Cumhur İttifakı'nın seçim manifestosu: Yeni anayasa

Cumhur İttifakı'nın yeni anayasa çalışmalarında "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"nin aksayan yönlerine ilişkin düzenlemelerin de yer alması bekleniyor

AK Parti ve MHP'nin ortak anayasa teklifinin, 2023 seçimleri öncesinde muhalefetin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem teklifine karşı bir "seçim manifestosu" olarak kamuoyuna açıklanacağı belirtiliyor / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 154. kuruluş yıldönümü etkinliğinde yaptığı açıklamada, "Milletimizi, ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üflediği darbe mahsulü mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir" demişti. Erdoğan'ın açıklamaları sonrası bir süredir rafa kalkan "yeni anayasa" tartışmaları yeniden alevlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, AK Parti ve MHP'nin hazırlıkları süren ve mevcut sistemin özünü bozmayacak bazı revizyonlar içermesi beklenen ortak anayasa teklifinin, 2023 seçimleri öncesinde muhalefetin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem teklifine karşı bir "seçim manifestosu" olarak kamuoyuna açıklanacağı belirtiliyor.

Sistemin aksayan yönleri düzeltilecek

Cumhur İttifakı'nın yeni anayasa çalışmalarında "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"nin aksayan yönlerine ilişkin düzenlemelerin de yer alması bekleniyor. Bu kapsamda en öne çıkan başlık Meclis'in denetim yetkilerinin artırılması.

Cumhur İttifakı kulislerinde, "Cumhur İttifakı olarak seçim öncesinde bir metin üzerinde mutabık kalacağız ve bunu vatandaşa anlatacağız. Seçmenin de elinde seçime giderken somut bir veri olacak" yorumları yapılıyor.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU