İbrahim Anlaşmaları, Sullivan'ın Tel Aviv'deki görüşmelerinde konuşulan en önemli konulardan biri

ABD yönetimi bu anlaşmaların artırılması gerektiğini vurguladı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail hükümetine iki devletli çözümün ilerletilmesi gerektiğini vurguladı / Fotoğraf: AFP

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Tel Aviv'de İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmelerde İran'ın nükleer dosyasının ve Filistin dosyasının yanı sıra, İbrahim Anlaşmaları konusu da ön sırada yer aldı.

Bazıları, söz konusu görüşmelerin Başbakan Netanyahu ve koalisyonundaki aşırılık yanlıları Itamar Ben Gvir ve Bezalel Smotrich için kolay olmadığına dikkat çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sullivan, Netanyahu ile yaptığı görüşmede İran'ın nükleer programı ve bu programın sadece İsrail ve bölge için değil, tüm dünya için oluşturduğu tehlike hakkındaki raporları dinledi.

İsrail'in barış arzusunu vurgulayan Netanyahu, "Sizi ortak güvenlik meselelerinde ve barışın sağlanmasında sadık ortaklar olarak gördüğümüzü bilmelisiniz. Güvenliğimize ciddi meydan okumaların, aynı zamanda kapsamlı barış fırsatlarının kaydedildiği özel bir zamanda geldiniz. Birlikte çalışarak zorluklarla yüzleşebileceğimize, fırsatları kullanabileceğimize inanıyorum. Bu, olağanüstü ittifakımızı güçlendirecektir. Aynı zamanda bölgeyi ve tarihi de değiştirebilir" ifadelerini kullandı. 

İsrail'de radikal sağcı bir hükümetin kurulması, Filistinlilere ve bölgeye yönelik politikasının ne derece tehlikeli olduğunu ortaya çıkarmıştı.

İsrail ve Filistin ziyaretinde bulunan Sullivan'ın ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in de bu ayın sonunda bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

Ardından ise Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere Washington'a gidecek.


İbrahim Anlaşmaları'nın derinleştirilmesi 

ABD tarafı, bölge istikrarına katkıda bulunan İbrahim Anlaşmaları'nın genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ile Washington ve Tel Aviv'in güvenlik alanlarındaki özel ilişkilerinin pekiştirilmesi yollarını tartışan Sullivan, güvenlik, siyasi ve teknolojik işbirliği, aynı zamanda bölgedeki diğer ortaklarla diyalog yoluyla bölge istikrarı için bir fırsat niteliğindeki İbrahim Anlaşmaları'nın himaye edilmesi ve pekiştirilmesi için büyük çaba sarf edilmesi gerektiğine değindi. 

Sullivan ile Netanyahu bir araya gelmeden önce ise İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Thomas Nides, Ekip Başkanı Tzachi Braverman ve Beyaz Saray'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika İşlerinden Sorumlu Koordinatörü Brett McGurk iki tarafın ortak meselelerini tartışmak için kapsamlı bir toplantıda bir araya gelmişti. 

Misafiri huzurunda yaptığı açıklamada, İsrail'de hukuki ve siyasi tarafların Filistin'in uluslararası arenada İsrail'e karşı attığı adımlara yanıt vermek için özel bir dosya hazırladığına değinen Netanyahu, bu adımları İsrail'e karşı sert bir yanıt gerektiren kabul edilemez bir saldırı olarak değerlendirdi.

Filistin meselesinde ilerleme kaydedilmesi, mevcut İsrail hükümeti ile iki devletli çözümün ilerletilmesi yönündeki umudunu dile getiren ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Thomas Nides, "ABD politikası, iki devletli çözümü tamamen destekliyor. Vizyonumuz çok basit. İsrail'in güvenliğini tehlikeye atmadan iki devletli çözümü canlı tutmak, Filistinli sivilleri korumak istiyoruz. Bu çözümün İsrail'in güvenliği için iyi olduğuna her zaman inandık. İsrail'in güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir şey yapmayacağız" şeklinde konuştu.
 


İstihbarat raporları ve askeri raporlar

Söz konusu görüşmelerde İsrailli yetkililer, İsrail'in İran'a karşı uluslararası hareketliliği desteklediğini düşündüğü bazı askeri istihbarat raporlarını sundu.

Söz konusu raporların İran'ın nükleer faaliyetlerini ve Tahran'ın nükleer bombaya ulaşma çabalarını gösterdiği iddia ediliyor. Bir diğer raporlar ise İran'ın bölgedeki vekillerinin yeteneklerini geliştirmek için Suriye, Lübnan ve kuzey sınırlarındaki çabalarını doğruluyor. 

Sullivan'dan benzer raporların sunumunu dinleyen İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "İran'ın nükleer programını durdurmak için İsrail ve ABD arasında işbirliği gerekli. Entegre bir plan geliştiren bakanlığım, İran'ın nükleer tehdidini İsrail'den, Orta Doğu'dan ve genel olarak dünyadan uzaklaştırmak için çalışmaya devam edecek. İran'ın davranışlarını değiştirmenin yolu, İran'ın bir çıkarının bulunduğu her alanda yoğun, acil ve kapsamlı baskı uygulamaktan geçiyor" ifadelerine başvurdu. 


Online toplantı

Sullivan aynı zamanda Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi'nin yanısıra Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun Bin Zayed Âl-i Nahyan ve Bahreyn Ulusal Güvenlik Danışmanı Nasır bin Hamed Âli Halife ile online görüşme gerçekleştirdi.

Bölgedeki ortak çıkarların geliştirilmesine değinen yetkililer, İbrahim Anlaşmaları'nın derinleştirilmesi yönündeki bağlılıklarını teyit etti.

Ayrıca bölgede ortak çıkarları destekleme yönünde pratik adımlar atma önerisinde bulundu. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU