta zorlandığını duyduktan sonra danışmanlarına konuyu araştırmaları yönünde talimat verdi.

“Trump, Alaska benzeri bir siyasi miras bırakmak istiyor”

Bazı çevreler, Trump’ın Grönland'ı satın alma fikrini Amerika'nın Alaska'yı 1867’de Rusya İmparatorluğu'ndan satın almasına benzetiyor ve ABD Başkanı'nın Rusya'dan Alaska'nın 7,2 milyon dolara satın alınması gibi bir siyasi miras bırakmak istediğini belirtiyor.

Danimarka ve Amerika arasında on yıllar önce imzalanan bir anlaşma gereği, ABD ordusunun Grönland'da Thule Hava Üssü bulunuyor. Bu yüzden Grönland Adası ABD için askeri açıdan stratejik bir konumda yer alıyor. ABD, Thule Hava Üssü'nü Kuzey Amerika'ya yönelik balistik füze tehdidine karşı kullanıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU