Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu'nda ortak mesaj: Kaybedilen vakti telafi etmeliyiz

"Ticaret hacmi 10 milyar dolar yetmez, 30 milyar dolar beklentimiz var"

Fotoğraf: Independent Türkçe / Burak Ütücü

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı El Falih, Türkiye'ye resmi ziyareti kapsamında İstanbul'daki Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu'na katıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile birlikte forumun açılış konuşmacılarından olan Suudi Bakan El Falih, "İleriye dönük yolculuğumuzda buluşmak adına bu toplantı çok önemli" dedi.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın bölgenin iki büyük ekonomisini temsil ettiğini ifade eden El Falih, "Kaybedilen vakti yeniden kazanmalıyız. İki ülkenin hedefleri arasında ekonomi ve ticari anlamda sinerji söz konusu. Ulusal yatırım stratejimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Cesur ve cüretkar olmalıyız" dedi.

Enerji, teknoloji, inşaat, gıda, biyokimya ve maden ürünleri konusunda işbirliği mesajı veren Suudi bakan, savunma sanayinin de karşılıklı olarak gözetildiğini belirtip Suudi Arabistan'ın 3,3 trilyon dolar hacmindeki 2030 vizyonu yatırım stratejisini anımsattı:

Pandeminin ardından inşaat sektörünün Türkiye'de büyümesi bekleniyor. Aynı şekilde konut sektörünün de yüzde 8'lik sağlıklı bir büyümeye gitmesi bekleniyor. 2030'a kadar 1 trilyon doların üzerinde proje geliştirme imkanı söz konusu. Suudi Arabistan, inşaat konusunda yatırım yapmak isteyen mütteahhitlere her türlü desteği vermekten mutluluk duyacaktır.

"Türk ilaç sektörü Suudi Arabistan'da büyüyebilir" 

İstanbul'da düzenlenen foruma ülkesi adına yaklaşık 100 yatırımcı ve iş insanının katıldığını ifade eden Suudi Arabistan Yatırım Bakanı El Falih, Suudi Arabistan'ın halihazırdaki ilaç sektörünün ihtiyaçların yalnızca 3'te 1'ini karşıladığını anımsatıp Türkiye'nin biyoteknoloji sektöründeki yatırımlarının dikkat çekici olduğunu belirtip "Suudi Arabistan'da genişleme fırsatı var" tespitinde bulundu.

df9f7593-a425-49a7-bd4e-7b83c9fd8969.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe / Burak Ütücü

 

Hazine Bakanı Nebati'den Arapça karşılama

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Arapça başladığı konuşmasında bakandan "Dostum" diye bahsedip "Suudi kardeşlerimi sevgi ve hasretle selamlıyorum" mesajı verdi.

Küresel ekonomik kriz vurgusu yapan Nebati, Turkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı süresince takındığı diplomatik tutumu, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan hareketle izah etti. Türkiye Ekonomik Modeli'ni hayata geçişinin birinci yılında programın amacının dış finansman ihtiyacını azaltmak olduğunu söyledi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasıyla ise Türkiye'nin kur hareketlerinden korunduğunu öne sürdü.

Nebati: Bizi çalıştırın, çalışın, birlikte çalışalım 

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Ankara ve Riyad ilişkilerinde finans sektörünün en önemli kısmı teşkil ettiğini belirtip ticaret hacminin artilmasi gerektiğine yönelik konuştu: 

2021'deki iki ülke arasındaki 3,7 milyar dolarlık ticaret hacmi 2022'de 4,2 milyar dolara çıktı. 4 yıllık boşluğu kapatmak için daha fazla çalışmamız lazım. Gideceğiz, geleceğiz karşılıklı olarak. Bu resmi toplantılar haricinde de; beklemeksizin işlemleri daha hızlı hale getirmek için efor sarfetmemiz lazım. Bizim taraftan herhangi bir sıkıntı olmayacak. Sayın Prens'in iradesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güçlü duruşu ile ilişkiler mükemmel hale gelmiş durumda. Bu irade ve duruşu hiç kimse zedeleyemez. Bu ilişkilerin somut çıktılarını bir an önce oraya koymamız lazım. Bu duruşla kısa sürede 10 milyar dolara çıkar. Ama yeter mi? Yetmez. Eğer biz bununla sınırlıysak bu gibi toplantıları hiç yapmayalim. Çalışın, çalıştırın bizi, çalışalım hep beraber. Eğer sizin 2030 hedefleriniz varsa iki ülke ticaret hacminde 30 milyar doları bir an önce görmemiz lazım. Bu forum, işte bunun kapısını açacaktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Nebati'den "Kızılelma" daveti

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinde savunma sanayinin önemine dikkat çeken Nebati, Türkiye'nin ileri teknoloji savunma ürünleri geliştirdiğini belirtip Baykar'ın ilk uçuşunu bu ay başı gerçekleştirdiği turbofan motorlu insansız savaş uçağı Kızılelma'yı hatırlattı: 

Kızılelmamız var. Sayın Bakan tavsiye ederim. Ekibinizle birlikte fırsatınız varsa bizzat yerinde görmeniz gerek, size bu uçağı göstermek isteriz. Kızıl Elma büyük bir gurur abidesi. TOGG, ileri teknolojide attığımız adımların kanıtı. O da önemli. 

fb2614fe-ac25-4c40-81ba-7ecd332288ad.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe / Burak Ütücü​​​​​​​

 

DEİK Başkanı Olpak: Eylemler sözlerden önemlidir 

Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu açılış konuşmasını gerçekleştiren DEİK Baskani Nail Olpak da bakanlar gibi iki ülke ilişkilerindeki 4 yıllık açığın kapatılması gerektiğini söyledi.

Olpak, 24 Haziran'da Riyad'daki temaslara atıfta bulunarak "Suudi Arabistan'ın 3,3 trilyon dolarlık ulusal yatırım stratejisi bağlamında ilişkilerinin tazeleneceği yönünde izlenim edindik" diye konuştu.

19-21 Mart'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya gelineceğini ifade eden DEİK Başkanı Olpak konuşmasını "Eylemler sözlerden daha önemlidir" Arap atasözüyle tamamlayarak iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde mesaj verdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU