Önde gelen Rus albay, Ukrayna'da öldürüldü

Vladimir Putin'in Ukrayna'daki askeri harekatı "bocalarken" en az 4 Rus general hayatını kaybetti

2021'den itibaren paraşüt birliği alayına liderlik eden Sergey Sukharev'in 2020'de çekilmiş bir görüntüsü (Reporter 73/YouTube)

Vladimir Putin'in savaşının en son başarısızlığında, Rus ordusunun önde gelen bir paraşüt birliği komutanı Ukrayna'daki muharebede öldürüldü. İstila geçen ay başladığından beri birkaç Rus üst düzey subay hayatını kaybetti.

Ukrayna hükümetine ve Rus devlet televizyonuna göre, Kostroma'dan 331'inci Muhafız Paraşütçü Taaruz Alayı mensubu Albay Sergey Sukharev ve yardımcısı Binbaşı Sergey Krylov perşembe günü öldürüldü.

Ukrayna Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi'nden (Stratcom) yapılan açıklamada, albayın "'[askeri] tatbikatlarda' kaybolduğunu, eve doğru yoldan döndükten" sonra "etkisiz" hale getirildiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez, "Sukharev'in alayının 2014'te Donbas'taki Ilovaisk kentinin dışında Ukrayna'ya karşı savaştığı ve hem Çeçen savaşlarında hem de 2008'deki Rus-Gürcü savaşında yer aldığı biliniyor" diye ekledi.

BBC'nin haberine göre, aynı paraşütçü alayından Kıdemli Çavuş Sergey Lebedev, Çavuş Alexander Limonov, Onbaşı Yuri Degtyarev ve Yüzbaşı Alexei Nikitin de öldürüldü. Rus haber ajansı GTRK Kostroma da ölümleri haberleştirdi.

24 Şubat'ta Ukrayna istilasını başlatmasından bu yana Vladimir Putin'in en az 4 generali ve toplamda 10'dan fazla üst düzey subayı öldürüldü.

Stratcom, Rus askerlerinin morallerinin düştüğüne, bunun "firar sayısında artışa" ve "insan kaynaklarının önemli ölçüde tükenmesine" yol açtığını belirtti.

Çatışma sırasında yaklaşık 7 bin Rus askerinin öldüğü bildiriliyor ancak gerçek sayı kesin değil çünkü Moskova topyekün istilanın başlamasından bu yana tahmini ölü sayısını yalnızca bir kez açıkladı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'nın askeri istihbarat değerlendirmesine göre, Putin'in güçleri gıda ve yakıt kıtlığıyla da karşı karşıya. Bakanlık, askerlerin Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırılarında "bocaladığını" da ekledi.

Sukharev, 2014'te Ilovaisk Muharebesi'nde savaşmıştı. Bu çarpışma Ağustos 2014'te, Ukrayna ordusu ve Ukrayna yanlısı milislerin, ülkenin güneydoğusundaki şehri Rusya yanlısı isyancıların elinden almaya yönelik bir dizi teşebbüsüyle başlamıştı.

Ukrayna parlamentosunun soruşturma komitesinin olaya ilişkin incelemesini yöneten Andriy Sençenko'ya göre, çatışmalar sırasında en az bin Ukrayna askeri ölmüştü. Kiev bunu bir katliam olarak tanımlamıştı.

Kiev Post gazetesinin haberine göre, muharebeden sağ kurtulan Ukraynalı bir asker bunu "gerçek bir kıyma makinesi" olarak nitelendirmişti.

Çatışmada 500'den fazla Ukrayna askerinin Rusya yanlısı güçler tarafından esir alındığı da bildirilmişti.

Daha yakın bir zamanda Sukharev, sıvılaştırılmış doğalgaz fiyatlarındaki ani artışın yol açtığı protesto dalgasının ardından Kazakistan'a gönderilen "barış gücü" birliklerin başındayken, ocakta Rus televizyonlarında görülmüştü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU