ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği "kamikaze" İHA'lar nasıl çalışıyor?

Silahlar hedeflerin yakınına uçup daha sonra patlatılmak üzere tasarlandı

Bir kişi taşınabilir fırlatıcısından Switchblade İHA ateşliyor. İHA'lar hedefin yakınına uçtuktan sonra patlatılabiliyor, "kamikaze" "kamikaze" lakabı da buradan geliyor. Rusya'ya karşı savunmaya yardımcı olmak için Ukrayna'ya gönderilecekler (Youtube / AeroVironment Inc.)

ABD, amiyane tabirle "kamikaze" drone'u olarak adlandırılan insansız hava araçlarını (İHA) Ukrayna'ya göndererek Rusya'nın istilasına karşı savaşa katkı sağlayacak.

ABD'li yetkililer, Ukrayna güçlerinin Rusya'ya karşı kullanması için Switchblade İHA'larının sevkiyatını onayladı. Sırt çantasında taşınabilen İHA'lar tek bir asker tarafından kullanılabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Askeri yetkililer bu silahları "kamikaze dronelar" olarak adlandırıyorlar çünkü doğrudan bir hedefe doğru atıldıktan sonra patlıyorlar. Kamikaze terimi, Japon pilotların II. Dünya Savaşı'nda patlayıcı yüklediği küçük uçakları doğrudan Müttefik savaş gemilerinin üstüne uçurma taktiğine işaret ediyor.

300 ve 600 serisi olmak üzere iki tür Switchblade İHA'sı var. 300 modeli personele karşı, 600 ise tanklara ve zırhlı araçlara karşı kullanılmak üzere tasarlandı. Ukrayna'ya hangilerinin gönderildiği ya da ikisinin de gönderilip gönderilmediği belirsizliğini koruyor.

Her iki model de insansız çalışıyor ve yerleşik sensörlerle GPS teknolojisi kullanarak hedeflerini arıyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nın eski müsteşar yardımcısı Mick Mulroy, "ABD Özel Harekat Komutanlığı için tasarlanan bu dronelar, savaş alanında hemen etki yaratabilecek türden silah sistemleri" diye konuştu.

b05210f5-01cd-4942-a021-0d53aeddbfa0.jpg
Ukraynalı itfaiyeciler, 17 Mart 2022 Perşembe günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'in dış mahallelerindeki bombardımanın ardından bir depoda çıkan yangını söndürdü (AP)


The New York Times'ın haberine göre İHA'lar Beyaz Saray'ın Ukrayna'ya yaptığı 800 milyon dolarlık son askeri yardımın parçası. Bu yardımda fazladan 800 Stinger uçaksavar füzesi, 9 bin tanksavar silahı, 100 taktik İHA ve makineli tüfeklerle bomba atarlar gibi hafif silahlar yer alıyor.

Bu son askeri yardım, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ABD Kongresi'nden ülkenin ek yardım ve destek göndermesini rica etmesinin ardından tahsis edildi.

Javelin tanksavar silahı gibi ABD silahları, istilanın ilk günlerinde savunmadaki Ukraynalılar tarafından Rus tanklarına karşı geniş çapta kullanılmıştı.

Ukrayna'ya destek veren ABD ve Avrupa ülkeleri şimdiye kadar tanklar, jetler ve helikopterler gibi daha ağır saldırı silahları yerine ekipman ve hafif silahlar göndermeye odaklanmış durumda çünkü ağır silahların teslimatı için daha iyi bir eğitim ve lojistik destek gerekiyor.

Zelenski bu ülkelerden Ukrayna'ya fazladan MiG savaş uçağı göndermesini rica etse de daha sonra bu talebinden vazgeçmişti.
 

54bbe6c4-a375-40fb-bc41-09023aa47858.jpg
Ukraynalı askerler, 16 Mart 2022 Çarşamba günü Ukrayna'nın batısındaki Stariçi köyünde Roman Rak ve Mikola Mikituk adlı yoldaşlarının cenazesinde tüfek atışıyla saygı gösterisinde bulundu (AP)


Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca uçuşa yasak bölge de istemiş ama Joe Biden, ABD güçlerini Rusya'yla doğrudan çatışmaya sokabilecek her türlü duruma kesin bir şekilde karşı çıkmıştı.

Ukrayna daha fazla avcı uçağı yerine Rusya'nın bombardıman uçakları gibi yüksek irtifalarda uçan hava taşıtlarına karşı savunma için mobil hava savunma sistemleri de talep etmişti.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU