Cyntoia Brown'un "seks işçiliği"ni olduğu gibi adlandıralım: Apaçık çocuk istismarı

Seks ticaretindeki bir çocuk baştan aşağı mağdurdur. Fakat Cyntoia ve Emma Humphreys gibi kız çocukları genelde gözümüze çarpmaz

Cyntoia Brown 15 yıl hapis yattıktan sonra geçen hafta tahliye oldu (Twitter)

16 yaşındayken kendisine seks karşılığı para ödeyen adamı öldürdüğü için 2006'da 51 yıllık hapis cezasına çarptırılan Cyntoia Brown'un trajik vakasını ilk duyduğumda aklıma hemen Emma Humphreys gelmişti. Emma da 1985'te benzer koşullarda adam öldürmüştü.

Her iki kız da seks işçisiyken katlandıkları aşırı istismarın sebep olduğu şiddetli provokasyon ve zihinsel rahatsızlığın sonucu olarak cinayet işlemişti.

Brown Johnny Allen'ı 2004'te vurdu. Cinayet gecesi Allen, Cyntoia'yı alıp evine götürmüştü. Verdiği ifadede Brown seks esnasında Allen'ın bir silaha uzandığını zannettiğini, bu yüzden de tabancayla onu vurup parasını alarak kaçtığını söyledi.

Savunmaya göre Cyntoia, hayatı için endişelenen ve onu şiddet uygulayarak sindiren satıcısı “Kesik Boğaz"a eli boş dönmekten korkan bir seks amaçlı insan kaçakçılığı kurbanıydı. Savcılığa göreyse Cyntoia açgözlü bir fırsatçıydı. Sonunda Cyntoia cinayetten hüküm giymişti.

Cyntoia gibi Emma da dehşet veren bir tacizle büyümüş ve evden kaçmış bir çocukken fuhuşa zorlanmıştı. 13 yaşındayken sokakta fuhuş yapan Emma, Nottingham sokaklarında Trevor Armitage'la tanışmış, bir eve muhtaç olduğu için de onun yanına taşınmıştı.

Armitage Emma'ya tecavüz etmeye, onu dövmeye ve satmaya başladı. Kısa sürede Emma'nın hayatı cehennemden farksız hale geldi. Sonunda Emma, kendisini "grup seks"le tehdit etmesinin ardından adamı öldürdü. Cyntoia gibi o da sadece 16 yaşındaydı ama yine de birkaç ay sonra cinayetten hüküm giydi. Jüri, çocuk istismarı ve ihmalinin fuhuş için elverişli bir zemin oluşturduğunu ve kadın satıcılarıyla diğer avcıların Emma gibi kız çocuklarını hedef aldığını anlamaktan acizdi.

 

 

Emma'nın hükmünü bozmak için verilen üç yıllık amansız mücadelenin ardından Temmuz 1995'te Emma serbest bırakıldı. Emma nefsi müdafaa "suçundan" tam 10 yıl hapis yatmıştı. Ancak ömrü boyunca devam eden istismar ve hapisteki 10 yıl akli ve fiziki sağlığına büyük zarar vermişti. Nitekim üç yıl sonra Emma hayatını kaybetti.

Kampanyacılar davasını kamuoyunun dikkatine sunduğunda Cyntoia 10 yıldan uzun süredir hapisteydi. Çok geçmeden #FreeCyntoiaBrown (#CyntoiaBrownaÖzgürlük) etiketi Twitter'da en çok konuşulanlar arasına girdi. Kim Kardashian ve hatta kendisi de eskiden kadın ticareti yapan Snoop Dogg gibi ünlüler Cyntoia'nın serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Cyontia “Umudum, benim bulunduğum yerde olmaktan kaçınmaları için diğer genç kızlara yardım etmek” diyor. Emma da serbest bırakıldığında benzer bir şey söylemişti. Emma'nın ihtiyacı olan şey, ve seks işçiliğine yakalanan bütün kız çocuklarının bize ihtiyaç duydukları konu, durumu olduğu gibi adlandırmaktır: çocuk istismarı.

Bu dünyanın Cyntoialarının ve Emmalarının 18 yaşına bastıklarında basitçe bir "seçim"i yaşadıklarını iddia edenlere karşı çıkmamız gerekiyor. Fuhuş yanlısı bir örgüt son zamanlarda Cyntoia'dan bahsederken cinsel sömürü mağdurunun aksine “hayatta kalan seks işçisi” ifadesini kullandı ve bu tür genç kadınların "ajans"larına dayanabilmeleri için tutum değişikliği çağrısı yaptı.

Seks ticaretindeki bir çocuğun “ajansı” yoktur. O, cinsel istismar ve şiddet kurbanıdır. Cyntoia ve Emma gibi kız çocukları genelde hiç gözümüze çarpmaz. Onlar sıklıkla kendi canlarına kıyar, HIV'den ölür, satıcıları ve müşterileri tarafından öldürülür, ya da hapse düşerler. Onlara bir özen borcumuz var ve bu borcu ödemeye fuhuşun ne olduğunu söyleyerek başlamalıyız: gezegendeki en korkunç cinsel sömürü ve barbarlık formlarından biri.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU