Sudan’da taraflar yeniden müzakere masasında

ABD Başkanı Trump’ın Sudan Özel Elçisi Donald E. Booth, Sudan'daki geçiş süreci düzenlemeleri konusunda yardım etmeye kararlı olduklarını söyledi

Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan / Fotoğraf: SUNA

ABD, Sudan’daki tarafların anlaşmaya varması ve uluslararası toplumun destekleyeceği bir çözüm bulunması için çalışma sözü verdi. Sudan’da anayasa taslağı üzerindeki ihtilaflar nedeniyle oluşan anlaşmazlığın ardından bugün tarafların yeniden müzakere masasına oturması bekleniyor.

ABD Başkanı Trump’ın Sudan Özel Elçisi Donald E. Booth, Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Abdulfettah el-Burhan ile yaptığı görüşmede ülkesinin Sudanlılara geçiş süreci düzenlemeleri konusunda yardım etmeye kararlı olduğunu söyledi.

AGK medyasına göre görüşmede, AGK ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) arasında devam eden ve sivil bir lider ile geçici hükümetin kurulması konusu gündeme geldi. Booth, Sudanlıların uzun süre bekledikleri sivil bir başbakan liderliğinde geçici hükümet kurma hayallerine yaklaştıklarını belirtti.

Trump’ın Sudan Özel Elçisi’nin geçiş süreci düzenlemeleri için ülkedeki tüm taraflarla görüşmesi bekleniyor. Sudan Resmi Haber Ajansı SUNA, Booth’un Abdulfettah el-Burhan ile görüşmesinin iyi ve verimli geçtiğini aktardı. Sudanlıların hayallerini gerçekleştireceklerine dair iyimser olduklarını belirtti.

AGK ile ÖDBG bugün müzakere masasına yeniden geri dönüyor. Daha önceki görüşmeler, taraflarca sunulan anayasa metni konusunda yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı sonuçsuz kalmıştı. ÖDBG, anayasa metnine askerlere mutlak dokunulmazlık sağladığı için karşı çıkıyordu.

ÖDBG’nin kurucu ortakları AGK ile masaya oturmadan önce, belge üzerinde ortak bir tutuma ulaşmak için aralarında toplantılar düzenledi.

Afrikalı arabuluculara göre cumartesi günü atılacak imzalar önce pazar, ardından da salı gününe ertelendi.

Hızlı Destek Güçleri, oturma eyleminin dağıtılması için gerçekleştirilen müdahale ile ilgili 59 görüntü üreten bir şahsın tutuklandığını duyurdu. Soruşturmanın etkilenmemesi için tutuklanan şahsın kimliğinin şimdilik açıklanmayacağını belirtti.

Hızlı Destek Güçleri sözcüsü Cemal Cuma, eski rejimin adamlarını imaj çarpıtmaya çalışmakla suçladı. AGK sözcüsü Hamideti de kendisine bağlı Hızlı Destek Kuvvetleri’nin Sudan ordusunun bir parçası olduğunu belirttiği açıklamasında silahlı kuvvetler ile Hızlı Destek Güçleri arasına fitne sokulmaya çalışıldığını vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU