Kılıçdaroğlu: 6 benzemez değil, demokrasi konusunda birbirimize benziyoruz

"Hepimizde memleket, yurt sevgisi var. Ne var yani; her birimizin görüşü farklı olabilir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde muhtarlarla buluştu. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusundan uzlaşan altı siyasi parti için bazı kesimlerce yapılan "altı benzemez" nitelemesine de yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Altımız da benziyoruz, demokrasi konusunda birbirimize benziyoruz. Hepimiz demokrasi, insan hakları istiyoruz. Hepimizde memleket, yurt sevgisi var. Ne var yani; her birimizin görüşü farklı olabilir" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhtarlığın demokrasi açısından önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, CHP olarak muhtar dernekleri ile istişare yaparak Muhtarlık Kanunu Teklifi hazırladıklarını, ancak bu teklifin iktidar tarafından TBMM'de reddedildiğini söyledi.

CHP iktidarında Muhtarlık Kanunu'nu çıkaracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, muhtarların yaşadığı sorunlara ilişkin çözüm önerilerini anlattı.

"CHP açısından iki konu kırmızı çizgidir; Biri bayrak, biri vatan"

İki konunun CHP açısından kırmızı çizgi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Biri bayrak, biri vatan. Onun dışında hepimiz kardeşiz. Bayrağa ve vatana sahip çıktığımız sürece hiçbir meselemiz yok. Ayrıştırarak, bölerek, kavga ettirerek toplum bir yere gitmez" diye konuştu.

muhtarlar1.jpg
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, toplantıya katılan muhtrlarla hatıra fotoğrafı çektirdi / Fotoğraf: CHP

 

"Esnafa yapılan pandemi yardımı vergiye tabi, tefeciye ödenen faiz vergi dışı"

Pandemide 1 milyon 384 bin esnafa 4 milyar 622 milyon lira karşılıksız yardım yapıldığını ve bu yardımın vergiye tabi tutulduğunu belirten CHP lideri, kur korumalı mevduat faizi gelirinin ise vergiden muaf tutulduğunu belirterek şöyle konuştu:

Tefeciye faiz vereceksiniz, vergiye tabi tutmayacaksın; esnafa vereceksin 4 milyar TL bir yardım, onu da vergiye tabi tutacaksınız. Vergiye tabi tutmadıkları para ne kadar? 14 milyar TL. 14 milyar TL’yi bir avuç insana veriyorsun, sıfır vergi. Veriyorsun 1 milyon 384 bin esnafa 4 milyar TL, ‘Ben bunu vergiye tabi tutacağım’ diyorsun. 14 milyarı tutmuyorsun, 4 milyarı vergiye tabi tutuyorsun. Ben sizin vicdanınıza sesleniyorum. Devlet böyle mi yönetilir?

"Günlük yaşıyorlar, bir devlet günlük yaşamaz"

Peş peşe gelen zamlar konusunda  "Daha henüz işin baharındasınız" diyen Kılıçdaroğlu, kendisinin iki yıl önce gıda krizi konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatarak, "Bakmıyorlar, araştırmıyorlar. Öngörüleri yok. Günlük yaşıyorlar. Bir devlet günlük yaşamaz. Bir devletin planı olur. Eskiden vardı, Devlet Planlama Teşkilatı. Var mı öyle bir teşkilat? Kalktı. Çünkü plana gerek yok ki. Devletlerin planları olur. Bizde çok şükür planlar kalktı. Gerek duyulmadı. O nedenle bu haldeyiz. Plan olmadığı için, gelecek öngörüsü olmadığı için bu haldeyiz. Ama bu halden inşallah hep birlikte çıkacağız. Millet İttifakı olarak çıkacağız" dedi.

"Altımız da benziyoruz"

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için bir araya gelen 6 parti için "altı benzemez bir araya geldi" ifadesinin kullanıldığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Altımız da benziyoruz, demokrasi konusunda birbirimize benziyoruz. Hepimiz demokrasi, insan hakları istiyoruz. Hepimizde memleket, yurt sevgisi var. Ne var yani; her birimizin görüşü farklı olabilir. Arkadaşlar, akıl akıldan üstündür. Bir evde en çok kim tartışır? Eşler. Bir şey söylersiniz, karşı düşünce gelir. Bu kavga nedeni değildir. ‘Belki haklı’ diye düşünürüz ayrıca. Biz de ‘istişare’ diyoruz değil mi? Oturur konuşuruz, uzmanına danışırız bunu. Dolasıyla Türkiye’yi içinde bulunduğu badireden kurtarmamız lazım" diye konuştu.

"İktidarın o amirallere teşekkür etmesi lazım"

Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarlarla bir araya gelmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, emekli amirallerin Montrö Sözleşmesi ile ilgili açıklamaları gerekçesiyle yargılanmalarının sorulması üzerine, şunları söyledi:

 Emekli amirallerin, Montrö konusunda yaptıkları açıklamanın ne kadar doğru, ne kadar gerçekçi, ne kadar öngörülebilir olduğunu Ukrayna-Rusya savaşı bize gösterdi. Bu amirallerin tek tek aslında, onlara ulaşılması ve onlara teşekkür edilmesi lazım. Yani bütün amirallere o bildiriyi yayınladıkları için hepsine teşekkür etmemiz lazım. Bir gerçeği, iktidardan çok daha önce bildiler ve toplumun önüne koydular. İktidarın o amirallere teşekkür etmesi lazım. Yargılama aşamasının da süratle bitmesi lazım, hepsinin beraat etmesi lazım

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU