Johnny Depp neden körü körüne savunuluyor, size anlatayım

Bir avukat olarak, faillerinin onlara yaptıklarını dile getirmeye cüret eden birçok aile içi istismar mağduruna "iftira" davası açıldığını görüyorum. Bu esnada dünya ise "gerçek mağdurun" onlar olup olmadığını sorguluyor

(AP)

Gönülçelenken kötü çocuğa dönenler arasında, herkesin Hollywood'da en sevdiği isim olan Johnny Depp, mahkemede "Madem ödü kopuyordu, neden ayrılmadı?" diye sordu.

Elbette, Washington Post için 2018'de yazdığı yazı nedeniyle ABD'de aleyhine iftira davası açtığı eski eşi Amber Heard'den bahsediyordu. Aktris, ifadesi sırasında Depp'i fiziksel ve cinsel istismarla suçluyordu.

Depp'in bu sözü tanıdık geliyorsa, bu zaten öyle olmasından kaynaklanıyor: Hayatta kalanlar, mağdurların aileleri ve aile içi istismara karşı kampanyalar düzenleyenler, toplumun suçu bu şekilde mağdura atan klişeler kullanmasına son vermek için yorulmaksızın çalışıyor. Kadına neden istismardan kaçmadığını sormak yerine, erkeğe en başta onu neden istismar ettiğini sorsanıza. Başlangıç için bu iyi bir konum olacaktır.

İstismarcı bir ilişkiden kaçmak, mağdurlar için en tehlikeli anlardan biridir. Sırf ilişkinin bitiyor olması, istismarın da bittiği anlamına gelmez. Ayrılık sonrasındaki baskıcı ve kontrolcü davranış, benim karşılaştığım en sinsi ve yıpratıcı istismar biçimlerinden biri.

Depp, Londra'daki Yüksek Mahkeme'de 2020'de görülen iftira davasını kaybetmişti. Orada ona güller atan, öpücükler yollayan ve onu destekleyen pankartlar taşıyan sevgi dolu hayranlarınca karşılanmıştı. Güvenlikten geçtikten sonra yanında durmuştum, bana gülümsemişti ve ben de ona karşı olabilecek en sert bakışımı takınmıştım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra yargıç, Depp'in Heard'e fiziksel saldırıda bulunduğuna (kafa atmak, saçlarının bir kısmını koparmak ve boğazını sıkmak da dahil) karar verirken Heard'ün ölmekten korktuğunu belirtmişti. İddiaya göre Depp, arkadaşı Paul Bettany'ye gönderdiği mesajda Heard'ü yakmakla ve "öldüğünden emin olmak için de yanmış cesedini s**mekle" tehdit etmişti.

Görünen o ki Depp, daha iyi bir sonuç elde etmeyi umarak Heard'ü ABD'de ikinci bir sansasyonel duruşmadan geçiriyor. Heard'e karşı muazzam boyutta, 50 milyonluk dolarlık bir dava açtı: Bu, bana ciddi bir mali kontrol gibi görünüyor.

Hem İngiltere hem de ABD'deki davaların temelinde, Heard'ün maruz kaldığını söylediği istismara dair ses çıkarmasını engellemek yatıyor. Faillerinin onlara yaptıklarını dile getirmeye cüret eden birçok aile içi istismar mağduruna "iftira" davası açıldığını görüyorum.

Dünya Heard'ü yargılayarak "gerçek mağdurun" o olup olmadığını sorguluyor. Onun mağdura benzer bir yanı var mı? Mağdur gibi konuşuyor mu? Mağdur gibi ağlıyor mu?

Depp'in fail olup olmadığını soran, her hareketinde onu yargılayan manşetler nerede? Mahkemede özel önlemler alınmıyor: Depp orada sırıtarak otururken Heard istismar ve travmasını yeniden yaşıyor.

Bir piyon olarak kullanılan Depp'in avukatı, dünyanın eğlenmesi için Heard'ü yeniden mağdur eden bir silah işlevi görüyor. Mahkeme, bir failin istismarını ve kontrolünü sürdürmesinin aracı haline geldi. Bu durum mağdurlara nasıl bir mesaj gönderiyor; parası, şöhreti, yaralarının fotoğrafları ve onlara zarar verme tehditlerinin mesajları olmayan mağdurlara? Adalet sisteminin kendilerine nasıl muamele göstereceğini düşünüyorlardır?
 


Mahkemeden Heard'ü "anormal", "akıl sağlığı bozuk" ve "deli" olarak hastalıklı göstermesi isteniyor. Psikologlar, mağdurların aile içi şiddetin yol açtığı travmadan mustarip olduğunu anlamaktansa, beklenenden de sık bir şekilde bu şiddetin mağdurlarını "histrionik ve borderline kişilik bozukluklarına sahip" gibi cinsiyetçi tanılarla yaftalıyor. Heard de istisna değil.

Psikolog Dr. Curry, Heard'de iki farklı kişilik bozukluğu olabileceğini öne sürerken, Dr. Hughes da ona travma sonrası stres bozukluğu teşhisi koydu. Ama Depp'in durumu neden hastalıklı olarak görülmüyor? Onun akıl sağlığı teşhisi nerede?

Ne de olsa o, istismarcı davranışını kendini "canavar" diye tanımlayarak açıklayan bir adam. Heard'ün akıl sağlığına dair yorumlar yapan her manşet, hem akıl sağlığı sorunları yaşayan kişileri yaftalamış oluyor, hem de aynı zamanda öne çıkan kurbanların inanılırlığını sarsıyor.

Depp'in ekibi Heard'ü çapraz sorguya alacak. Nasıl geçeceğini size şimdiden anlatabilirim çünkü mahkeme salonlarında her gün bunu görüyorum:

Neden hayır demediniz? Ne kadar sarhoştunuz? Onu kışkırttınız. İstismarcı olan sizdiniz. Suç sizin.

Bu sorular mağduru suçlarken, faili de görünmez kılıyor. Fazlasıyla etkili ve inandırıcı olmayı sürdüren bir taktik bu çünkü istismarın nasıl işlediğine dair bize öğretilen tüm o mitlerden faydalanıyor. Heard yalan söylüyor, Depp ise bir kahraman.

Böylece, Twitter'da "AmberHeardIsALiar" (Amber Heard Bir Yalancı) gibi etiketlerin trendlere girdiğini görünce, kadın düşmanlığının toplumumuzda ne kadar derinlere işlediğini fark ediyorum. Depp'in Heard'e istismarda bulunduğunu kanıtlayan bir Yüksek Mahkeme kararı olması önemli değil, dünya Depp'in Heard'e kamuoyu önünde fiziksel olarak saldırdığını izlese de bu önem arz etmeyecekti, birileri yine Depp'i desteklerdi. Neden o kanunların üstünde ki?

Depp maskülenliğin tanımı diye mi? Her erkek bir noktada onun gibi olmak istemiştir. Sahip olduğu tüm şöhret, ihtişam, para ve güçle Depp bile aile içi istismar faili olabiliyorsa; bu, erkeklere herkesin şiddet faili olabileceğine dair güçlü bir mesaj verir. Herkes gözden düşebilir, siz bile.

Ama aynı zamanda bu, daha kötü niyetli bir şeyin de habercisi: Toplumumuz aile içi istismarı umursamıyor. "Adam ona tokat atmışsa ne olmuş yani? Kadın bunu hak etmiş." Depp bunun "karşılıklı istismar" olduğunu belirtmişti. Bize incelikle şu söyleniyordu: Depp, Heard'ü istismar etmiş olsa bile, bizim ona himpati (yani kadınları istismar eden güçlü erkeklere yönelik uygunsuz sempati) duymamız gerekiyor.

Bize, bu adamların hayatının kadınlara karşı işledikleri suçlar sebebiyle kaymaması çünkü kadınların buna değmeyeceği öğretildi. Ataerkil toplumumuz bunu ayakta tutarken, Depp'i faillerle empati kurmaya ve kurbanların kulağını çekmeye devam etmek için kullanıyor.

Birkaçını anmak gerekirse, bunu Weinstein, Spacey, Louis C.K. ve Brett Kavanaugh ile de gördük. Eşini döven biri olduğunu gösteren kanıtlara rağmen Depp, halkın desteğini kazanan ilk erkek değil ve sonuncusu da olmayacak.

Dr. Charlotte Proudman, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet üzerine uzmanlaşan bir duruşma avukatıdır ve Cambridge'deki Queens' College'ta kıdemsiz araştırma görevlisidir

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU