Doktorlar uyardı: Kovid-19 diğer virüslerin de davranışlarını etkiliyor

Atlanan aşılar ve evde daha uzun süre vakit geçirmek virüslerin yayılmasını etkiliyor

(Reuters)

Doktorlar, sadece ABD'de 1 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açmasının yanı sıra Kovid-19'un diğer yaygın ve dikkat çekmeyen hastalıkların nüfus üzerindeki tesirini de etkilediği uyarısında bulunuyor.

Örneğin Connecticut'taki Yale New Haven Çocuk Hastanesi'ndeki doktorlar Kovid-19 vakalarının yanı sıra adenovirüs, rinovirüs, respiratuvar sinsisyal virüs (RSV), insan metapnömovirüsü, grip ve parainfluenza vakalarından mustarip hasta akını yaşandığını bildiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yale'da enfeksiyon kontrolü uzmanı ve pediatri doçenti olan Thomas Murray, The Washington Post'a, "Bu, yılın hiçbir zamanı için alışıldık bir durum değil. Mayıs ve haziran içinse kesinlikle alışıldık değil" dedi.

Örneğin rinovirüs, insanları nadiren hastaneye gitmek zorunda bırakırken, Omicron varyantının baş gösterdiği ocakta azalmaya başlar gibi görünen grip de zamansız bir şekilde yeniden canlandı.

Bunun öncesindeki 2020 ve 2021 grip mevsimleri, ölüm ve hastaneye yatış bakımından kayıtlardaki en hafif dönemler arasındaydı.

Yale'dan bir başka tıp uzmanı Dr. Scott Roberts da bu ay yaptığı açıklamada "ABD'de hazirana kadar uzayan bir grip mevsimi hiç görmemiştik" dedi.

Kovid'in bunda çok büyük etkisi olduğu açık. Artık insanlar maskesizken ve mekanlar da açılmışken, virüslerin daha önce olmadığı kadar tuhaf şekillerde davrandığını görüyoruz.

Virüsler yaz aylarında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabiliyor çünkü birçok kimse, hastalıkların tipik olarak yayıldığı kış mevsimindeki Kovid-19 fırlamaları sırasında evde kalmıştı.

Maymun çiçeği ve tüberküloz gibi diğer hastalıklar da halk sağlığı kaynaklarının çoğu Kovid-19'u izlemeye adanmış olduğundan sessizce yayılmış olabilir.

ABD'nin Washington eyaleti son 20 yılın en kötü tüberküloz dalgasını yaşarken, Dünya Sağlık Örgütü de haziran başında maymun çiçeğinin "aylardır veya muhtemelen birkaç yıldır" topluluklar içinde yayılıyor olabileceği uyarısını yapmıştı.

Doktorlar ayrıca çeşitli virüslerin, son yıllarda birinci basamak bakım ve Kovid-19 harici düzenli aşıları kaçırdıkları için çocuklarda hızlı artış gösteriyor olabileceği uyarısında da bulunuyor.

Delaware Üniversitesi'nden epidemiyoloji profesörü Jennifer Horney, CNBC'ye "Kovid-19 pandemisi sırasında, çocukluk çağı aşıları da dahil birinci basamak bakıma erişim birçok çocuk için mümkün değildi" diye konuştu.

Bu hastalıklardaki artışları önlemek için küresel çapta telafi aşısı kampanyalarına ihtiyaç var.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU