Sevgili erkekler, lütfen kadınlara "hormonal" demeyi bırakın

Vücutları bizimkilerden çok daha az değişim geçiren kişiler, yani genellikle erkekler, kadınları çok sık değersiz hissettiriyor

Kız çocuklarına ve genç kadınlara doğum kontrolüyle ilgisiz bir dizi sorun için düzenli olarak doğum kontrol hapı veriliyor (Unsplash)

Şimdi, mesele şu ki kadınlar hormonaldir. Ama erkekler de öyle. Hormonlar olmasaydı, kesinlikle işleyemezdik. Bir hormonun basit tanımı şudur: Bir organizmada belirli hücreleri veya dokuları harekete geçirmek için üretilen düzenleyici bir madde.

Elbette, belirli işlevlere yardımcı olan farklı cinsiyet hormonlarına sahibiz. Kadın cinsiyet hormonları östrojen ve progesterondur, erkekler içinse ana hormon testosterondur. Ama hepimizde hepsi var, yalnızca miktarları değişiyor.

Öyleyse, bilim dersini aradan çıkardığımıza göre, bir kadına "hormonal" demek, özünde doğru olsa da, neden sorunludur? Yani, çoğu zaman "hormonal", "dengesiz kadın" için bir koddur, dolayısıyla doğru kullanıldığında bile hoş değildir.

Geçen yıl doğum yaptım ve bebeğimi 6 aydan uzun süre emzirdim. Hormonlarım, beklendiği üzere, doğumdan sonra dengelenmeye çalışırken kontrolden çıkmıştı. Bu durum süt uyarıcı hormonlarla birbirine ters düşüyordu. Gerçekten de hormonaldim. Ama bunu (kadın) bir arkadaşıma aktardığımda... dehşete kapıldı:

Ijeeee, hormonal mi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sözcük o kadar olumsuz hale geldi ki diğer kadınlar tarafından doğru bağlamda kullanılsa bile kadınlar da burun kıvırıyor. Bir hakarete dönüştü. Ve kadınlarla alakalı meselelerde dilin utanç verici kötü kullanımının birçok örneğindeki gibi, erkekleri suçluyorum.

Bilimsel açıdan "kadın" olarak kategorize edilen çoğumuz, yaşamımız boyunca bilimsel açıdan "erkek" olarak kategorize edilenlerin asla gerçekten anlayamayacağı birkaç hormonal değişiklikten geçer.

Şahsen, kadın olmayı seviyorum ama gerçek şu ki bu çok zor bir iş. Çoğu kişi için her ay regl demek, kimilerinde o kadar düzenli değil. Memeler, seks, hamilelik (eğer hamile kalma seçeneğini seçersek/bu seçeneğe sahipsek) ve beraberinde getirdiği değişiklikler, öncekilerden farklı olabilecek yeni regl dönemleri, kürtaj, menopoz ve çok daha fazlası.

Vücutları bizimkilerden çok daha az değişim geçiren kişiler, yani genellikle erkekler, kadınları çok sık değersiz hissettiriyor.

Bu "hormonal" kelimesiyle ilgili olsa da aynı zamanda "regl döneminde misin?", "sevişmesi gerekiyor", "öf, muhtemelen değişim döneminde" ifadelerini de temsil ediyor; erkeklerin geçerli tepkilerimizi ve duygularımızı baltalamak için kullandığı ifadeler.

Evet, regl olan ya da menopoza giren bir kadın hormon dalgalanmalarının olduğu bir dönemden geçiyordur ama bu akıl sağlığını tamamen kaybettiği anlamına mı geliyor? Hormonal değişiklikler her kadını farklı etkiler ve bir kişinin aklını kaybetmesine neden olduğunu veya sözlerine, davranışlarına ve karakterlerine güvenilmez hale getirdiğini varsaymak gülünç.

Bu terimi ciddiyetten uzak ve bu kadar olumsuz bir şekilde kullanmanın kalıcı etkilerini düşündüğümüzde, köklü değişimin gerektiği açık. Bir kadının duygularını ve davranışlarını "hormonal" diyerek reddetmek onu "deli" veya "dengesiz" olarak yaftalanmak korkusuyla yaşamaya itip mahcup ve güvensiz bırakabilir.

Bir kadının hormonal ihtiyaçlarının ve sağlığının önemsiz görülerek reddedilmesinin talihsiz derecede yaygın bir örneği doğum kontrol haplarıdır. Sivilce, ağır regl dönemleri ve kilo kontrolü dahil olmak üzere doğum kontrolüyle ilgisiz birçok sorun için kız çocuklarına ve genç kadınlara düzenli olarak doğum kontrol hapı veriliyor.

İsmini vermek istemeyen bir kadın, eski erkek arkadaşının onda sağlığı üzerinde zincirleme etkiler bırakan kalıcı güven sorunlarına neden olduğunu anlattı.

23 yaşında falandım ve doğum kontrol hapı kullanmayı bırakmak istiyordum. Üç ya da 4 aylığına bıraktım ve gerçekten de hormonaldim çünkü hormonlarım dengelenmek zorundaydı. Ama bunu anlayamadım.

Sonra [eski erkek arkadaşım] 'İlaca tekrar başlaman gerekiyor, sen delisin. Eğer başlamazsan, seninle olamam' dedi, ben de tekrar başladım. Üç yıl önce bırakmak istemiştim ama yine 'deli' olurum diye korktum. Sonunda cesaretimi topladım, şimdi 4 aydır hap kullanmıyorum ve harika hissediyorum.

Vücudumuzun geçirdiği, hormonlarımızın sebep olduğu ya da desteklediği değişiklikler saygı ve kabul görmeli, bunlar kurcalanmamalı, ilaçlarla maskelenmemeli veya bunlarla alay edilmemeli. Vücutlarımız güçlü.

Bu nedenle, erkekler, sizden kadınlara "hormonal" demeyi bırakmanızı istiyoruz, hayır, istirham ediyoruz.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU