CDC açıklayıp geri çekti: Maymun çiçeği de havadan bulaşabiliyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin kılavuzunda kısa süreliğine yaptığı değişiklik, bu virüsün de koronavirüs gibi aerosol yoluyla bulaşabileceğini ortaya koydu

Maske, Kovid-19 pandemisiyle beraber dünyanın dört köşesinde zorunlu olmuştu (Reuters)

ABD'nin en yetkili sağlık kurumlarından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) geçen hafta maymun çiçeği virüsünden korunmak isteyen gezginlere yönelik kılavuzunu güncelledi. Tavsiyelerden biri şuydu:

Maske takın. Maske takmak aralarında maymun çiçeği virüsünün de bulunduğu pek çok hastalıktan sizi korur.

Pazartesi gecesi bu tavsiye silindi. CDC, ertesi gün yaptığı açıklamada kafa karışıklığı yarattığı için bu tavsiyenin silindiğini belirtse de, bu virüsün yayıldığı ülkelerde ev içi temasta bulunan kişilerin, sağlık çalışanlarının ve bu virüsü kapmış hastalarla yakın temastakilerin maske takmasının iyi bir fikir olduğu görüşünde. Kurum, sitesindeki başka bir yerde bu tavsiyeleri aktarmaya devam ediyor. 

Bu açıklamaları haberleştiren New York Times, maymun çiçeği salgınının az konuşulan taraflarından birinin, virüsün kısa mesafede havadan da geçmesi olduğunu bildirdi. Uzmanlar bu bulaşma yolunun salgın rakamlarının yüzde kaçından sorumlu olduğunu bilmeseler de "Küçük bir oran" diyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki salgınlarda hastaların çoğu enfekte olmuş kişi ya da hayvanlarla yakın temasta bulunmuştu. Bazı vakalarınsa havadan bulaşma dışında bir açıklaması yoktu.

Maymun çiçeğinin aynı ailedeki çiçek virüsüne benzer özellikler gösterdiği varsayılıyor. 2012'de konuyla ilgili bir araştırma yayımlayan Dr. Donald Milton, pek çok vakanın sebebinin havadan bulaşma olduğunu bildirmişti.

1947'de New York'ta ve 1970'te Almanya'da görülen çiçek salgınlarındaki bazı vakaların sadece bu nedenle açıklanabileceği tıp literatüründe ortaya kondu.  

Ayrıca 2017'de Nijerya'da görülen maymun çiçeği salgınında, hapishanedeki hastalarla doğrudan temasta hiç bulunmayan iki sağlık çalışanına da virüsün bulaştığı görüldü. 

İlk vakanın bildirildiği 13 Mayıs'tan bu yana 31 ülkede bini aşkın kişiye maymun çiçeği teşhisi kondu. En az bin vaka daha inceleme altında.

CDC, Kovid-19'un havadan bulaşması konusundaki bir kılavuzu Eylül 2020'de yayımlasa da sonra geri çekmişti. Kurum, Mayıs 2021'de koronavitüs için “havada dakikalarca ya da saatlerce kalabilir” demişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU