Tayland polisinden video yarışması: En kötü trafik kural ihlallerine 5'er bin liralık ödül

Tayland'da her yıl ortalama 22 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor

Arşiv: 10 Kasım 2022'de Bangkok'taki bir caddede kırmızı ışıkta bekleyen taksiler (AFP)

Ülkedeki "en iyi" (ya da en kötü) trafik ihlali videolarını paylaşanlara, Tayland polisi 10 bin baht (yaklaşık 5 bin 405 TL) kadar para ödülü teklif ediyor.

Tayland Polisi, her yıl düzenlenen 7 günlük Yeni Yıl Yol Güvenliği Kampanyası'na çarşamba günü başladı. Nakit ödüllerin amacı Tayland'da yol güvenliğini teşvik etmek. Geçen yıl 29 Aralık ile 4 Ocak arasında ülke çapındaki 2 bin 707 trafik kazasında 333 kişi hayatını kaybetmiş ve 2 bin 672 kişi yaralanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayland'da her yıl ortalama 22 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor.

Emniyet Genel Müdürü Damrongsak Kittiprapas kampanyayı başlatırken gazetecilere verdiği demeçte, yeni yıl döneminde yaklaşık 7,3 milyon aracın yollarda seyahat etmesinin beklendiğini söyledi.

Bangkok Post'un haberine göre Kittiprapas, 29 Aralık - 4 Ocak Yol Güvenliği Kampanyası'nı polis merkezinin yöneteceğini ve bu süre zarfında trafik kurallarının harfiyen uygulanması için ülke çapında yaklaşık 50 bin polisin görevlendirileceğini de ekledi.

Emniyet Genel Müdürü bu 7 günde, Bangkok'tan çıkışların çarşamba ve perşembe günü zirve yapacağını, dönüş yolculuklarınınsa gelecek pazartesi ve salı günü en yüksek seviyede olacağını söyledi.

Polisin hız sınırlarını harfiyen uygulayacağını belirten Kittiprapas, alkol etkisi altındaki ve emniyet kemerini bağlamayan sürücülerle kask takmayan motosikletçileri hedef alacağını ifade etti.

Kittiprapas hızın ve alkollü araç kullanmanın Tayland'daki trafik kazalarının her zaman en yaygın nedenleri olduğunu da sözlerine ekledi.

Polis halktan 29 Aralık ile 4 Ocak arasındaki 7 günde gerçekleşen trafik ihlallerinin videolarını göndermelerini istedi. Ardından yetkililerin seçeceği en iyi 7 videonun her biri ödül olarak 10 bin baht alacak.

Öte yandan bu kampanya sosyal medyada eleştirilere de neden oldu. Bazıları, Tayland polisinin bu girişiminin bazı kişilerin yollarda kasten tehlikeli hareketler yapmasına yol açarak daha fazla zarara neden olacağını söyledi.

Ancak Tayland'ın Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Çalışmaları Enstitüsü Genel Müdürü Mark Ritchie, The Guardian'a, bu girişimin sevilebileceğini düşündüğünü söyledi.

Tayland kültüründe "sanuk" yani eğlence değerli olduğundan bu, farkındalık yaratmak için epey zekice bir yol.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU